Actualitate

Guvernul României vrea să finanțeze filme cu Gerard Butler, Steven Seagal sau Nicolas Cage

Guvernul a aprobat șase cereri de finanțare pentru proiecte cinematografice în valoare de 39,9 milioane de lei, în cadrul schemei de ajutor de stat menite să sprijine această industrie, iar printre proiectele depuse se numără și coproducții în care vor juca actori precum Gerard Butler, Steven Seagal și Nicolas Cage, potrivit unui comunicat al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

Scris de 
 pe data 
7 decembrie, 2018

La aproape două luni de la lansarea primei sesiuni de depunere a proiectelor cinematografice, până la data de 3 decembrie 2018, a fost depus un număr de 17 cereri de finanțare în valoare totală de 110,1 milioane de lei, din care șase au fost aprobate, valoarea ajutorului de stat aprobat ridicându-se la 39,9 milioane de lei. Un număr de 10 cereri de finanțare care au solicitat un ajutor de stat în valoare de 65,2 milioane de lei se află încă în analiză.

Dintre proiectele depuse, unele au în distribuție actori cu succes de box-office precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage, se arată în comunicatul CNSP. Toate producțiile vor avea pe genericul filmului și în toate materialele publicitare, precizarea: „Film realizat cu sprijinul Guvernului României”.

Bugetul inițial al schemei de ajutor de stat a fost de 60 de milioane de lei, dar prin adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, nr. 101 din 23 noiembrie 2018, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, acesta a fost suplimentat. Valoarea totală a creditelor de angajament aprobate pentru anul 2018 în limita cărora se analizează cererile pentru finanțare este în prezent de 232 de milioane de lei.

Proiectele producătorilor de film vor fi selectate de către o comisie din care fac parte: Dan Pița, regizor și scenarist, Adrian Titieni, actor, profesor universitar doctor, președinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor în cinematografie, și Stan McCoy, președintele Motion Picture Association of America (MPAA).

Producțiile cinematografice care vor fi selectate în program vor beneficia de ajutor de stat între 100.000 de euro și 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de filme realizate în România și care promovează țara, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România.

 

Actualitate