Icoana „făcătoare de minuni“ adusă la Constanța, este doar un fals „făcător de bani“ pentru biserici
Oamenii se închină la o icoană despre care sunt convinși că are o vechime de 300 de ani și face minuni. „Maica Domnului care lăcrimează“, ce în prezent se află la Constanța, este doar o copie a unei icoane aflate in Ucraina. Copia a fost expusă în mai multe biserici din România şi a adus donaţii considerabile în cutia milei.
Icoana, care acum este expusă la o biserică din Medgidia, a fost prima dată pusă la dispoziția enoriașilor din comuna Lazu.
În primele zile ale anului, pe pagina de Facebook a Parohiei Lazu din judeţul Constanţa, era anunţat un eveniment deosebit: pe 5 ianuarie, urma să fie adusă în biserică Icoana Maicii Domnului din Ucraina făcatoare de minuni ”Odighitria Baitalskaia”, cu ajutorul căreia au fost rezolvate probleme cotidiene sau duhovniceşti. ”Au fost înregistrate cazuri de tămăduiri de boli canceroase, îmbunătăţirea vederii, naştere de prunci în familiile ce nu aveau demult copii,” enumerau reprezentanţii parohiei câteva din minunile săvârşite de vestita icoană.
Jurnaliştii de la dezvaluiri.ro au mers la biserica din Lazu să vadă minunea, dar au fost dezamăgiţi: nici urmă de mir!
”A izvorât mir din icoană, şi aseară şi azi dimineaţă,” a încercat să-i convingă preotul. ”Puteţi să mirosiţi mireasma mirului, doar pe partea cu Mântuitorul. Mir a curs foarte mult aseară, dar el se usucă foarte repede. Puţin se mai vede, ce s-a prelins azi dimineaţă, aici undeva, nu îmi dau seama. Aici se mai vede o brobonică, dar era plin. El se usucă foarte repede. Rămâne în schimb mireasma”.
”Am reuşit să găsim în mediul online nu mai puţin de ŞASE copii ale acestei icoane, diferite între ele, prezentate în diverse locuri drept originale”, precizează dezvăluiri.ro.
Icoana originală este ținută la biserica din Baitalyi – un sat din Ucraina. Dealtfel, aceasta niciodată n-ar fi fost scoasa în lume, de teamă să nu fie furată sau distrusă.
De pe urma icoanei, preoţii au primit donaţii de mii de euro, iar Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, declară că şi o replică a icoanei originale poate face minuni. ”Nu întotdeauna autorităţile bisericeşti menţionează faptul că o icoană poate fi o copie, adică o realizare aproape identică a altei icoane. Credincioşii nu au de ce să se gândească că sunt înşelaţi pentru că, în realitate, puterea lui Dumnezeu lucrează prin orice icoană sfinţită”.
Faptul că icoana este o copie a fost confirmat de un preot din Ucraina, care are grijă de original. Copia ar fi produs 2.000-3.000 de euro pe zi, bani depuşi de credincioşi în cutia milei.
Citește reportajul integral AICI.