Iohannis: ”Unii politicieni se tem de școală; aici sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și de exprimare”
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia deschderii anului școlar, că o parte din politicieni se tem de școală deoarece aceasta formează oamenii care îi sancționează pentru greșelile de logică și de exprimare. Totodată, șeful statului a criticat măsurile de ”facilitare a fraudei” la bacalaureat și cele prin care se încearcă reducerea numărului de candidați la evaluarea națională.
”Ați văzut însă și voi, dragi copii, unii politicieni se tem de școală! Aici, în școală, sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și, mai nou, destul de des, de exprimare”, a spus președintele Iohannis, într-un discurs susținut la ceremonia de deschidere a anului școlar de la Școala ”Ferdinand I” din București.
Șeful statului a criticat eșecul politicilor publice din educație și lipsa lor de creativitate.
”Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susțină examenul de evaluare națională. Sau cum se propune repartizarea automată spre școli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini”, a afirmat Klaus Iohannis.
Președintele a vorbit și despre drepturile pe care le au elevii și care acum, în unele cazuri, le sunt încălcate, în special cel privind siguranța la școală și în drumul către școală.
”De multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupției sau ale nepăsării statului. Autoritățile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe școli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcțional. Este tot de datoria autorităților să asigure un drum sigur către școală.
Dar iată că și aici există tergiversări în organizarea și decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier județean din aria serviciilor publice”, a spus șeful statului.
El a lăudat proiectul Inschool care, la Școala Ferdinand I și în alte unități de învățământ din țară a contribuit la scăderea ratei abandonului școlar. „Școala Ferdinand I ne arată cum dedicația și munca pot învinge cinismul și delăsarea cu care, din păcate, ne confruntăm în atâtea alte locuri. Acest proiect pornește de la premisa sănătoasă a abordării problemelor de participare și succes școlar, evitând tendințele toxice de a cosmetiza rezultatele evaluărilor naționale sau ale bacalaureatului pe care le vedem, din păcate, la unii politicieni sau chiar în unele școli”, a conchis Iohannis.