IREAL. Adrian Năstase, glorificat la TVR. „Intelectual rasat, luptător pentru păstrarea identității naționale“
Televiziunea Română promovează o emisiune în care invitatul special este Andrian Năstase, fost lider PSD și fost premier condamnat la închisoare pentru corupție la nivel înalt în două dosare penale. Năstase, care la un moment dat se compara cu Iuliu Maniu, este prezentat de TVR ca fiind „un luptător pentru identitatea națională“.
Pe pagina de Facebook și pe site-ul televiziunii a fost anunțată participarea lui Adrian Năstase în cadrul emisiunii „Drag de România mea“, difuzată pe TVR 2 și prezentată de Paul Surugiu, alias Fuego. Emisiunea, ce îl are ca punct de atracție principal pe Adrian Năstase, este anunțată ca fiind „o ediție senzațională, o veritabilă gală a excelenței“.
În cadrul emisiunii, ce a fost deja înregistrată, Fuego îi va oferi lui Năstase și un premiu.
În textul postării de pe rețeaua socială, fostul premier condamnat este prezentat ca un fiind „un erudit, un luptător pentru păstrarea identității naționale, realizând numeroase performanțe în plan cultural.“
„Domnul Adrian Năstase este un important om politic și de cultură al României, pedagog de drept internațional, cu o carieră didactică încununată de succes, de aproape 30 de ani, erudit, cu o capacitate incontestabilă, cu o vastă cultură strânsă în ani de pregătire, de studiu intens și de dragoste față de sublim și față de lucrurile cu adevărat importante în viață.
Fost prim ministru al României, șef al diplomației, un luptător pentru păstrarea identității naționale, realizând numeroase performanțe în plan cultural, peste 23 de muzee, numeroase volume publicate și proiecte care vor rămâne în timp. Un diplomat prin excelență, un intelectual rasat, care-a dovedit că arma cea mai de preț a unei atitudini este eleganța. Demnitatea îi este carte de vizită, iar pregatirea sa, pe mai multe zone de interes, de la arte vizuale la istorie, de la drept la beletristică, până la relații internaționale și, nu în ultimul rând, politică, descrie o personalitate complexă“, se arată în textul publicat pe pagina TVR.
Între timp, postarea despre Adrian Năstase a fost ștearsă de pe pagina emisiunii, însă articolul de promovare de pe site-ul TVR 2 este în continuare activ.
Condamnat pentru corupție în două dosare, Adrian Năstase, se compara cu Iuliu Maniu, deținut politic: „Mă întreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile“, spunea acesta.
Fostul premier PSD a fost condamnat de două ori la închisoare pentru corupție în dosarele ”Trofeul Calității” și ”Zambaccian”, fapte de pe vremea când conducea Guvernul și partidul.
Năstase a fost primul premier post-decembrist condamnat la închisoare cu executare. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012.
În ianuarie 2014, Adrian Nastase a primit a doua condamnare definitivă – patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, în care a fost acuzat că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce i-a fost conferit, în noiembrie 2002, de fostul președinte Ion Iliescu. În 2019, președintele Klaus Iohannis semna decretele de retragere a decorațiilor acordate mai multor persoane care au fost condamnate penal, printre care Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Miron Mirea, Adrian Severin, Gheorghe Mencinicopschi.
Iuliu Maniu, personalitatea istorică cu care se compara Andrian Năstase, a fost deținut politic, victimă a regimului comunist, condamnat în 1947, murind în închisoarea de la Sighet. Iuliu Maniu a avut trei mandate de prim-ministru și a avut un rol important în realizarea Marii Uniri. Iuliu Maniu a fost reabilitat, în noiembrie 1998, de Curtea Supremă de Justiție.
Adrian Năstase a fost eliberat condiționat din închisoare în 21 august 2014, după ce pedepsele au fost contopite. El a stat în penitenciar 500 de zile și a fost eliberat pe motiv că a executat puțin peste o treime din pedeapsa stabilită în urma contopirii pedepselor.