Eveniment

Lege adoptată: Șmecherii vor putea „zbura” pe șosele, polițiștii vor număra doar morții de pe asfalt. Radarele, aproape interzise

România este țara cu cea mai mare rată a mortalității pe șosele, principalele două cauze fiind viteza excesivă și indisciplina pietonilor. Cu toate acestea, Parlamentul României a decis să lege de mâini și de picioare Poliția Rutieră în ceea ce privește combaterea vitezei excesive, făcând practic inutile aparatele radar.

Scris de 
 pe data 
20 mai, 2019

Majoritatea statelor europene au adoptat o legislație rutieră foarte dură atunci când numărul morților pe șosele a început să crească. Amenzi de mii de euro, suspendarea permisului până la 2 ani, interzicerea pe viață a dreptului de a mai conduce, ani grei de închisoare pentru infracțiunile comise la regimul circulației rutiere. Iar toate acestea, alături de investiții reale în infrastructură, au condus la diminuarea semnificativă a numărului de accidente rutiere grave.

Șoselele României, pe de altă parte, sunt cunoscute în întreaga Europă drept un interminabil cimitir. În țara noastră se înregistrează cele mai multe cazuri de deces în accidente rutiere din UE. Suntem pe primul loc la numărul de decese în accidente, raportat la populația țării, suntem pe primul loc la răniți grav în accidente. Dar asta nu pare să îi îngrijoreze pe parlamentaru, ba din contră. Aceștia au decis ca pe străzile din România, șmecherii pot merge cu orice viteză vor dori și vor putea. Asta pentru că polițiștii nu vor mai putea folosi aparatele radar decât în anumite condiții, care le fac practic inutile.

Polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate sau care nu sunt amplasate în locuri vizibile și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică, iar radarele de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este cea care vizează schimbarea modului în care se constată încălcarea vitezei legale. Propunerea legislativă a primit zilele trecute votul decisiv favorabil al deputaților, dar are nevoie, pentru a se putea aplica, și de semnătura președintelui țării.

Concret, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, constatarea încălcării vitezei legale va putea fi făcută doar de polițiști care poartă uniforme ce au înscrisuri distinctive. În același timp, potrivit inițiativei legislative, aparatele radar vor putea fi instalate doar pe mașini inscripționate și vizibile, iar radarele de tip pistol vor putea fi folosite la cel mult zece metri de mașinile menționate anterior.

„Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive(…) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”, este precizat în noua lege.

Actualitate