Politică

Guvernul Orban. Ministrul Muncii: Pensionarii și salariații să știe că nu se taie pensii și salarii

Miniștrii Cabinetului Orban urmează să își preia astăzi efectiv mandatul, prima zi fiind dedicată evaluării situației din fiecare minister, după guvernarea PSD. La ceremoniile de predare-primire vor participa și președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Scris de 
 pe data 
5 noiembrie, 2019

Guvernul condus de Ludovic Orban, care are un vicepremier și 16 miniștri, a primit luni votul de învestitură în Parlament, iar în aceeași seară echipa Cabinetului Orban a depus jurământul la Cotroceni. „Vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere”, a spus Klaus Iohannis, după ceremonia depunerii jurământului. Printre prioritățile Guvernului, Iohannis a notat bugetul pentru 2020, reluarea discuțiilor pe legile Justiției și încurajarea luptei anticorupție.

„Acest mandat îl dedic tinerilor”, a fost prima declarație a ministrului Educației, Monica Anisie.

La rândul său, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și-a enumerat prioritățile, între care o reorganizare a instituției, mai exact „o reducere a structurii ministerului”, o comunicare bună, astfel încât oamenii să primească mesaje corecte, și discuții cu partenerii sociali pentru calculul „corect și obiectiv” al salariului minim.

Bogdan Aurescu, noul ministru de externe, a spus că diplomația română are nevoie de performanță, de rigoare, de pregatire și de spirit inovativ, dar și de proiecte inteligente.

El a mai declarat că prioritatea zero este organizarea cu bine a votului din diaspora la alegerile prezidențiale. Aurescu a mai spus că își dorește o politică externă performantă, precizând că vrea ca diplomația românească să redevină un corp de elită, iar România să fie respectată pe plan internațional.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că prioritățile sale sunt legate de elaborarea bugetului de stat pe 2020 și de organizarea ANAF. Cîțu a precizat că va încerca să respecte data de 15 decembrie pentru prezentarea bugetului de stat în Parlament, însă totul depinde de ceea ce va găsi la minister.

Vom vedea care este situația împrumuturilor guvernului. (…) Bugetul se va face pe legile in vigoare ( întrebat despre majorarea salariilor- n.red). Dați-mi voie să văd care este situația actuală, vedem ce este acolo și vom prezenta săptămâna viitoare situația”, a declarat Cîțu, la sosirea la minister.

(Proiectul lui Teodorovici de buget n.r.) este un proiect de buget pentru 28 de ministere. Din fericire pentru România o să avem 16 ministere. Deci va trebui să lucrăm la acel proiect de buget să vedem dacă se mai merge. Eu nu cred că pornim de la el. Aveam speranța că pornim de la el dar, de fapt, sunt 16 ministere.

El a mai spus că reorganizarea ANAF este una dintre priorități. Întrebat dacă îl va schimba pe șeful acestei instituții, noul ministru a evitat un răspuns clar: ”Vom vedea”.

Monica Anisie, noul ministru al Educației, a precizat, marți, la sosirea la minister, că va avea o discuție cu secretarii de stat pentru a evalua situația și se va întâlni cu fostul ministru al cercetării pentru procesul de predare-primire.

Acest mandat îl dedic tinerilor. Trebuie să văd despre ce este vorba (la minister-n.red). Am o întâlnire cu secretarii de stat și cu fostul ministru al cercetării”, a declarat ea, fără alte detalii legate de obiectivul mandatului său.

Ștefan Ion: Dacă vorbim de probleme, bănuiesc că sunt multe și foarte multe

La rândul său, Ștefan Ion, ministrul pentru Dezvoltare și Administrație, a susținut și el că va face o evaluare a problemelor de la minister.

Deci, dacă vorbim de probleme, bănuiesc că sunt multe și foarte multe, eu ca ministru o să caut soluții. (…) Sper că pot face lucruri importante pentru România, moșternirea și ce a fost înainte o să stabilim ce e de făcut”, a declarat Ion Ștefan, la sosirea la minister.

În primul rând, vreau să mă asigur că există o comunicare bună, pentru ca oamenii să primească cele mai corecte mesaje, ca pensionarii și salariații să știe din sursă sigură că nu se taie pensii și salarii.

Violeta Alexandru anunță o reducere a structurii Ministerului Muncii.

Sunt hotărâtă ca în foarte scurt timp, pe baza resurselor și expertizei pe care o am, dar și prin sprijin extern, să ajung la un mod de organizare la minister în care să se pună mai puțin accentul pe șefi și mai mult pe oamenii de la ghișee, pe oamenii care se ocupă efectiv cu modul de calculare a pensiilor, oamenii care se ocupă efectiv în relația cu beneficiarii sistemului de asistență socială.

Acești oameni mai interesează să fie bine pregătiți și să fie la dispoziția pensionarilor și salariaților, respectiv a persoanelor cu dizabilități și desigur acest lucru va însemna o reducere a structurilor ministerului, o suplețe un accent pe cei din relația cu oamenii și mai puțin pe cei care au funcții de conducere.

Voi deschide discuții cu orizon de timp apropiat cu partenerii sociali pentru a găsi în cel mai scurt timp o soluție obiectivă, pentru un mod de calcul echilibrat al salariului minim. Decizia o voi lua dupa această serie de discuții cu partenerii sociali.

Sunt bani pentru salarii și pensii? E normal să se intrebe oamenii, după un deficit uriaș lăsat de PSD la pensii. Vom face cele mai serioase verificări, voi solicita celor care conduc ministerul toate datele necesare ca să vedem care e situația reală.

Voi fi foarte transparentă cu tot ce găsec în minister, pentru ca românii să știe.

Mă interesează ca pentru mediul privat să dau semnalul de respect pentru munca lor, pentru a ține un bussines pe picioare.

Voi înființa un info-chioșc la minister, pentru toți cei care au intrebări despre activitatea ministerului, ca să aibă toate informațiile necesare„.

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Boloș, spune, într-o intervenție la Digi 24, că evitarea riscului de dezangajare de fonduri este pricipala sa prioritate.

Sper să putem trece cu succes primul test pe care îl avem până la sfârșitul anului, acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri. Sigur, este un test destul de dificil și încercăm să îl trecem cu bine.
Încercăm în această perioada să ne organizăm astfel încât, cum spuneam, să evităm riscul de dezangajare.

Sigur, timpul este foarte scurt, dar începând de astăzi vom face analiză cu fiecare autoritate de management care are acest risc de dezangajare și tot ce depinde de noi va fi luat ca și măsură pentru a trece cu bine sfârșitul de an și a închide anul financiar cât se poate de bine pe fonduri europene.

Sigur, pe lângă personalul din minister trebuie să avem o grijă deosebită față de beneficiari, pentru că acesta a fost și unul dintre lucrurile la care țin foarte mult pe perioada mandatului meu și anume ca beneficiarii și proiectele să poată să fie în centrul atenției și să le putem acordă sprijinul necesar pentru ca și România să poată să facă pași dintre cei mai rapizi pe zona absorbției fondurilor europene„.

Guvernul Orban va avea, marți, a doua reuniune a Cabinetului, în care ar putea aproba o ordonanță de urgență pentru comasarea numărului de ministere, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

La prima ședință informală de luni seara a Guvernului Orban, care a durat în jur de două ore, au fost discuții despre programul de marți al noului Executiv, în special despre programul pe care Klaus Iohannis și Ludovic Orban urmează să îl aibă împreună.

 

Actualitate