Actualitate Constanța

Femeie cu AVC, plimbată două zile între spitale de teama coronavirusului. „Avea creierul inundat de sânge iar ei au trimis-o la spital COVID”

O femeie în vârstă de 59 de ani a fost plimbată timp de două zile între spitale deși suferise un atac cerebral. Medicii din Spitalul Județean Constanța au suspectat-o pe pacientă că este bolnavă de coronavirus, așa că au transportat-o, după 6 ore de stat în Urgență, la Spitalul din Medgidia, unitate medicală care preia și tratează cazuri de COVID19. După ce și-au dat seama că femeia nu are coronavirus, medicii de la Medgidia au transportat-o înapoi la Constanța, cu creierul inundat de sânge și în comă.

Scris de 
 pe data 
9 aprilie, 2020

Angelica Timofte, o femeie în vârstă de 59 de ani din comuna constănțeană Nicolae Bălcescu a fost găsită marți dimineață, în jurul orei 10, prăbușită în propria locuință. Fiica ei a chemat ambulanța și în jurul orei 11 femeia a fost transportată  la Spitalul Județean Constanța.

Ajunsă în Unitatea de Primiri Urgențe, pacientei i s-a făcut un computer tomograf care a evidențiat faptul că suferise un AVC, având creierul inundat de sânge. Problema cea mare pentru medici a fost că femeia avea febră, așa că au suspectat-o că poate fi infectată cu COVID 19 și au cerut imediat să fie transferată la un alt spital.

Pentru că la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și la Spitalul de la Palazu nu mai sunt locuri disponibile, femeia a fost transferată la ora 17 la Spitalul din Medgidia, timp în care a așteptat în Urgență.

Fiica pacientei reclamă faptul că medicii nu au fost preocupați de afecțiunea pacientei, ci de faptul că are febră și poate avea coronavirus.

„Prima oară ni s-a spus că a suferit un AVC cu hemoragie. Apoi a ieșit cineva și ne-a spus că este suspectă de coronavirus. După o oră, a mai venit cineva care ne-a spus că are coronavirus și că se fac demersuri pentru a fi transportată la un spital care tratează.

La ora 15.00 a ieșit o doctoriță, care nu s-a recomandat dar ne-a spus că doar ce a intrat în tură, cu câteva foi în mână și ne-a spus că sigur are coronavirus și a început să mă certe că de ce am adus-o la ei, că Spitalul Județean nu e spital COVID și că acum nu îi găsește paturi.

Am încercat să îi explic în primul rând că nu eu am adus-o aici ci ambulanța, că e puțin probabil să aibă coronavirus fiindcă de o lună de zile nu a ieșit din casă și, cel mai important, mama suferise un AVC, vroiam să știu starea ei, cât e de grav. Nu am avut însă cu cine să discut deoarece doctorița era supărată că i-a adus o pacientă cu coronavirus și trebuia să scape de ea din spital”, povestește Nicoleta Mănucă.

În jurul orei 17 pacienta a fost transferată cu o ambulanță, în comă, la Spitalul din Medgidia. A doua zi dimineață a venit însă rezultatul că femeia nu avea coronavirus, așa că s-a luat decizia transferului ei la Constanța.

„Trebuie să vă spun că personalul medical de la Medgidia a fost extraordinar. Am primit informații despre starea mamei mele din oră în oră, am putut vorbi telefonic cu medicii inclusiv noaptea, foarte amabili, comunicativi. La Constanța însă, de miercuri dimineață de când a fost adusă înapoi și până seara nu am putut discuta cu nimeni.

Am stat cu orele în Urgență, alături de alte zeci de aparținători aflați în situația mea, așteptând să ne zică cineva ceva. Parcă sunt inumani. Când întrebai pe cineva ceva, primeai doar dispreț. Oare e așa de greu să pună spitalul o persoană care să ofere informații despre starea pacienților?

Timp de aproape 10 ore, nu am știut ce se întâmpla cu mama. Suferise un AVC, era grav, dar nimeni nu spunea nimic. Și acum, după două zile de la accident, nu știu mare lucru. O asistentă mi-a spus că ar fi ieșit din comă, dar nimic mai mult. Cât de grav e, e pe tratament, a fost sau va fi operată, rămâne cu sechele, nimic!

Însă, cel mai revoltător este că medicii au pierdut ore importante în a interveni. Din câte am înțeles, în cazul AVC este vitală intervenția urgentă imediat după producerea accidentului pentru a salva viața și pentru a reduce afectarea creierului. Mama a fost plimbată timp de aproape două zile între spitale fiindcă medicilor le era friică  să nu aibă COVID”, ne-a declarat fiica pacientei.

Potrivit protocoalelor medicale, Spitalul Județean Constanța a fost desemnat ca unitate medicală non-COVID. Astfel, pacienții care sunt infectați cu noul coronavirus sau prezintă simptomatologie specifică sunt redirecționați spre Spitalul de Boli Infecțioase Municipal Constanța, Spitalul de la Palazu Mare și Spitalul Medgidia.

 

Actualitate