Actualitate

Lovitură pentru români. Toate centralele de apartament vor fi interzise și scoase din uz. Care este termenul limită

Scris de 
 pe data 
9 decembrie, 2023

Centralele individuale de apartament vor trebuie eliminate obligatoriu până în 2040. Decizia a fost adoptată de Comisia Europeană și va deveni obligatorie pentru toate statele membre UE, inclusiv pentru România.

Directiva, deja adoptată de Parlamentul European, fixează termenul limită pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în statele membre ale Uniunii Europene la anul 2040. După această dată, centralele de apartament nu vor mai avea voie să funcționeze, chiar dacă sunt deja în folosință, informează adevarul.ro.

Schimbările vor fi implementate treptat, iar Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE.

Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE„, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, iar subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.

Acordul provizoriu trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European și de Consiliu pentru a intra în vigoare. După finalizarea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, marcând începutul unei transformări semnificative în peisajul energetic al României.

Actualitate