GALERIE FOTO / Techirghiol, 120 de ani de balneologie românească: sărbătoare a excelenței și a miracolului!
De 120 de ani, balneologia românească are ca miracol al vindecării și dăruirii un singur nume: Techirghiol.
Iar astăzi, după mai bine de un secol, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol stă etalon al performanței în balneologie, nu doar din România, ci din întreaga Europă. Cu o bază modernă de recuperare și tratament, cu personal calificat de top, instituția medicală a căpătat recunoaștere internațională și aprecierea întregii comunități medicale și științifice.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a găzduit, timp de 3 zile, în perioada 27-29 septembrie, conferința aniversară ,,Techirghiol -120 de ani de balneologie românească. Tradiție și modernism”., eveniment organizat sub patronatul Federației Internaționale de Hidroterapie și Climatoterapie(FEMTEC) și a Societății Internaționale de Hidrologie și Climatologie(ISMH), în colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea ,,Carol Davila” București, Societatea Română de Medicină Fizică de Recuperare și Balneoclimatologie, Asociația Română de Balneologie (ARB) și Asociația Balcanică de Mediu(B.E.N.A.).
Managerul Sanatoriului, drd. jur. Elena Roxana Almășan, a fost gazda perfectă pentru peste 200 de invitați din lumea academică, medici, specialiști, istorici și biologi, oameni de cultură și jurnaliști, care pe parcurusul celor trei zile au alternat sesiunile științifice cu momente de suflet.
În prima parte a evenimentului, a fost decernată medalia jubiliară 120 de ani de balneologie la Techirghiol și a fost lansată monografia „Techirghiol, dar de sănătate”, autori Aurelia Lăpușan, Ștefan Lăpușan și Elena Roxana Iordache. O carte de suflet, o creație „vie” care trăiește și duce mai departe poveștile și trecutul Techirghiolului, parte a miracolului ce se naște zi de zi, de peste un secol, din nămolul și darul locului.
Și după cum cere tradiția, invitații au plantat copacul prieteniei și solidarității din grădina FEMTEC, după care întreaga audiență s-a mutat în incinta Băilor Reci, unde a fost prezentat și ascultat pentru prima dată Imnul Sanatoriului Techirghiol.
Pe parcursul celor trei zile, s-au desfășurat peste 30 de simpozioane și sesiuni științifice, cu participarea celor mai importante nume din balneologia românească și nu numai.
- sanatoriul balnear techirghiol
- techirghiol