Actualitate

ÎPS Teodosie, după achitarea în dosarul Nazarcea: Vreau să nu vă smintiți, de multe ori iese fum și fără foc

Editare foto: Constanta de Azi

După ce judecătorii ÎCCJ l-au achitat în dosarul de corpuție „Nazarcea“, ÎPS Teodosie a transmis o declarație video prin intermediul Biroului de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Scris de 
 pe data 
14 februarie, 2020

Amintim că în cursul zilei de vineri, 14 februarie, la doi ani după trimiterea în judecată, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au dat sentința definitivă în ultimul termen din controversatul dosar în care Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu era acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Decizia a venit după o primă achitare, obținută la Curtea de Apel, dată de judecătorul Cristian Deliorga și după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, procurorul de caz ceruse pedeapsa de închisoare cu suspendare.

Alături de alte cinci persoane, dintre care patru sunt preoți, în perioada 2010 – 2016, Teodosie ar fi prezentat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) documente false pentru a obține o finanțare europeană de 1,3 milioane de lei. Totul pentru a susține o cultură de viță de vie nobilă pe câteva sute de hectare. În realitate, susțineau procurorii DNA, la Nazarcea ar fi crescut doar buruieni.

„Intervievat“ de purtătorul său de cuvânt și de umbrelă, preotul jurnalist inginer Eugen Tănăsescu, Teodosie Petrescu a vorbit agramat despre decizia judecătorilor, a făcut referire la jurnaliștii care au „întors pe față și pe dos toate acele declarații, acuzații“ și a demontat proverbul conform căruia „nu iese fum fără foc“, spunând că în cazul lui nu se mai aplică.

Episcopul le-a mulțumit judecătorilor spunând că sunt „oameni de omenie“ și credincioșilor, despre care crede că s-au rugat cu răbdare pentru el și i-au plâns de milă.

scroll mai jos pentru video

Redăm mai jos declarația completă a Arhiepiscopului Tomisului:

Trebuie să constatăm că lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de întuneric. Am crezut în Dumnezeu, căruia m-am încredințat cu slujirea mea care m-a chemat, am crezut în Justiție și iată că rezultatul este pe măsură.

Știam că cele pentru care eram cercetat nu există, ceea ce s-a dovedit și în final.

Păcat de atâta osteneală a celor ce au întors pe față și pe dos toate acele declarații, acuzații… Mulțumesc lui Dumnezeu și mă rog pentru toți cei ce păzesc dreptatea în această țară să aibă mereu credință, lumină și dragoste de oameni, să restabilească adevărul în orice împrejurare. Le mulțumesc pentru că au fost oameni de omenie, cum i-am văzut așteptând acolo în sală la toate cazurile cât s-au arătat cu răbdare, cu înțelepciune, cu grijă față de oamenii vârstnici, față de cei ce nu auzeau. Am văzut niște oameni care se aplecau la suferințele oamenilor și căutau să pună dreptatea în lumină.

Iubiți credincioși! Vreau să vă mulțumesc pentru răbdarea cu care v-ați rugat și ați așteptat acest rezultat. Unii dintre dumneavoastră îmi plângeați de milă și vă spuneam de fiecare dată <nu sunt supărat>. Când te acuză cineva fără să existe un motiv de acuzație îți face un bine și eu le mulțumesc și celor ce m-au acuzat și celor ce m-au achitat.

De aceea, vreau să înțelegeți cu toții, unii poate au gândi că am făcut ceva, că nu degeaba sunt chemat… Vreau să nu vă smintiți, de multe ori iese fum și fără foc. Nu mai este proverbul acesta adevărat, decât în cele materiale. De aceea, iată, focul lui Dumnezeu stinge toată vrășmășia, toată nedreptatea, toată răutatea. Vreau să rămânem în pace cu toții și să ne bucurăm împreună.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a lăsat să slujesc mereu… Trebuia să-mi schimb orele de curs când trebuia să merg la judecată. De acum înainte voi avea un timp mai mult, mai la îndemână pentru studenții mei. De aceea le mulțumesc și lor și profesorilor și tuturor celor ce au crezut că nu este nimic să mă incrimineze.

Doamne ajută tuturor și să rămânem în pace și în iubire și bunăvoire unii cu alții!

Sursa: Biroul de Comunicare, Arhiepiscopia Tomisului.

 

Actualitate