Actualitate

Lovitură pentru românii cu datorii la întreținere. Asociația de proprietari le va pune ipotecă pe apartament după 2 luni de neplată

Românii care au datorii la asociația de proprietari au încurcat-o, pe românește, de la 1 octombrie 2018. Potrivit noilor modificări legislative, aceștia se vor trezi cu ipotecă legală pe apartamente. Mai mult decât atât, pentru aceleași datorii, asociația de proprietari va beneficia, pe lângă ipotecă, și de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele rău-platnicilor. Cu alte cuvinte, proprietarii ar putea rămâne, în anumite condiții, și fără locuință, și fără bunurile din ea. 

Scris de 
 pe data 
2 octombrie, 2018

Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor a înlocuit de la 28 septembrie vechea lege din domeniu, aducând sancțiuni mult mai severe pentru proprietarii care nu se achită de obligațiile financiare față de asociația de proprietari.

Potrivit modificărilor legislative, în scopul recuperării datoriilor proprietarilor față de asociația de proprietari, aceasta beneficiază de o ipotecă legală asupra apartamentului datornicilor. Mai mult, asociația de proprietari are și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile din apartamentele celor care au datorii față de asociație, informează avocatnet.ro

„Asociaţia de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari. De asemenea, pentru aceleaşi creanţe, asociaţia de proprietari beneficiază de un privilegiul general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele şi celelalte spaţii proprietăţi individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate”, se specifică în Legea 196/2018..

„Vechea lege prevedea un privilegiu imobiliar cu rang prioritar, noua lege se referă însă la o ipotecă legală, care se va înscrie la cartea funciară și care va putea fi ștearsă în maximum zece zile de la data la care restanțele au fost achitate. Pentru toate aceste lucruri, asociația va fi scutită de taxă de timbru. O ipotecă este, practic, cea mai bună modalitate de a recupera, într-un fel sau altul, o datorie restantă de la cineva”, spun reprezentanții avocatnet.ro

Potrivit legii, administratorul va fi obligat să anunțe în scris proprietarul care are restanțe la cheltuielile comune ale imobilului. „Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier”, prevede legea.

Asta înseamnă că va fi suficient să treacă două luni de la scadență pentru ca asociația să aibă dreptul să dea proprietarul în judecată. Dar, odată împlinit termenul conform prevederii de mai sus, asociația va avea dreptul să meargă la cartea funciară pentru a-și înscrie ipoteca.

„Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art.78 alin.(2) (prevederea de mai sus – n.red.)”, se mai arată în lege.

 

 

Actualitate