Constanța

GALERIE FOTO / Scărlătescu iar ne-a păcălit cu scoicile. În loc de festival ne-a dat… cantină 

Renumitul, celebrul și tradiționalul Festival al Scoicilor, după cum îi place lui Făgădău se se laude pe pagina de FB a Primăriei, își câștigă tot mai puternic renumele de cantină publică la prețuri de restaurant de fițe.

Scris de 
 pe data 
20 mai, 2019

Nimic nu aducea a atmosferă de sărbătoare. Cel mult, cu maximă indulgență, o imagine pe care o vedem în fiecare vară pe terasele din Mamaia la împinge tava. Aceleași mirosuri, aceeași mare de oameni care stă domesticită la cozi uriașe.

Și pentru că un asemenea renumit festival trebuie să aibă și un renumit bucătar care să tracă spuza pe tura lui, chef Scărlătescu, cel de la emisiunile TV cu bucătari, s-a ocupat cu animația prin târg, un fel de arătatul maimuței curioșilor.

Tarabele aliniate de o parte și de alta a pieței, mesele de serbări câmpenești cu băncuțe de lemn, uriașele ghene de gunoi ancorate printre mese duhnind de la o poștă, oameni care își mănâncă hamsia pe genunchi sprijiniți de garduri sau tolăniți pe borduri.

Pe jos, poleială de uleiuri și grăsimi, care se scurgeau nestingherite din dughenele bucătării ambulante. din Iar peste toate, hărmălaia mulțimii și strigătele comercianților. Nu tu o muzică, un cântec, o formație… Nici live, nici în difuzoare… Un festival mut, al unui oraș într-o continuă poftă de mâncare.

Printre sutele de constănțeni care stăteau la coadă pentru clătite, scoici sau o bere, își făceau loc constănțeni cu copii pentru a ajunge la Muzeul de Istorie. Era Noaptea Muzeelor și evenimentul cultural părea scufundat în mirosurile și fumul de mâncare.

Nici măcar tinerii îmbrăcați în daci și romani nu puteau răzbi din spatele cașcarabetelor de unde se îmbuiba lumea cu midii pane sau scoici în sos.

Un eveniment cultural încălecat de o nouă descindere a foamei în târgul tomitan. Și nu vă pierdeți speranța, că săptămâna viitoare un nou festival al mațelor goale se va instala în același loc din Constanța, așteptând iar și iar mii de constănțeni pentru care mâncarea a devenit cultură, iar stomacul plin politică.

 

Actualitate