Administraţie

În 2021, Primăria va funcționa pe datorie. Chițac cheltuie cu 108 milioane de lei în plus, bani pe care nu îi are

Bugetul pe 2021 al orașului Constanța a fost pus în consultare publică. Fiind estimate venituri de 994 milioane de lei, municipalitatea propune împărțirea banilor pe mai multe sectoare, cu cele mai mari sume fiind direcționate către transporturi, Primărie și Consiliul Local, învățământ, asistența socială, serviciile de dezvoltare publică și transportul în comun. Potrivit documentului, primarul Vergil Chițac va cheltui cu 108 milioane de lei mai mult față de venituri, Primăria fiind astfel în pierdere.

Scris de 
 pe data 
30 martie, 2021

După ce s-a tras linie, în documentul publicat pe site-ul Primăriei Constanța, cheltuielile pentru 2021 vor ajunge la 1.1 miliarde de lei, fiind depășită suma de 994 de milioane de lei prevăzută la venituri.

Potrivit analizei prezentată în anexele documentului, din totalul de 994 de milioane de lei, 152 de milioane sunt reprezentate de fonduri UE, sume atrase prin proiectele depuse de fosta administrație. De asemenea, 144 de milioane de lei sunt sume ce au fost primite în contul plăților efectuate în anii anteriori.

Așadar, iată câteva dintre cele mai importante alocări din bugetul public pe minus al orașului, așa cum au fost ele propuse în proiect:

Cea mai mare sumă, 272 de milioane de lei, este alocată transporturilor, reprezentând 24,7% din cheltuieli. Cu acești bani, Primăria vrea să subvenționeze transportul în comun, realizarea de reparații și investiții în infrastructură (drumuri, marcaje rutiere, indicatoare, semafoare).

La „servicii publice generale„, Primăria va aloca 267 de milioane de lei. Suma cuprinde finanțarea serviciului local de evidență a populației.

Pentru servicii și dezvoltare publică, va fi alocată suma de 157 de milioane de lei (14,3% din buget), ce va fi direcționată către finanțarea activității SPIT și subvenționarea READPP – sunt incluse subvenții pentru Țara Piticilor, Pista de Role, reabilitarea de imobile și administrarea cartierului social Henri Coandă. Tot aici este încadrată și partea de investiții pentru reamenajarea locurilor de joacă și lucrări de amenajare a terenului aferent Cazinoului Constanța, construire parcări, reamenajarea de piețe agroalimentare sau reabilitarea și modernizarea bazei de supraveghere a animalelor fără stăpân.

O altă sumă importantă, ce reprezintă 13,7% din buget, se va duce către domeniul asistenței sociale. Astfel, Primăria propune alocarea a 150 de milioane de lei pentru subvenționarea de asociații și fundații, acodradrea de tichete valorice, indemnizații pentru persoanele cu handicap și remunerația însoțitorilor acestora, premii în bani pentru pensionari sau continuarea programului de sprijin financiar pentru reproducerea umană asistată medical.

Pentru „funcționarea aparatului birocratic al Primăriei“ este prevăzută suma de 128 de milioane de lei (ce reprezintă 11,6 % din totalul bugetului). 38.000 de lei din această sumă este reprezentată de cheltuielile judiciare pentru litigiile din instanță ale instituției.

La capitolul învățământ, vor fi alocate 117 milioane de lei pentru modernizare, lucrări de reabilitare și dotări, investițiile fiind acoperite majoritar prin fonduri europene nerambursabile și prin cofinanțare de la bugetul local. De asemenea, în document se mai precizează că vor fi în continuare alocate burse sociale, de merit și de performanță pentru elevi.

Pentru sănătate vor fi alocate doar 29 de milioane de lei, în care este inclusă repararea și reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecționase Constanța și dotarea cu echipamente necesare gestionării cazurilor de COVID, salariile medicilor și dotarea cabinetelor din școli sau fondurile necesare funcționării Centrului de vaccinare de la Pavilionul Expozițional.

Sectorul de „cultură, recreere și religie” primește 76 de milioane de lei, bani ce vor fi direcționați către finanțarea și restaurarea Muzeului de Artă Populară sau înființarea Revistei Tomis. De asemenea, tot din acești bani va fi reamenajat și reparat stadionul „Gheorghe Hagi” și va fi făcut un sistem de irigat în toate parcurile din Constanța.

Pentru mai multe detalii despre împărțirea bugetului local, vă recomandăm să citiți integral Proiectul (AICI) și anexele (AICI).

Până în data de 12.04.2021 se pot înainta propuneri, sugestii și opinii privitoare la acest material, prin:

  • email pe adresa: dirfin@primaria-constanta.ro
  • poștă pe adresa Primăriei Municipiului Constanța, Bd. Tomis, nr. 51
  • depuse la Centrul de informare pentru cetățeni – Primăria Municipiului Constanța, Bd. Alexandru Lăpușneanu nr.116C, incinta City Park Mall

Materialele transmise primăriei vor purta mențiunea: „Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021”

Actualitate