Administraţie

Făgădău vrea autobuze RATC pentru copii și polițiști locali pentru paza școlilor

Reprezentanții Consiliului Local Constanța, alături de primarul Decebal Făgădău, dar și de cei doi viceprimari, au organizat o întrunire cu reprezentanții instituțiilor de învățământ din Constanța, în vederea soluționării diferitelor probleme prezente la unitățile școlare.

Scris de 
 pe data 
6 martie, 2018

Luni, 5 martie, la Primăria Constanța, a avut loc prima întrunire din acest an pe care administrația locală a organizat-o pentru a trece în revistă toate problemele existente ale instituțiilor constănțene de învățământ.

În acest context, primarul a vorbit, în principal, despre așa-numitele „proiecte de viitor” pe care vrea să le implementeze în învățămâtul Constănțean, dar și despre actualele probleme ale școlilor cum ar fi: programele de pază și protecție, transportul în comun pentru elevi  și programe de modernizare a instituțiilor, precum și despre soluțiile pe le propune pentru rezolvarea acestor probleme.

În primul rând, edilul a expus problema transportului dimineața, dar și soluția administrației locale pentru fluidizarea traficului.

Hai să încurajăm transportul în comun. Personal voi da exemplu, de îndată ce vin noile autobuze, mergând eu cu autobuzul sau mergând cu copiii mei cu autobuzul. Vreau să percepeți companiile sau regiile orașului ca pe niște instrumente în favoarea dumneavoastră”, a declarat Decebal Făgădău.

Tot în vederea fluidizării traficului, acesta a afirmat că va testa anul acesta un proiect pilot în vederea implementării de autobuze RATC exclusiv pentru copii, dar și că dorește mai mulți pietoni în Constanța, decât șoferi.

Anul acesta voi încerca să fac cu cel puțin o școală un proiect pilot și cu compania de transport, să vedem dacă nu cumva putem pune un transport doar pentru copii, care să vină dimineața și la 12:00 sau 12:30 și să ia copiii. Îmi doresc ca dintre absolvenții noștri să avem mai mulți utilizatori ai transportului public, mai mulți pietoni,  mai mulți bicicliști și mai puțini conducători auto, pentru că nu avem în mod onest soluții să rezolvăm problema locurilor de parcare peste noapte.

În ceea ce privește programul de pază și protecție, edilul a propus mărirea organigramei Poliției Locale în defavoarea angajării diferitelor firme de pază, urmând ca, în vacanța de vară, polițiștii respectivi să fie folosiți pentru a asigura siguranța pe litoral și, desigur, în oraș, fiind o perioadă foarte aglomerată.

În loc să angajez firme de pază care să păzească școlile constănțene, prefer să măresc organigrama Poliției Locale, să știu că sunt polițiști locali și că vara, când copiii au vacanță, îi pot utiliza inclusiv pentru turism, că vara, ce să vezi, ne vin – Slavă Domnului, și sper să vină din ce în ce mai mulți – rude în vizită, se aglomerează cartierele, nu doar stațiunea și atunci avem nevoie să crească siguranța inclusiv pentru dânșii”, a completat primarul.

În același timp, Făgădău a apelat la cei prezenți în vederea formării elevilor astfel încât aceștia să rămână în oraș după absolvire, deoarece, există un deficit de muncitori calificați în majoritatea domeniilor de activitate, lucru ce duce la scăderea economiei constănțene.

Ne-am dori cu toții ca succesorii noștri să fie medici, juriști, cine nu își dorește lucrul ăsta? Dar se cere altceva. Trebuie să începem să construim o redare a demnității meseriilor de care avem noi nevoie ca oraș. Nu vreau ca elevii noștri să fie cei mai buni la școală generală, liceu și apoi să plece în țară sau în străinătate, să-i facă pe ceilalți mai bogați, nu pe noi.

În final, edilul a reamintit de proiectul de reabilitare din care fac parte mai multe școli și licee din Constanța, lansat în 2016, și a încheiat cerând tuturor celor prezenți o prezentare scrisă a instituțiilor pe care le reprezintă, precum și punctarea principalelor probleme ale instituției, dar și o implicare activă în soluționarea lor, promițând că va trece personal pe la fiecare unitate de învățământ pentru a vedea ce este de făcut.

Pe parcursul întâlnirii, primarul a subliniat, de mai multe ori, că orice schimbare adusă sistemului de învățământ constănțean va fi dezbătută împreună cu Consiliu Local și cu reprezentanții unităților școlare și că, își dorește o comunicare fluentă și eficientă cu aceștia, pentru a fi posibile, cu adevărat, schimbări.

În sală, zeci de directori de școli, grădinițe și licee, au privit. Unii au aprobat, alții au mulțumit la final, luând cuvântul și semnalând diversele probleme ale instituțiilor lor care au fost deja rezolvate cu sprijinul primăriei, iar alții au fost sceptici, ultima categorie amintitiă fiind, de departe, cea mai prezentă.

 

Actualitate