Administraţie

Făgădău sparge 21 milioane lei pe cluburi sportive private, în timp ce 11.000 de elevi fac sport în clasă printre bănci

Editare foto: Constanta de Azi

Primarul Decebal Făgădău vrea să aloce cluburilor sportive private din Constanța aproape 21 milioane de lei, bani publici proveniți din taxele și impozitele cetățenilor. Edilul consideră că astfel încurajează performanța sportivă, uitând să spună că în cei 4 ani de mandat a construit ZERO săli de sport în oraș, ZERO terenuri de sport, ZERO bazine de înot, iar toate bazele sportive ale orașului (Triunghi, Badea Cârțan, Palatul Copiilor) se află în ruină.

Scris de 
 pe data 
27 iulie, 2020

În cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal de joi, 30 iulie, edilul Constanței Decebal Făgădău va supune aprobării un proiect de hotărâre inițiat de el privind alocarea unor sume de bani din bugetul local pentru finanțarea activităților sportive ale structurilor sportive în anul competițional și sezonul competițional 2020 – 2021.

În proiectul său, primarul Făgădău uită să spună că 11.000 de elevi din municipiu nu își pot desfășura orele de educație fizică la școală deoarece unitățile de învățământ nu au săli de sport.

Și în acest an, primarul vrea să aloce nu mai puțin de 20.730.000 de lei (4,3 milioane euro) pentru finanțarea unor activități sportive private, bani alocați din bugetul unui oraș care suferă însă din toate punctele de vedere. Proiectul vine după ce, în 2019, Făgădău a alocat alte 5 milioane de euro către cluburile de sport private.

Cei mai mulți bani, 9 milioane de lei, vor merge către Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța, o echipă de handbal care a moștenit clientela pesedistă de pe vremea lui Nicușor Constantinescu. Este suficient să vedeți mașinile celor din conducerea clubului și salariile foștilor pesediști născuți din sifonările de fonduri ale trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky pentru a înțelege de ce are nevoie de un asemenea club de handbal, fără rezultate notabile, de atâția bani.

De asemenea, 4 milioane de lei va primi Asociația Fotbal Club Farul Constanța, echipa de fotbal fanion a orașului, patronată de fostul internațional român Ciprian Marica.

Asociației Baschet Club Athletic Constanța i se va aloca suma de 1,2 milioane lei pentru toate activitățile sportive desfășurate în sezonul competițional 2020 – 2021, incluzând perioada precompetițională.

Tot 1,2 milioane lei va primi și Clubul Sportiv Phoenix Constanța, club de baschet destinat juniorilor.

Clubul Sportiv Universitar Neptun (handbal feminin) are pregătită o alocare bugetară de 800.000 lei.

400.000 lei ar urma să primească Asociația Club Sportiv Top Star Table Tennis Constanța, iar Asociația Club Sportiv Academia de Volei Tomis Constanța va primi 600.000 lei.

Potrivit proiectului de hotărâre, se va supune aprobării alocarea sumei de 1 milion lei pentru Clubul Sportiv Tomitanii (rugby), 500.000 lei pentru Asociația Club Sportiv Selena SN Constanța, 700.000 lei Clubului Sportiv Cleopatra Mamaia, 150.000 lei Clubului Sportiv Fly Oc Constanța, 550.000 lei Clubului Sportiv Farul Constanța, 500.000 lei Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, și 130.000 lei Asociației Club Sportiv Frontiera Tomis Constanța (oină).

În total, se va aloca suma de 20.730.000 lei, Făgădău spunând că este de fapt un program pentru „Promovarea Sportului de Performanță”.

Ce uită primarul Făgădău este că până la promovarea sportului de performanță cu zeci de milioane de lei, în condițiile în care 11.000 de elevi din școlile constănțene fac ora de educație fizică în sala de clasă printre bănci deoarece 19 unități de învățământ din oraș nu au sală de sport (cifre furnizate de ISJ Constanța).

Așadar, Făgădău vorbește de performanță în sport și finanțează cluburile private în timp ce toate bazele sportive ale Constanței sunt în paragină, sunt focare de infecție și pericole publice. Alocați, domnule primar, 20 de milioane de lei sportului, dar nu ați consturit în 4 ani de mandat niciun teren de sport, niciun bazin de înot, nicio sală de sport în ditamai orașul.

Alocările bugetare pe care le faceți nu au nicio legătură cu sportul, cu performanța, ci arată lipsa de viziune și necunoașterea problemelor reale ale orașului.

În primăvară, 1.500 de părinți ai elevilor de la Școala 37 au semnat o petiție prin care au cerut primarului să le construiască o sală de sport, iar refuzul edilului a fost unul aproape mârlănesc: „Noi investim în cluburile private, că de acolo vin Hagi și Halep”. Citește AICI

 

Actualitate