Gripa a mai făcut două victime la Constanţa. Numărul total al deceselor, ajuns la 79!
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a confirmat încă şapte decese cauzade de girpă, două dintre acestea fiind înregistrate la Constanţa.
Potrivit INSP, numărul total al persoanelor care au murit din cauza gripei în România a ajus la 79.
La Constanța, numărul total de decese cauzate de virusul gripal a ajuns la 5.
Ultimele şapte persoane care au murit de gripă sunt trei femei – din judeţele Giurgiu, Galaţi şi Olt, cu virus gripal de tip A şi vârste cuprinse între 62 şi 73 de ani – şi patru bărbaţi – din Teleorman, Constanţa (doi – în vârstă de 51, respectiv 65 de ani ) şi Cluj, cu virus gripal de tip A şi vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani.
Toate persoanele decedate aveau condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinate antigripal.
La sfârşitul lunii trecute, pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă la nivel naţional.
Spitalul Judeţean Constanţa se află în continuare în carantină. Pacienții care au de efectuat investigații în cadrul SCJU, se vor echipa corespunzător cu halat, mască și totoși de unică folosință. Echipamentul este pus la dispoziție gratuit, de către conducerea SCJU, și se regăsește la intrarea în spital (ușa rotativă).
„Reamintim pacienților și vizitatorilor că accesul în incinta Spitalului Județean se face doar pe la intrarea special amenajată pentru vizitatori, dinspre Bd. Tomis (ușa rotativă) iar accesul la Unitatea Primiri Urgențe și Ambulatoriul de specialitate este posibil din strada Nicolae Iorga”, a transmis Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al instituției.
INFORMARE PRIVIND MĂSURILE DE PREVENIRE A ÎMBOLNĂVIRILOR PRIN GRIPĂ
Gripa este o boală infecţioasă acută cu un potenţial epidemic crescut.
Gripa este o infecție respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal.
Gripa poate fi foarte uşoară (asemănătoare unui simplu guturai), sau poate fi foarte gravă (cu moarte rapidă), în funcţie de agresivitatea virusului şi starea de sănătate a persoanei infectate.
În România gripa apare cu regularitate în lunile de iarnă (decembrie – februarie). Pot apărea și infecții sporadice în afara sezonului de gripă, cu o incidență foarte mică în lunile călduroase ale verii.
Gripa este o infecție virală care se răspândește de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectați tușesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafețele contaminate.
Incubația este scurtă de 1 – 2 zile (maxim 4 zile). Contagiozitatea se poate menține până la 10 zile.
Clinic, gripa se manifestă prin:
Febra ≥ 38°C;
Tuse uscată iritativă;
Dureri în gât;
Dureri musculare (mialgii) și articulare;
Dureri de cap (cefalee);
Stare de rău;
Oboseală.
Definitia de caz conform metodologiei cuprinde:
Febra ≥ 38°C;
Tuse
Debut in perioada de 10 zile anterioare
În absenţa altui diagnostic clinic şi/sau radiologic
Criterii de laborator :
o Detecţie genetică de tip şi subtip: RT-PCR/ Real Time-PCR
o Izolare şi caracterizare de virusuri gripale: tip/subtip
Criterii epidemiologice: orice persoană care îndeplineşte criteriile clinice şi are legătură epidemiologică cu un caz confirmat
Îmbolnăvirile severe și complicațiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc:
1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane;
2. Gravide;
3. Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;
4. Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
5. Toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani.
Masuri generale preventive
1. Educația sanitară privind regulile de igienă personală, igiena mâinilor și a tusei.
2. Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, indepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută (minim 1,5 m).
3. Evitarea aglomerațiilor (mijloace de transport în comun, spectacole, reuniuni sportive, etc.) deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării
şi apariţia primelor manifestări de boală.
4. Nu vizitați persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar. Dacă vizitați pentru a acorda îngrijiri unei persoane bolnave de gripă este recomandabil să purtați mască tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră.
5. Daca sunteți bolnav, este necesar să vă izolați acasă ( autoizolarea), nu mergeți la serviciu sau la școală și limitați contactul cu alte persoane. Anuntati telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o
consultaţie. Aplicati masuri de cupare a transmiterii aerogene (masca pentru gura si nas). În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot
prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.
6. Spălați-vă sau dezinfectați-vă frecvent mâinile. Spălatul frecvent al mâinilor vă ajută să vă protejați de virus. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun – cu o durată de cel puțin 20 secunde, în special după ce tușiți sau strănutați. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool
reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă.
7. Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura direct cu mana, iar dacă ați efectuat acest gest este recomandat a vă spăla pe mâini.
8. Aerisirea frecventă a încăperilor. Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de folosinţă personală să fie curăţate (apă cu detergenţi, prin ştergere cu diferiţi dezinfectanţi etc.).
9. Vaccinarea antigripală. Protecția postvaccinală obținuta în urma administrării de un vaccin antigripal începe după 14 zile de la imunizare.
- decese gripa
- epidemie gripa
- gripa
- gripa Constanta