IMAGINILE RUȘINII / Constanța face colectare selectivă a gunoaielor cu… bidineaua. La Cluj, ghenele sunt automatizate, îngropate în pământ
În anul 2019, amenajarea platformelor de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Constanța se face din bidinea. În același timp, în Cluj Napoca, la 800 de km depărtare dar cu Boc primar, platformele de colectare selectivă sunt automatizate, îngropate, fără mirosuri și mizerie în jur.
Primăria Municipiului Constanţa anunță că vor continua lucrările de împărţire a platformelor de colectare a deşeurilor din oraș pe 2 secțiuni: deșeuri reciclabile și deșeuri menajere.
Lucrările au fost executate deja în zona centrală, zona peninsulară, cartierele Tomis I și Tomis II, se lucrează în Tomis III și Faleză Nord și vor fi realizate în toate cartierele orașului, la toate cele 389 de platforme. Mai exact, lucrarea constă în văruirea ghenelor insalubre în două culori distincte.
„Măsura este luată de municipalitate pentru a ne încadra în țintele de reciclare prevăzute de legislația europeană în vigoare și pentru a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor din Constanța.
Această măsură a municipalității a început să fie implementată din ianuarie 2019, însă la capitolul colectare selectivă a deșeurilor Primăria Constanța a făcut primele demersuri în anul 2008. Mai exact, încă de atunci funcționează un sistem de colectare selectivă pe trei fracții. În câteva zone cu blocuri din municipiu Constanța au fost montate containere de tip iglu cu o capacitate de 2,5 mc, astfel: 175 de containere albastre pentru hârtie și carton, 175 galbene pentru plastic și metal și 27 verzi pentru sticlă.
Colectarea selectivă a deșeurilor din acele containere se realizează cu ajutorul a 7 autogunoiere special destinate în acest sens. Deșeurile colectate selectiv și sortate sunt transportate la stația de sortare unde sunt predate în vederea valorificării.
Recomandăm constănțenilor să separe deșeurile reciclabile de cele menajere și să le depoziteze în platforme în secțiunile special amenajate și inscripționate corespunzător”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Constanța.
Cluj Napoca a ales însă altă soluție încă de acum 3 ani. Acolo, s-a implementat un sistem automatizat, în care ghenele sunt îngropate într-o platformă de beton, fiind acționate de șoferii care fac colectarea.
„Este un sistem modern, colectarea deseurilor este silentioasa, discreta si permite mentinerea curateniei la punctele gospodaresti. Cetatenii vor scapa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci in special de mirosurile neplacute. Acest tip de platforma cuprinde 3 containere pentru fractie uscata – sticla, PET, plastic, hartie, carton – si 1 container pentru fractie umeda – deseuri menajere”, declara primarul Emil Boc în 2016, când a fost implementat acest sistem în municipiul Cluj Napoca.