În timp ce Bulgaria primește termen de ridicare a MCV în 2019, România stă pe bară
Comisia Europeană a anunțat marți că se așteaptă ca (Mecanismul de Verificare și Cooperare) MCV să fie ridicat pentru Bulgaria în 2019, până la finalul mandatului comisiei, dacă Sofia va continua ”tendința pozitivă”, arată un comunicat al Bruxelles-ului.
În ceea ce privește România, concluzia Comisiei e mult mai dură și nu spune nimic despre perspectiva ridicării MCV. Este pentru prima oară când una dintre singurele două țări aflate sub MCV primește o perspectivă clară pentru ridicarea mecanismului instituit la momentul intrării în UE.
Dacă până în 2016 România avea un avantaj clar în fața Bulgariei, odată cu venirea la putere a guvernelor lui Liviu Dragnea au apărut criticile dure al Comisiei Europene.
Ce este MCV-ul?
Este un mecanism de monitorizare a justiţiei din România şi Bulgaria, adoptat la integrarea ţării în Uniune ca element de siguranţă pentru ţările membre care susţineau că nu suntem pregătiţi pentru aderare. Fără acceptarea acestui mecanism, este greu de presupus că România ar fi intrat în UE la 1 ianuarie 2007.
Comisia continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.
Reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a criminalității organizate sunt aspecte foarte importante în primul rând pentru cetățenii români și bulgari. Odată atinse obiectivele în domeniu, ei își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni.
- Comisia Europeana
- MCV Bulgaria
- MCV Romania