Actualitate

Fermierii afectați de pesta porcină ar putea primi 110 milioane de euro. Siegfried Mureșan a amendat Proiectul de Buget al UE

Sursă foto: psnews.ro

Deputatul european PNL, Siegfried Mureșan a depus ieri două amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 privind alocarea a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină din statele membre UE.

Scris de 
 pe data 
31 august, 2018

Primul amendament depus de Mureșan prevede alocarea a 100 de milioane de euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, iar cel de al doilea creșterea cu 10 milioane de euro (de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro), a alocărilor pentru Fondul privind măsuri de urgență legate de sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana animalelor gestionat de Comisia Europeană.

Numărul focarelor de pestă porcină africană din România crește de la o zi la alta. Avem deja 10 județe din România în care s-au identificat focare și alte 7 județe cu risc crescut de contaminare.

Epidemia a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, iar această sumă continuă să crească. De aceea, am cerut astăzi, prin două amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru măsuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectați de pesta porcină, inclusiv fermierii din România”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentelor.

Mureșan a precizat că pentru ca fermierii români să poată accesa banii, Guvernul nu trebuie să fie un obstacol în acest demers, ci trebuie să facă toate eforturile pentru stoparea răspândirii pestei.

Dar condiția principală pentru ca acești bani să fie alocați și să ajungă la fermierii români afectați este ca Guvernul României și autoritățile române să stopeze răspândirea pestei porcine africane, lucru pe care autoritățile române nu l-au făcut la timp. Mai mult, autoritățile române nu au luat nici măcar măsurile recomandate de Comisia Europeană pentru prevenirea apariției pestei porcine. Dovada acestui fapt este raportul de audit al Comisiei publicat în septembrie 2017.

De aceea, cer Guvernului și autorităților române abilitate să aplice de urgență măsurile necesare pentru stoparea răspândirii focarelor tocmai pentru ca fermierii români să poată beneficia anul viitor de fondurile europene pe care le-am solicitat. Guvernul nu trebuie să fie un obstacol în accesarea acestor fonduri de către fermieri”, a adăugat deputatul european.

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmează a fi adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie a acestui an.

 

Actualitate