Educaţie

Ghiozdanul prea greu produce copilului un dezechilibru corporal. Cât ar trebui să cântărească geanta de școală

Sursă foto: ea.md

Pe parcursul unui întreg an școlar, nu de puține ori vezi pe stradă copii cărând ghiozdane foarte mari și vizibil grele, iar dacă ești mamă și ți-ai dat deja copilul la școală ori urmează să o faci, începând cu acest an, cu siguranță te vei confrunta și tu cu problema ghiozdanelor supradimensionate.

Scris de 
 pe data 
5 septembrie, 2018

Din nefericire, în România școlile nu au spații individuale de depozitare a rechizitelor, așa cum se întâmplă în alte țări, motiv pentru care elevii sunt nevoiți să care zilnic atât caiete, cât și cărți, materiale auxiliare, prânzul, echipamentul sportiv sau blocul de desen în drumul către școală.

Pentru a afla care ar trebui să fie greutatea ideală a ghiozdanului, astfel încât să nu îi producă copilului un dezechilibru corporal, bloggerul Elena Crăciun a contactat un medic kinetoterapeut, postând ulterior răspunsul acestuia pe pagina personală.

Astfel, potrivit medicul Elena Căciulan, ghiozdanul nu ar trebui cântărească mai mult de 10% din totalul greutății copilului.

Şcoala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghizodanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest ghiozdan produce un dezechilibru corporal copilului. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage

Apoi sunt copilaşii care poartă ghiozdanul mult prea greu pe ambii umeri, dar datorită greutăţii prea mari trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conştientizeze şi cât sunt de importante poziţia în bancă şi înclinarea băncii astfel încât copilul să se simtă confortabil şi să îi asigurăm maximum de stabilitate”, precizează medicul Elena Căciulan.

 

Actualitate