La Constanța, mașinile parcate ilegal tot nu pot fi ridicate, deși Hotărârea de Guvern este în vigoare de anul trecut
Chiar dacă de mai bine de un an ridicarea mașinilor parcate neregulamentar este din nou constituțională, la Constanța acest lucru nu a fost încă reglementat, șoferii putând a-și lăsa mașinile oriunde fără a risca să nu le mai găsească atunci când se întorc.
Hotărârea de Guvern nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conform căreia „vehiculele parcate sau staţionate neregulamentar vor fi transportate pe platforme în locuri special amenajate şi se vor afla în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administraţiei publice locale pe toată perioada depozitării” este în vigoare din 21 ianuarie 2017, însă la Constanța nu se aplică încă.
Deși Primăria a încercat să remedieze situația parcărilor ilegale de pe raza teritorială a municipiului Constanța printr-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța din data de 31 iulie 2018, consilierii nu au putut să își exprime acordul sau dezacordul față de acesta, întrucât a fost exclus înainte votului.
„Am retras proiectul din rațiuni de transparență decizională, pentru că va avea un impact major asupra activității orașului”, și-a motivat primarul Constanței, Decebal Făgădău, decizia.
Astfel, problema parcărilor ilegale rămâne încă un subiect sensibil pentru Constanța, creând situații neplăcute în trafic atât pentru șoferii care parchează regulamentar, cât și pentru cei care transformă orice spațiu în parcare.
În trecut, de ridicarea mașinilor staționate neregulamentar în municipiul Constanța s-a ocupat SC Litoral Connect SRL, al cărei contract de colaborare cu Primăria a expirat la 1 aprilie 2015, potrivit unui comunicat emis la acea vreme de Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA).
O lună mai târziu (mai 2015), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a declarat ilegală ridicarea de autoturisme parcate neregulamentar, admițând un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, scrie Mediafax.
Potrivit sursei citate, Legea a fost ulterior modificată (decembrie 2016), documentul fiind publicat în Monitorul Oficial în forma aplicabilă astăzi la data de 22 decembrie 2016.