Educaţie

FOTO / În școlile din Finlanda nu mai există bănci. „Contează să predai într-o manieră în care elevii merg dincolo de învățarea informației”

Sistemul de educația finlandez este recunoscut drept cel mai bun și eficient din întreaga lume. Profesori bine pregătiți, elevul în centrul sistemului, finanțare consistentă a educației, lipsa unui control strict asupra elevilor (fără teme, scos la tablă etc) și… fără bănci în școli.

Scris de 
 pe data 
2 martie, 2020

Ambasadorul Finlandei la București, Marjut Akola, a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre ce înseamnă educația în țara sau și cum s-a ajuns la acest nivel.

„Sistemul de educație finlandez este unul foarte bun, dar nu înseamnă că nu am avut provocările noastre. Nimic nu s-a întâmplat într-un an sau doi. Această dezvoltare a sistemului nostru a avut loc de-a lungul unor zeci de ani și una dintre cele mai importante chestiuni a fost că aceasta a fost o prioritate pentru Finlanda. Noi avem încredere în educație și puterea cunoașterii și informației. Iar aceasta a fost prioritatea națională timp de zeci de ani și asta înseamnă că am investit de asemenea și bani în acest lucru. Iar educația în Finlanda este gratuită și este finanțată din taxe. În ceea ce privește cota de fonduri publice cheltuite pe educație, acestea ajung la aproximativ 6% din PIB. Așa că investim de asemenea și din punct de vedere financiar, și fonduri publice”, a declarat ambasadorul Finlandei.

În al doilea rând sunt profesorii, spune Marjut Akola. „Toți profesorii noștri au un master și mai important de atât este faptul că deși avem, bineînțeles, un curriculum național care se folosește de fiecare școală, profesorii au suficient spațiu să găsească noi metode de predare, feluri în care profesorul pregătește și educă elevii. Și bineînțeles, această profesie este foarte respectată în Finlanda”.

„Al treilea punct pe care l-aș menționa este cel al încurajării. Nu avem noțiunea de control asupra elevilor, în schimb ei sunt încurajați să învețe și acest sistem de învățare permanentă de-a lungul vieții este foarte important. Avem 9 ani de învățământ obligatoriu, dar nu ne oprim după 9 ani. Educația se derulează pe tot parcursul vieții. Iar acest lucru este foarte important și din punctul de vedere al afacerilor și industriilor, faptul că te pregătești constant pe tot parcursul vieții.

Apoi, ca să închei, noi suntem și pentru oportunitățile egale de educație pentru copiii cu nevoi speciale, oferim susținere specială pentru cei care sunt în astfel de situații. La fel și sistemul de îngrijiri medicale este oferit tuturor copiilor.

Am vrut doar să subliniez câteva lucruri care sunt în spatele succesului sistemului de educație finlandez”, a declarat la Digi24 ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola.

Mai mult decât atât, Excelența Sa a vorbit și despre schimbările din școli. „Dar, dacă ne referim la schimbările mari care se întâmplă acum, digitalizarea, inteligența artificială etc, deja se întâmplă de câțiva ani schimbări mari la nivelul școlilor. De pildă, nu mai avem bănci. Clasica bancă pe care o avea fiecare elev la școală nu mai există. Bine, poate o mai regăsim în câteva școli, dar școlile sunt acum multifuncționale în ceea ce privește învățarea în spațiul virtual. Ceea ce este foarte important este că educația este un proiect bazat pe educație și contează să predai într-o manieră în care elevii merg dincolo de învățarea informației, spre producerea de informații, pentru că se creează posibilitatea gândirii critice, a rezolvării de probleme, dar și pentru dezvoltarea abilităților sociale. Aceste lucruri sunt foarte importante în viața actuală”.

Puteți citi integral interviul AICI

Actualitate