Actualitate

Firma lui Sorin Ovidiu Bălan, evaziune fiscală și gaură la stat de peste 9 milioane de lei

Firma de pază înființată de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan (Grupul Intact) și de fiul său, ASG Security Logistic SRL, a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei, a avut zeci de contracte cu instituții publice și, potrivit procurorilor, a comis acte de evaziune fiscală pentru care Bălan Jr. a fost condamnat la închisoare.

Scris de 
 pe data 
23 ianuarie, 2020

Potrivit publicației Newsweek România, în 2004, Sorin Ovidiu Bălan și fiul său, Alexandru Ion Bălan, au înființat firma Alexandros Guard SRL, redenumită câțiva ani mai târziu ASG Security Logistic SRL.

În primăvara anului 2010, conform “Monitorului oficial”, Sorin Ovidiu Bălan a ieșit din firmă după ce i-a cedat părțile sociale fiului său, care a devenit acționar unic.

Portofoliul de clienți al firmei includea companii și instituții de stat precum: CFR (Gara de Nord București, Sucursala Galați), Institutul Diplomatic Român, Regia Autonomă de Activități Nucleare (sucursala București), Institutul de Științe Spațiale, Regia Autonomă “Monitorul Oficial”, Complexul Național Muzeal “Astra” Sibiu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului sau Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit procurorilor, firma, încă de pe vremea în care Sorin Ovidiu Bălan era încă proprietar de părți sociale, fura taxe și impozite datorate statului. Cel puțin aceasta a fost concluzia procurorilor, după ce la sediile firmei au fost făcute percheziții multiple.

Conform hotărârii judecătorești, „Faptele inculpatului Bălan Alexandru Ion, care în perioada 2009 – 2012 (…) a ascuns sursa impozabilă, prin primirea și folosirea la muncă a unui număr de 613 persoane, pe care le-a plătit, fără a avea contracte individuale de muncă declarate la ITM sau în Revisal ori care, deși au avut contracte de muncă declarate la ITM sau în Revisal, au primit sume de bani în plus față de cele existente pe statul de plată, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și cauzând bugetului de stat un prejudiciu total în cuantum de 2.813.589 lei” sunt evaziune fiscală.

Mai mult, arată decizia judecătorilor, “Faptele inculpatului Bălan Alexandru Ion, care în perioada 2009 – 2012 (…) a înregistrat în evidența contabilă a societății un nr. de 1.737 facturi, în valoare totală de 6.811.860,05 lei (…) și care nu atestă efectuarea unor operațiuni reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantul de 1.581.617,72 lei, constând în TVA” sunt evaziune fiscală, transmite Newsweek.

Pe 13 ianuarie 2018, fiul lui Sorin Ovidiu Bălan a intrat la închisoare. La sfârșitul lunii iunie 2019, însă, după numai un an și jumătate, a fost liberat condiționat prin decizie a instanței.

Înainte să intre la închisoare, în preajma condamnării în primă instanță, la jumătatea lui 2016, Alexandru Ion Bălan a încercat să-și salveze firma intrată în insolvență și a produs un plan de reorganizare. În cele din urmă, însă, firma a fost declarată falimentară și creditorii au rămas cu buzele umflate.

Conform tabelului creditorilor, publicat în “Buletinul procedurilor de insolvență”, acești creditori erau: ANAF (8,7 milioane de lei), Direcția de Taxe Locale Sector 3 (peste 200.000 de lei), doi foști angajați (aproape 15.000 de lei) și Ministerul Afacerilor Externe (peste 107.000 de lei). În total, aproape 9,1 milioane de lei.

Conform sentinței judecătorești care a consfințit falimentul, statul a rămas cu țeapa: “Prin sentința civila nr. 3303/29.05.2018 s-a dispus intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului (ASG Security Logistic SRL – n.r.) (…). Prin raportul întocmit în prezenta cauză lichidatorul judiciar a arătat că societatea debitoare nu mai înregistrează în patrimoniu niciun bun mobil sau imobil, şi nici creanţe de recuperat (…).”

Documente și articolul complet, pe Newsweek România.

 

Actualitate