Actualitate

G. Muhscină, candidat independent la CJC: „Stroe și Lupu merg de mână prin județ. Îi sperie însă reacția oamenilor la blatul lor”

Sursa foto: Facebook/GeorgeMuhscina

George Muhscină este singurul candidat independent în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța. A demisionat în urmă cu câteva săptămâni din PNL, unde ocupa funcția de vicepreședinte, denunțând „cooperativele” și „înțelegerile transpartinice” dintre conducerea PNL Constanța și PSD.

Scris de 
 pe data 
8 septembrie, 2020

– Cum vi se pare campania electorală pentru funcția de președinte al CJC? Ați luat pulsul cetățenilor, cum văd oamenii de rând aceste alegeri?

Oamenii nu mai vor să audă de PSD, dar au nevoie în același timp de o alternativă credibilă și de proiecte sănătoase pentru satele, comunele, orașele și județul lor. Și asta încerc să le prezint cetățenilor. O altfel de abordare, un alt mod de a face administrație având în centrul interesului comunitățile locale și problemele lor. Atâta timp cât ești corect, sincer și transparent cu oamenii, le poți câștiga încrederea și poți începe să construiești ceva durabil. Dacă vii cu aranjamente și înțelegeri pe sub masă, nu mai ține.

În rest, campania electorală este exact așa cum o preconizam. O veselie între cei doi candidați PNL și PSD, care mai au puțin și merg de mână prin județ. Ceea ce îi sperie și pe unii și pe ceilalți este faptul că cetățenii nu mai pot fi păcăliți, că înțelegerea lor a fost demascată și pusă sub obiectivul opiniei publice.

Primarii PNL și candidații liberali la funcția de primar  sunt însă mai motivați și mai determinați ca niciodată și vor spulbera  PSD de pe harta administrației publice locale. Sunt oameni de calitate, primari care au arătat că admninistrația liberală nu este doar o sintagmă transilvăneană șii că se poate face treabă și în județul Constanța. Ei sunt de fapt adevăratul PNL pentru că ei aleargă, ei rezolvă problemele cetățenilor și, trebuie să o spunem, ei aduc voturile partidului. Păcat să unii impostori parașutați peste noapte încearcă să se cațere pe munca și rezultatele lor.

– Cum vedeți transformarea județului Constanța cu George Muhscină președinte al Consiliului Județean?

Lipsa de viziune și implicare a Consiliului Județean Constanța se resimte în mod direct asupra calității vieții cetățenilor, mai ales a celor din mediul rural. Eu îmi propun să nu lăsăm nicio localitate în urmă! Și asta putem face printr-un program județean de infrastructură.

În ultimii 16 ani, Consiliul Județean, condus și controlat autoritar de PSD, a transformat orice șansă de dezvoltare a județului doar în afaceri bănoase pentru clientela politică a baronilor roșii. Au devalizat fondurile publice, au deturnat orice proiect doar pentru ca ei să se îmbogățească. Iar luptele de putere din PSD și înțelegerile cu PNL de acum despre asta sunt: cum să pună mai ușormâna pe  județ și resursele lui.

Trebuie doar să ne uităm în jur. Satele județului Constanța se scaldă în praf! Primarii nu pot derula proiecte de investiții din surse proprii pentru reabilitarea infrastructurii deoarece acestea presupun costuri foarte mari, iar bugetele locale au resurse doar cât să trăiască de la o lună la alta.

De aceea, trebuie implementat un program județean de infrastructură coordonat de Consiliul Județean Constanța. Drumuri, trotuare, canalizare, alimentare cu apă, rețea de gaze, toate acestea nu trebuie să lipsească din nicio localitate din județ. Având în vedere că sunt proiecte de infarstructură regionale și integrate, finanțarea europeană se poate obține mult mai ușor. Primăriile din mediul rural nu dispun de personal calificat pentru a scrie proiecte europene, birocrația este sufocantă și de durată, fiecare UAT are ritm diferit de lucru, unele nu au nici măcar bani de cofinanțare, iar toate acestea descurajează inițiativele sau duc la eșecul proiectelor.

În loc ca CJC să se joace de-a baba oarba cu primarii agreații și cei incomozi, mai bine și-ar pune sutele de funcționari publici la treabă în folosul cetățenilor acestui județ. Ajunge cu găinăriile și meschinăriile unei instituții preocupate de mica ciupeală, în loc să-și aloce energiile spre proiecte importante și dezvoltare. Lipsa de viziune a celor care conduc CJC condamnă județul la sărăcie și subdezvoltare!

În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, voi înființa acest program județean de investiții care va fi dus la nivelul fiecărei localități: canalizare, apă, gaze, drumuri și trotuare. Primarii își vor putea folosi resursele locale pentru altfel de investiții, care vor înfrumuseța și dezvolta localitățile!

– Peste o săptămână începe un nou an școlar. Sunt unitățile de învățământ din județul Constanța pregătite?

Veți rămâne surprinsă să aflați că unitățile de învățământ din mediul rural sunt mult mai pregătite decât cele din Constanța. Primarii din județ au gestionat mult mai bine acest moment, s-au pregătit din timp și pot să vă spun că sunt numeroase școli de la țară, așa cum se spune, care au deja digitalizate toate clasele. În Constanța însă încă se lucrează.

Știu foarte bine că managerii instituțiilor de învățământ din municipiul Constanța muncesc neîntrerupt, că se zbat, că tot timpul caută soluții, însă, din păcate, au fost lăsați singuri în această luptă chiar de către cel care trebuia să fie lider: primarul municipiului Constanța.

Păi să nu amintim de dialogul de la Digi 24 dintre Decebal Făgădău și Emil Boc. La începutul lui august, Boc alocase deja tuturor școlilor din Cluj suma de 3 milioane euro (aprox.15 milioane lei) pentru a cumpăra echipamente, a face investiții și dotări. Făgădău a alocat în urmă cu o săptămână 1 milion euro (aprox.5 milioane lei), de trei ori mai puțini bani și cu o lună întârziere. Asta e problema școlilor constănțene: un primar fără pic de viziune și perspectivă, care nu dă doi bani pe educație.

Când să aibă timp managerii școlilor să facă achiziții, să caute echipamente, să pregătească toate clasele? Domnul Făgădău din luna iulie trebuia să fie prin școli, așa cum au făcut ceilalți primari din județ. Dar nu avea timp că se dădea în roata din Portul Tomis.

În același timp, mi se pare condamnabilă atitudinea consilierilor locali municipali ai PNL care au votat împotrivă acestei alocări bugetare pentru școli. Bună, rea, puțin, mult, nu te poți opune ca ales local să aloci fonduri unităților de învățământ, indiferent de numele celui care inițiază proiectul. Este vorba despre copii, despre profesori, nu despre revanșe politice. Sunt dezamăgit de această abordare a foștilor mei colegi.

Am mare încredere însă în profesionalismul cadrelor didactice și în capacitatea managerială a directorilor de școli. Ei vor reuși, sunt convins, să pregătească totul pentru cpe 14 septembrie școlile să fie deschise în cele mai bune condiții. Copiii și dascălii deopotrivă trebuie să fie în siguranță la școală, iar procesul educațional să fie unul la înălțime. Și asta nu va fi meritul lui Făgădău, ci al acestor oameni dedicați, inimoși și extraordinari profesioniști care se ocupă de educația și viitorul copiilor noștri. Lor ar trebuie să le mulțumit, iar domnului Făgădău să îi arărăm ușa de ieșire din Primărie pe 27 septembrie, la vot!

 

(Publicitate electorală. COD AEP 24200210)

Actualitate