Actualitate

Guvernul a rămas fără bani. 30% din bugetari vor fi trimiși în șomaj, angajări blocate la stat în 2019

Guvernul Dăncilă pregătește concedierea a 30% din angajații din administrația publică, în condițiile în care nu mai sunt bani în vistieria statului, iar PSD și ALDE sunt sub presiune de a majora salariul minim la 2050 de lei.

Scris de 
 pe data 
2 noiembrie, 2018

Veşti proaste pentru angajaţii din administraţia publică! Guvernul ia în calcul reducerea personalului. Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut că a cerut o analiză cu privire la schema de personal din ministere. Totul în condițiile în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, discută azi, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, despre rectificarea bugetară şi scenariile pentru bugetul pe anul viitor. Ministrul Finanţelor ar trebui să prezinte astăzi stadiul execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale acestui an.

România avea la finele anului trecut peste 1,2 milioane de bugetari, cu aproape 20.000 în plus faţă decembrie 2016 – o creștere record a ultimilor șapte ani. Mulţi s-au angajat în ultimele luni, după ce au crescut lefurile la stat. Un sfert dintre noii angajaţi şi-au găsit locuri de muncă în administraţia centrală şi locală, unde salariile au ajuns, în medie, la aproape 800 de euro. Însă acum, Guvernul se gândește la disponibilizări, informează realitatea.net.

Nu este prima oară când se discută despre un astfel de scenariu. Tonul l-a dat ministrul Fiananţelor. Acum aproape două săptămâni, Eugen Teodorovici a anunţat că trebuie făcută o analiză cu privire la schema de personal din ministere, deoarece există instituţii în care funcţiile de suport depăşesc 30% şi e nevoie de o administraţie mai suplă. Teodorovici a completat că o decizie în sensul disponibilizărilor ar putea fi luată până la finalul anului.

De asemenea, Ministerul de Finanțe a transmis săptămâna trecută o scrisoare către Comisia Europeană prin care informa că pentru a rămâne în ținta de deficit bugetar Guvernul ia în calcul, pentru 2019, blocarea angajărilor la stat și înghețarea salariilor la nivelul din decembrie 2018.

Toate aceste măsuri se impun pe fondul deficitului bugetar în creștere, România trebuind să se împrumute pentru a putea achita salariile și pensiile până la finele anului.

 

 

Actualitate