Constanța

FOTO / Ziua Constanței, între defilări comuniste cu elevi și militari, fuga lui Făgădău și un concert cu 100 de spectatori

Scris de 
 pe data 
22 mai, 2019

Primăria Constanța pare că și-a propus, de la an la an, să ducă în tot mai ridicol sărbătoarea orașului. Lipsă de viziune, fără inspirație și implicare, autoritățile locale par să fi încropit mai degrabă un eveniment pe genunchi, doar ca să mai bifeze la catastif o nouă mare realizare a primarului Făgădău.

Cel care a încropit programul a trăit cu patos, cel mai probabil, evenimentele organizate dinainte de 1989. Altfel nu se explică de ce această încăpățânare de a copia serbările comuniste, acum la aproape 30 de ani de la Revoluție.

Defilări militare, elevi și studenți mărșăluind în uniforme și pancarte, copii adunați cu arcanul din școli pentru a aplauda prezența iubiților conducători, care s-au cocoțat pe o scenă de unde făceau cu mâna „batalioanelor”. Momentul a fost trecut în program ca fiind „salutul oficialităților”.

Cu câteva ore înainte de eveniment, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) transmitea că unii elevi nu au avut posibilitatea de a alege dacă vor sau nu să participe și că ar fi fost obligați de școală, după ce Inspectoratul Școlar Județean ar fi solicitat prezența elevilor la eveniment: „Acest tip de eveniment este o reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989 și care ne amintește cu tristețe că mentalitatea conducătorilor orașului nu s-a schimbat foarte mult.

Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situației de anul trecut, atunci când ordine „de la centru” au scos sute de elevi și studenți în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi ușor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în țări precum Coreea de Nord, țări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toți cetățenii trebuie să se conformeze.

Urmărind programele de acest gen, ne întrebăm ferm: Are nevoie orașul nostru de festivisme sau de o mai mare atenție asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanței, Decebal Făgădău, să dovedească interes real față de oraș, investind în educația de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetățenii pot ajunge să iubească orașul, așa cum edilul îndeamnă.

De asemenea, somăm Inspectoratul Școlar Județean Constanța să se dezică de astfel de evenimente și să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare”, se arată în comunicatul Asociației Elevilor.

Primarul Decebal Făgădău (PSD) a fost surprins de contestatari la festivităţile din Piaţa Ovidiu. El dădea un interviu echipei de presă a trupelor americane de la Baza aeriană din Mihail Kogălniceanu. Aceştia au început să strige puternic „Hoţii, hoţii“, în timp ce primarul îşi aranja ţinuta pentru a începe filmarea. Făgădău a fost surprins de scandări, neaşteptându-se probabil ca protestatarii să tulbure atmosfera din această zi. El a renunţat să mai dea interviul, plecând din piaţă, nu înainte de a avea un schimb de replici cu oamenii. Primarul le-a spus acestora că sunt în campanie electorală, apoi i-a aplaudat ironic.

După fuga lui Făgădău, a început spectacolul organizat pe scena din fața Muzeului de Istorie. Pe o ploaie torențială, ansamblurile de dansuri tradiționale, Ciuleandra și concertul 3 Sud Est au urcat pe scenă, în fața câtorva zeci de constănțeni care au înfruntat furtuna. Piața era aproape goală, constănțenii zgribuliți urmărind de sub umbrele spectacolul.

De la ora 21 au urcat pe scenă băieții de la 3 Sud Est, dar după câteva melodii piața s-a golit de tot , odată cu întețirea ploii și a vântului. Foc de artificii a luminat o Constanță tristă, goală ce nu a fost în stare să facă nici măcar un pas înainte.

Actualitate