Constanța

Făgădău a invocat calamități naturale în Constanța pentru a face loc cu forța sălii polivalente

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, este acuzat de abuzuri grave și ilegalități în cazul construirii mult promisei Săli Polivalente.

Scris de 
 pe data 
26 mai, 2020

De ani de zile, Primăria Constanța încearcă să cosntruiască o sală polivalentă în zona Badea Cârțan, fără prea mare succes însă. După ani de zile de contestații și amânări, proiectul se află sub semnul întrebării din cauza unor abuzuri și ilegalități ale Primăriei, reclamate de conducerea Asociației Clubul Sportiv Metalul Constanța.

  • Edilul Decebal Făgădău și-a dat seama că terenul pe care vrea să ridice contrucția aparține unui privat, mai exact Asociației Clubul Sportiv Metalul. A încercat să îl exproprieze, a dat o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, iar acum nu mai recunoaște nici măcar dreptul de proprietate al respectivei asociații.
  • Deși există actele de proprietate, Primăria nu îi mai recunoaște acest drept pe motiv că nu a plătit în ultimii ani impozit. ANAF vine însă cu o precizare în acest sens, spunând că asociațiile sportive nu intră în sfera de aplicare a impozitului pe construcții.
  • Cu toate că sunt litigii în instanță în acest sens, Primăria Constanța a emis o autorizație de demolare a proprietății private în regim de urgență, invocând calamități naturale și pericol pentru siguranța publică. Deși nu este întrunită nicio condiție pentru acest regim de urgență, primarul a recurs la el pentru a evita obținerea avizelor, pe care niciodată nu le-ar fi putut primi din partea instituțiilor competente.
  • Pentru a putea demola clădirile aparținând ACS Metalul, Primăria a recurs la serviciile unui expert tehnic, pe numele său Eugen Barbu, care a decis că imobilele C1 și C2 (vestiare, birou și tribună) sunt degradate și prezintă risc seismic. Instanța de judecată a cerut și ea propria expertiză, care o contrazice pe cea a Primăriei. „Construcțiile sunt într-un stadiu satisfăcător”, se arată în evaluarea cerută de judecători.

Clădirea pe care evaluatorul Primăriei o vede pericol public

Arhitectul șef al Primăriei Constanța dă primele semne că lucrurile îl depășesc și, printr-o notă internă adresată Compartimentului Juridic, precizează că nu își asumă legalitatea și corectitudinea expertizei făcute de Eugen Barbu sau a celorlalte documente care stau la baza actelor și deciziilor emise de el.

Funcționarii instituției încearcă să se spele pe mâini în cazul în care situația degenerează, aruncând vina pe expert care le-ar fi transmis informații eronate.

Cum a ajuns Constanța sub „calamitate“

Povestea sălii polivalente din Constanța începe acum mulți ani, de pe vremea când Mazăre și Nicușor Constantinescu domneau peste aceste meleaguri. Ei au gândit proiectul și, așa cum se obișnuia în acele vremuri, nimic nu era dezinteresat. Scopul proiectului era unul mai degrabă imobiliar.

Hectare de teren, aparținând găștilor și grupurilor de interese din jurul celor doi, urmau să fie puse în valoare și potențate de viitoarea sală polivalentă, care trebui sa fie construită în așa fel încât să nu calce pe terenurile acestora, ci doar să le crească valoarea.

Așa s-a ajuns ca sala să nu aibă ieșire directă în b-dul Aurel Vlaicu ci spre străduțele interioare, terenuri aflate pârloagă să nu se atingă nimeni de ele, iar terenuri cu investiții pe ele, dar aparținând altor privați, să fie expropriate pentru construcția obiectivului.

Primăria Constanța a transmis Companiei Naționale de Investiții proiectul pentru finanțare, cu mențiunea că există terenul necesar pentru realizarea investiției. Doar că o parte din teren nu era al Primăriei, ci al Asociației Club Sportiv Metalul Constanța, care nu a fost întrebată nimic de primar sau altcineva. Pur și simplu, Primăria își făcea planuri în curtea altcuiva.

Pentru că nu mai putea da înapoi, mai ales într-un mandat de primar fără mari realizări, Făgădău a mers mai departe și a propus exproprierea Asociației Clubul Sportiv Metalul. Consiliul Local a aprobat valoarea despăgubirilor, însă Asociația a intentat acțiuni în instanță, cerând să îi fie respectat dreptul de proprietate.

Pentru a-și arăta forța și talentul, primarul s-a răzgândit și a anunțat că nu mai recunoaște dreptul de proprietate al ACS Metalul asupra bunurilor. Ceea ce nu și-a dat seama edilul este că odată cu această decizie, HCL-ul pentru expropriere nu mai era valabil, și, prin urmare, nici autorizația de constuire a noii săli polivalente nu mai era legală, deoarece cele două acte se raportează unul la altul. În mod normal, în acest context, Primăria trebuia să reia procedura de expropriere, căutând să despăgubească adevăratul proprietar…

În schimbul acestei proceduri, primarul Decebal Făgădău emite în data de 18.10.2019 Autorizația de desființare nr.258 în regim de urgență conform Legii 50/1991, art.7, pct.16. a imobilelor C1 și C2 aflate pe terenul AC Metalul.

Legea 50/1991, art.7, pct.16 spune că „autorizația de construire pentru lucrările de intervenție de primă necesitate în cazuri de avarii, accidente tehnice, calamități ori alte evenimente cu caracter excepțional, inclusiv la construcțiile prevăzute la art. 3 lit. b), se emite imediat de către autoritatea administrației publice abilitată, conform legii, urmând ca documentația legală necesară să fie definitivată pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor legale”.

Pentru a evita obținerea avizelor, primarul a invocat o situație execepțională, care nu corespunde însă realității: avarii, accidente tehnice, calamități etc.

La baza acestei decizii, primarul Făgădău atașează o expertiză efectuată de expert tehnic Eugen Barbu, care spune că cele două clădiri prezintă risc seismic. În realitate, susțin reprezentații AC Metalul, evaluatorul nu a venit niciodată la fața locului.

L-am contactat telefonic pe dl expert Eugen Barbu, care, după ce ne-a cerut bani pentru a ne oferi un interviu (probabil în glumă), a refuzat să ne respundă la întrebarea dacă a fost la fața locului și a evaluat în teren imobilele propuse spre demolare și a închis imediat telefonul.

În realitate, instanța de judecată a solicitat la rândul ei o evaluare a imobilelor respective, iar evaluatorul desemnat de judecători, care a fost la fața locului, le-a catalogat ca fiind „în stare satisfăcătoare”. De altfel, la raportul de expertiză al domnului Eugen Barbu nu există fotografii din interiorul bazei sportive AC Metalul și a clădirilor aferente, ci doar imagini din afara bazei.

În fața acestei contradicții între evaluări, arhitectul șef al Constanței, Radu Vânturache, transmite și semnează către Compartimentul Juridic adresa nr 71238 / 30.04.2020 prin care se delimitează de legalitatea expertizei efectuate de Eugen Barbu.  „ Structura de specialitate din cadrul Directiei Urbanism si nici in cadrul aparatului de lucru al primarului nu ii incuba  si atributul de verificare a autenticitatii actelor emise de personal autorizat conform normelor legale in vigoare , drept pentru care nu putem interveni peste diligentele acestora”, se arată în adresa prin care funcționarii primăriei pasează întreaga responsabilitate în cârca expertului tehnic.

Pe rolul instanțelor de judecată se află până în prezent nu mai puțin de 6 litigii privind această speță, lucrurile fiind de departe a fi încheiate. Primarul Decebal Făgădău încearcă să ducă lucrurile mai departe, forțând demararea unui proiect cu orice preț, mai ales că este foarte probabil că în toamnă să avem alegeri locale.

Probabil că pe principiul „eu am început lucrările, dar alții le-au blocat”, primarul își asumă cu bună știință un eventual blocaj al proiectului, sperând că acest lucru să se întâmple însă după alegeri. Dacă se va bloca mai devreme, rămâne și varianta victimei inocente…

Actualitate