Actualitate

Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA

Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri propunerea făcută de Tudorel Toader la șefia DNA pentru procurorul constănțean Adina Florea, pe „motive de nelegalitate”. Șeful statului a respins alte patru propuneri înaintate de ministrul Justiției.

Scris de 
 pe data 
21 noiembrie, 2018

Klaus Iohannis a respins practic toate propunerile de numire înainte de Tudorel Toader.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

În luna octombrie a.c., ministrul justiției, domnul Tudorel Toader, a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire a unor procurori în funcții de conducere:

– doamna Adina Florea, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție;

– doamna Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

– doamna Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism;

– doamna Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;

– doamna Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004.

Cele două alineate invocate de preşedintele Iohannis se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede că „nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”.

Alineatul 12 menţionează că „înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

De altfel, Klaus Iohannis lăsa de înțeles, luna trecută, că nu o va numi pe Adina Florea la DNA și invoca aceleași condițiile de legalitate ce nu ar fi îndeplinite.

Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conține câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Voi face declarații pe această chestiune când ne întoarcem în țară. Până atunci am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupție din România”, a declarat Klaus Iohannis, în timp ce se afla la Bruxelles.

Pe de altă parte, Adina Florea a candidat în același timp la o funcţie de procuror în Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ea a susținut în faţa membrilor CSM că cele două candidaturi nu au legătură una cu alta.

Sursa: Digi24, News.ro

 

Actualitate