INTERVIU. Stelian Ion: „Am avut modelul părinților mei”; „George Gima va reprezenta Constanța cu cinste în PE”
Stelian Ion (46 de ani) este constănțean get-beget, așa cum îi place să spună. A copilărit în cartierul Tomis Nord, un cartier verde și liniștit al Constanței, în apropierea Parcului Tăbăcărie, de care se simte foarte atașat. A urmat cursurile Școlii generale nr. 29, aflată la doi pași de casă. În gimnaziu a participat la unele Olimpiade locale și județene de limba română și matematică, dar a fost atras mai mult de sport.
A jucat baschet mai mulți ani, devenind vicecampion național în 1988, la Târgoviște, la vârsta de 11 ani. În orașul fotbalistului Gică Hagi, al tenismenilor Simona Halep și Horia Tecău ori al tenismenei de masă Luiza Samara, Stelian Ion juca baschet. Nu era un Michael Jordan, dar are dexteritate și acum când aruncă la coș.
Ca orice elev al acelor vremuri, a fost făcut pionier. Își amintește de modul în care se construia în mintea tinerilor patriotismul în “Epoca de Aur”: un amestec de adevăruri și mistificări. Mai puține adevăruri și mai multe minciuni.
Are și amintiri plăcute din perioada copilăriei: tinerii aveau posibilitatea să facă sport, erau încurajați în acest sens, existau terenuri sau măcar maidane pe care să bați mingea sau să te iei la trântă cu prietenii. Parcurile copilăriei sale erau îngrijite, iar orașul era unul verde – așa își amintește. Dar tot cu ochi de copil a văzut și partea întunecată a regimului comunist: de la lipsurile cu care se confruntau majoritatea românilor, lipsa alimentelor, economia la energia electrică și desele întreruperi de curent, până la teroarea în care erau ținuți oamenii, care nu se puteau exprima liber fără riscul de a-și pierde libertatea.
În corul Vox Maris, la Gorizia și la Ankara
O răscruce a vieții sale a fost alegerea liceului. Înclinațiile native duceau mai degrabă spre un liceu sportiv, însă o accidentare survenită în timpul școlii generale l-a determinat să aleagă un liceu cu profil real, de matematică-fizică: Liceul Teoretic Ovidius.
În “scumpii an de liceu” – vorba cântecului – s-a îndepărtat însă de profilul real, în principal din cauza stilului impus de profesorul de matematică. Adolescentul Stelian Ion s-a apropiat de zona umanistă.
La un moment dat, mai mult în joacă, a participat la o selecție făcută de dirijorul Boris Cobasnian pentru formarea corului Vox Maris, care urma să participe la un concurs internațional în Italia. A fost admis, a participat la cursuri intensive și, în 1995, a participat la Concursul Internațional de Muzică Corală de la Gorizia. Apoi, în 1996, la Ankara, în Turcia.
În 1996 s-a înscris la cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București, în urma unui examen riguros. A participat la grevele studențești prin care se revendicau condiții mai bune în cămine. Își amintește bucuria resimțită după ce Convenția Democratică a câștigat alegerile împotriva PDSR și a lui Ion Iliescu, în 1996 – prima schimbare de regim după ștafeta comunistă Ceaușescu – Iliescu. A fost impresionat, la acea vreme, de dezbaterea cu președintele Emil Constantinescu, la întâlnirea pe care acesta a avut-o cu studenții în Aula Magna a Facultății de Drept.
Activistul civic de la Verde Urban
După facultate a revenit în Constanța, a susținut examenul de intrare în Barou, obținând în 2002 cea mai mare notă. Apoi, după doi ani ani de stagiatură, și-a dat definitivatul, fiind șef de promoție. Le-a avut maestre pe doamnele avocat Doina Hahui și Ioana Focșa, cărora le este recunoscător.
Stelian Ion a militat întotdeauna pentru un mediu sănătos. A ieșit în stradă și a participat la zeci de proteste împotriva folosirii cianurilor la Roșia Montană și a exploatării gazelor prin metoda fracturării hidraulice. Ulterior, după ce a ieșit la iveală jaful făcut de administrația Mazăre cu patrimoniul Constanței prin metoda retrocedărilor ilegale și au început construcțiile pe spațiile verzi ale Constanței, Stelian Ion a demarat, fie ca reprezentant al Asociației Verde Urban, fie ca avocat, mai multe procese în instanță, prin care a blocat unele proiecte abuzive, salvând astfel câteva mii de metri pătrați de spații verzi. Ceea ce făcea ONG-istul Nicușor Dan în București făcea și ONG-istul Stelian Ion în Constanța.
Stelian Ion este căsătorit și are doi copii: Clara-Ania (născută în 2015) și Carol-Damian (născut în 2019).
R: Dacă v-ar întreba cineva ce detalii inedite din copilăria/adolescența/studenția dvs. vă vin în minte, “la prima strigare”, ce i-ați spune?
Stelian Ion: Am fost făcut direct pionier, n-am trecut prin etapa “șoim al patriei”, pentru că la grădiniță nu am mers decât o scurtă perioadă. Îmi amintesc că am avut ceva emoții când m-au făcut pionier. Ni se inoculase ideea că participăm la un eveniment important. Cămășile acelea alb imaculat și cravata roșie, prinsă cu inel, aveau și ele rolul lor. Ulterior nu puteam să le mai sufăr. Ba nu găseai inelul de cravată, ba nu găseai cravata… iar dacă nu aveai matricola cusută pe mâneca uniformei, erai muștruluit. După ’89 am fost cei mai fericiți că am scăpat de uniforme. Era prea multă militărie pentru niște copii. Iar odele aduse “celui mai iubit fiu al poporului” erau scârboase de-a dreptul, chiar și pentru un copil căruia, în mod normal, nu ar fi trebuit să-i pese de astfel de lucruri. Am avut întotdeauna ceva care m-a împins să ies din rând, să comentez, să mă revolt împotriva unor reguli absurde.
R: Un exemplu?
Stelian Ion: Eram, la un moment dat, la o coadă la lapte, pe atunci se dădea pe cartelă – dacă le povestești copiilor acum, le e greu să înțeleagă. Și m-am apucat să comentez, spunând în gura mare că nici măcar hârtie igienică nu găsești prin magazine. O vecină care m-a auzit m-a luat deoparte și a strigat la mine: “Copile, vrei să le faci probleme alor tăi?! Nu mai spune așa ceva în gura mare!”.
R: Școala cum era?
Stelian Ion: Legat de școală, îmi amintesc cu plăcere de unii profesori. Aveam înclinație nativă spre sport, alergam bine, ne învățase profesorul de sport Radu Mușat și elemente de gimnastică, jucam handbal, baschet. Am avut norocul ca la Școala generală nr. 29 să avem sală de sport. La un moment dat, mă bătuse gândul să fac studii de specialitate și să mă fac profesor de sport. O întâmplare, un mic accident, în urma căruia mi s-a secționat un tendon la mâna stângă, m-a deturnat din acest drum.
R: Vi-l amintiți pe cel mai bun prieten din copilărie?
Stelian Ion: Am avut mai mulți prieteni buni în copilărie, nu doar unul singur. Erau vecinii mei, cu care am crescut împreună, cu unii fiind și colegi de clasă în școala generală, cu unii și în liceu. Ne petreceam iernile geroase în zăpadă, alunecând cu săniile pe străduțele din jurul blocului, sau în Parcul Tăbăcărie, făceam oameni de zăpadă, băteam mingea de dimineața până seara în curtea școlii, în parc sau pe maidanul de lângă bloc. Ne jucam cu “tubermanele” sau cu praștiile, “de-a v-ați ascunselea” ori ”baba-oarba” în scările de bloc… sau ”lapte-gros” ori ”frunza”… Perioada copilăriei îmi este legată de Parcul Tăbăcărie, în care am petrecut mult timp. Îi știu fiecare colțișor. Jucam fotbal acolo, ne dădeam în leagăne, făceam tot felul de trăsnăi.
R: La Revoluție aveați 12 ani. Cum ați trăit evenimentele?
Stelian Ion: Revoluția am petrecut-o ca Ciolacu: la televizor. Aveam 12 ani. Ciolacu e mare revoluționar, cică. Asta e o nedreptate imensă pentru cei care au murit sau au fost răniți ori și-au riscat viața la Revoluție. Au existat foarte mulți profitori care n-au avut nicio legătură cu Revoluția, dar au reușit să-și obțină acel certificat, doar pentru beneficii. Țin minte ca ieri ziua aceea de decembrie când s-a anunțat la TVR că Ceaușescu a fugit. Eram în vacanța de iarnă, eram singur acasă, căutam ceva prin balcon când am auzit la televizor că “dictatorul a fugit”. Nu-mi venea să cred, eram șocat. Pe atunci nu existau telefoane mobile să vorbim între noi. N-aveam stare în casă, am ieșit în goană afară, unde erau câțiva prieteni, le-am spus și lor. Au crezut că e o farsă, după care am zbughit-o cu toții în case și am rămas cu ochii lipiți de televizor. Părinții erau la serviciu. Tatăl meu era la București atunci, se întorcea la Constanța. Aveam mari emoții în zilele acelea ori de câte ori trebuia să plece de acasă. În zilele acelea, de Crăciun, am primit în dar cel mai prețios cadou: un peruș galben pe care l-am numit Guriță, un prieten drag pe care l-am îmblânzit încât mă lăsa să-l iau în mână. Ne-a făcut zilele mai frumoase timp de vreo 7 ani. (Peruș = specie de papagal cu ciocul lung și cu coada ascuțită, care nu imită sunetele articulate – n. red.)
R: Familia?
Stelian Ion: Pentru mine, familia înseamnă enorm. Am avut modelul părinților mei, care s-au cunoscut și s-au căsătorit de tineri și au rezistat împreună tuturor încercărilor vieții. Dacă voi reuși să fiu pentru copiii mei un părinte bun măcar pe jumătate din cum au fost ai mei pentru mine, înseamnă ca am fost un părinte grozav. Ai mei au reușit să mă facă în permanență iubit, să mă încurajeze, să-mi fie aproape ori de câte ori mi-a fost greu. Au făcut eforturi mari să nu duc lipsă de nimic, într-o vreme când nu prea aveai din ce și nu prea găseai de niciunele. O să-mi amintesc întotdeauna momentul în care mi-au făcut cadou, de ziua mea, un Pegas Modern. Mi-au urat “La mulți ani!” dimineața și m-au rugat să le aduc un pahar cu apă. Când am deschis ușa la sufragerie, am dat peste o bicicletă strălucitoare, roșie, cum nici nu visam. O asamblaseră de cu seara, în liniște, să nu aud nimic. În anii aceia m-au trimis în tabere, m-au încurajat să fac sport, m-au ținut la facultate la București, cu un efort pentru care le voi fi întotdeauna recunoscător. Și mai ales pentru faptul că am știut că, orice s-ar întâmpla pe lumea asta, cineva este lângă mine, mă sprijină și mă iubește necondiționat. Acum, pentru mine, cea mai mare plăcere este să-i văd cât sunt de bucuroși, de zâmbitori când se joacă împreună cu nepoții lor – copiii noștri.
R: Soția?
Stelian Ion: Soția mea este o floare rară. Plină de frumusețe, de viață și de optimism, cu o energie bună, cu o preocupare de a ajunge la esența lucrurilor. Suntem diametral opuși din unele puncte de vedere și asta face să ne completăm, să învățăm unul de la altul în permanență. Este sursa mea de vitalitate.
R: Copiii?
Stelian Ion: Puii de om sunt adorabili și, uitându-mă la ei, îmi amintesc în permanență cât de norocos sunt. Diferiți – ea artistă, el sportiv, se ciondănesc în permanență ca șoarecele și pisica, după care se îmbrățișează și se împacă. Mă uimesc cu agerimea lor, iar uneori îmi bagă bateriile în scurtcircuit. Clara are 9 ani și face balet, îi place să citească povești și să deseneze. Carol – 5 ani – este în continuă mișcare, a învățat să meargă foarte repede, are forță, echilibru, are înclinații sportive și urmează să-l înscriu la un sport. Am o preocupare permanentă: să nu lipsesc prea mult de lângă ei. Degeaba salvezi lumea întreagă dacă nu ești alături de copiii tăi atunci când au nevoie de tine!
R: Când, cum și de ce ați intrat în politică? De ce la USR?
Stelian Ion: Pentru mine, declicul s-a produs acum 10 ani, prin 2014, când interesele găștii PSD-iste (Radu Mazăre / Nicușor Constantinescu – n. red.) au ajuns și în cartierul în care am copilărit, Tomis Nord. Când am aflat ca vor să facă un bloc de 6 etaje pe spațiul verde de pe strada Suceava, adică lângă locul în care am copilărit, am simțit o revoltă atât de mare, încât mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica. Și în final, după doi ani de procese și zbateri, am reușit. Am stat de vorbă cu zeci de vecini, am strâns sute de semnături, am făcut zarvă în cartier. Le-am blocat mizeria de PUZ, demonstrând în instanță și complicitatea Agenției pentru Protecția Mediului Constanța. Am mers mai departe, prin implicarea vecinilor și a avocaților care au preluat dosarul început de mine, am câștigat în instanță inclusiv anularea dispoziției lui Mazăre de împroprietărire pe acel spațiu verde. Am salvat atunci, dintr-un foc, vreo 4.000 de metri pătrați de spațiu verde. Dar proiectele imobiliare aberante, abuzive, ilegale, care distrugeau hectare de verdeață și mutilau orașul, au continuat, așa că am continuat și noi. Am fondat împreună cu câțiva prieteni asociația Verde Urban, cu care am mai pornit niște procese. Dar tot era infim. Ceea ce a realizat Nicușor Dan la București am realizat și noi la Constanța: că nu putem reda direcția corectă doar prin procese, abuzurile sunt prea multe și prea mari, resursele celor ce distrug orașul sunt uriașe.
R: Și? Care era soluția?
Stelian Ion: Am realizat atunci că trebuie să intrăm în politică, să tăiem răul de la rădăcină. Și ne-am alăturat – o mână de oameni din Constanța – mișcării pornite de Nicușor Dan în toată țara. Am fondat USR Constanța vreo 17 oameni, în vara lui 2016, după alegerile locale. Ne-am organizat și am fost prinși în decembrie 2016 în vâltoarea alegerilor parlamentare. Am ezitat atunci să candidez, din mai multe motive: nu-mi dorisem niciodată o astfel de carieră; după ani de avocatură, începusem să am o clientelă stabilă; Clara, fetița noastră, avea un an și jumătate, și ideea de a face naveta împreună cu familia nu era deloc ademenitoare. Nu aveam niciun fel de experiență, nu știam cum se face o campanie electorală, eram puțini oameni, nu aveam nicio finanțare de la niciun Soros. Dar surpriza s-a întâmplat: am obținut un scor neașteptat de bun, am devenit deputat, am scos și un loc de senator la Constanța, așa că din decembrie 2016 am început să fac naveta Constanța – București, cu soția și cu fetița. N-am putut să stăm separați, am vrut să fim împreună. Jumătate de săptămână stăteam la București, jumătate la Constanța, iar în timpul vacanțelor parlamentare acasă, la Constanța.
R: La 46 de ani, cu ce v-ați mândri în viață, în profesie?
Stelian Ion: În primul rând, cu familia mea, copiii, soția, părinții. Sunt un om extrem de norocos. Mă mândresc și cu reușitele în plan profesional. Am reușit cam tot ce mi-am propus. Am absolvit o facultate bună, am intrat în Barou cu cea mai mare notă, la fel mi-am luat și definitivatul, am căpătat experiență în avocatură, dobândindu-mi independența financiară și profesională, activând ani de zile în cadrul propriului birou de avocatură. Chiar dacă nu m-am îmbogățit nici din avocatură, nici din funcțiile publice deținute până în prezent, fac parte din clasa medie din punct de vedere financiar și am ce-mi trebuie pntru un trai decent. Avocatura îți oferă satisfacții foarte mari. Nu e ușor, dar îmi place să nu am șefi și să-mi gestionez programul și timpul așa cum consider. Recunosc, simt o mare satisfacție când mă opresc oameni necunoscuți pe stradă și mă felicită că am luptat pentru dreptate în “Comisia Iordache”.
R: Dezamăgiri în activitatea de deputat/ministru?
Stelian Ion: Dezamăgirile sunt legate de faptul că, pentru moment, s-a ales praful de toată lupta mea și a colegilor mei, pe care am dus-o în Parlament și la minister, pentru o justiție independentă. Iohannis și “comasații” PSD-PNL au acaparat vârfurile justiției și fac ce vor. Jaf mai mare și corupție mai multă în România decât e acum nu era nici în vremea Năstase–Stănoiu!
R: Când ați votat prima dată? Pe cine? De atunci ați votat mereu? Pe cine?
Stelian Ion: Prima oară am votat în 1996, când au câștigat Convenția Democratică și Emil Constantinescu împotriva PDSR și a lui Ion Iliescu. De atunci am votat constant anti-PSD: Băsescu, nu Geoană; Iohannis, nu Ponta; Barna, nu Iohannis; Iohannis, nu Dăncilă. Cred că doar o excepție am făcut: Iliescu, nu Vadim, cu silă, în 2000. La Primărie, la fel – anti-PSD. De multe ori am votat și PNL, pentru că nu aveam altă variantă, deși în timp am realizat că nu e mare diferență între PSD și PNL.
R: Cât de important e, în Constanța și la nivel național, că s-a făcut Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei)?
Stelian Ion: La început am fost sceptic, în primă fază, vedeam mai mult dezavantajele. Dar indiferent de unele inconveniente, de unele nepotriviri cu unele persoane, electoratul își dorește o Dreaptă puternică, unită, care să aibă forța să se bată cu PSD și cu valetul său, PNL, precum și cu extremiștii. Rezultatul pentru Dreapta Unită este mai bun decât suma rezultatelor individuale ale celor trei partide și la nivel național, dar și la nivel de Constanța, iar asta e mare lucru. Alianța Dreapta Unită ne mărește șansele de a câștiga Primăria.
R: Care e moștenirea clanului Mazăre – Nicușor Constantinescu – Strutinschi?
Stelian Ion: Moștenirea lăsată de tripleta Mazăre – Nicușor Constantinescu – Strutinschi este una dezastruoasă. Terenurile Constanței au fost prăduite, retrocedate sau vândute ilegal. Asta a condus la distrugerea a hectare întregi de spații verzi, la apariția unor blocuri pe malul lacului, aproape de alte blocuri sau între case. Și încă nu s-au apucat să construiască toți cei care au dobândit aceste terenuri. Multe apar ca spații verzi publice, dar în acte sunt proprietatea privată a unor șmecheri. Și au mai lăsat moștenire acești indivizi o rețea de firme și de interese care prosperă nestingherite și în ziua de azi, cu PNL-istul Chițac la Primărie.
R: De ce ar trebui să plece Vergil Chițac de la Primărie?
Stelian Ion: Pentru că nu vorbește cu constănțenii, nu-i ascultă, nu-i pasă de ei, este extrem de arogant. Nu a știut să gestioneze șantierele generate de proiectele preluate de la Făgădău. Nu a supravegheat aceste șantiere, nu a lucrat organizat, nu a etapizat lucrările, ceea ce a produs un haos de nedescris în oraș, timp de ani de zile. A vândut bucăți de plajă, deși este ilegal, și zeci de alte terenuri în tot orașul. A eliberat certificate de urbanism pentru construirea unor blocuri pe taluz. A aprobat mizeria de amenajare faraonică în mijlocul plajei, la Caelia, dislocând mii de metri cubi de nisip. A demolat stadionul Farul, dar nu a început nici acum lucrările pentru un stadion nou. Nu a construit nicio unitate nouă de învățământ, nicio sală nouă de sport. Ne-a blocat proiectul de amenajare a unui parc în zona Spectrum, a blocat și proiectele de bugetare participativă. Iar lista e mult mai lungă…
R: USR propune pentru Parlamentul și un constănțean, în persoana lui George Gima. Veți face echipă pentru Constanța?
Stelian Ion: „Îl cunosc pe George Gima de foarte mult timp și sunt convins că va reprezenta Constanța cu cinste în Parlamentul European. Am colaborat și lucrăm împreună pe multe proiecte, ne putem baza pe experiența sa profesională și are multe idei și planuri foarte frumoase pentru orașul nostru. Este timpul să redăm Constanței și acea componentă europeană, să readucem perspectivele și direcțiile occindetale în dezvoltarea și evoluțuia orașului.
R: Numiți 5 priorități pe care le aveți pentru Constanța.
Stelian Ion:
- „Investiții pentru viitorul Constanței. În primii patru ani construim o școală, două grădinițe și o creșă; asigurăm paza în școli; reabilităm și deschidem toate curțile școlilor și în afara orelor de curs.”
- „Amenajăm parcări subterane și supraetajate în Constanța.”
- „Rezolvăm problemele de trafic rutier prin finalizarea șantierelor, corectarea proiectelor aflate în derulare, întreruperea liniei continue de pe Bd. Alexandru Lăpușneanu, corectarea sensurilor de circulație în urma realizării unui studiu de trafic la nivelul întregului municipiu (nu există un asemenea studiu, s-au făcut numai câteva tentative de studii, pe bucățele).”
- „Departament în Primărie pentru atragerea investițiilor și relația cu agenții economici.”
- „Deschidem Primăria către constănțeni: digitalizăm serviciile publice, lansăm harta online a lucrărilor publice cu informații despre natura lucrărilor, costul și durata acestora, plățile efectuate, instalăm un easy-box pentru eliberarea documentelor nu doar în timpul programului de lucru, ci atunci când au timp constănțenii să vină să le ridice.”
- Comandat de Alianța Dreapta Unită
- Executat de Zap Media Consulting SRL
- CMF: 41240005
- interviu
- interviu Stelian Ion
- Stelian Ion