Actualitate

EXCLUSIV / Producătorul AUR DERM rupe tăcerea: Au vrut să îmi ia rețeta, dar am refuzat. A deranjat pentru că vindecă fără efecte secundare

Producătorul cremei naturiste AUR DERM® MIMOSA rupte tăcerea. Deși atât autoritățile din Austria, cât și Agenția Națională a Medicamentului din România au avertizat că crema conține substanțe chimice, producătorul susține că la fabricarea produsului nu s-au folosit substanțe sintetice.

Scris de 
 pe data 
11 ianuarie, 2019

La mijloc ar fi însă interesele marilor lanțuri farmaceutice și marilor producători de a scoate de pe piață o cremă românească ce vindecă fără urme și la prețuri foarte mici.

Ion  Miron, administratorul SC Laur Med Plant SRL, firma care produce „AUR DERM® MIMOSA, ne-a acordat un interviu despre scandalul cremei contestate de autorități atât în Austria, cât și în România.

– În urma testelor efectuate de Autoritatea Federală pentru Siguranță în Sistemul de Sănătate din Austria (BASG), s-a constat că AUR DERM® MIMOSA, un produs naturist, conține Diclofenac, Lidocain, Benzocain, Procain, Clobetasolpropionat și Ketoconazol. Apoi a venit zilele trecute și a avertismentul ANM…

– Dacă au descoperit aceste substanțe, de ce nu au precizat în buletinul de analiză și în ce cantități, așa cum ar fi fost și normal? Fiindcă știau că nu ar mai fost credibili. Ei știu foarte bine că în prepararea acestor creme s-au folosit doar ingrediente naturale. Eu nu am pus nimic sintetic în ele. Însă, în procesul de formare și extracție al acestor creme este posibil să apară și unele substanțe care pot da asemănări cu cele identificate de autoritățile austriece. Spre exemplu, din extractul scoarței de salcie rezultă substanțe care duc spre aspirină. Asta nu înseamnă că eu pun în cremă aspirină. Și ciorba pe care o mănânci acasă, dacă o duce cineva la laborator se constată că ai în farfurie acid clorhidric și sodă.

Repet, sunt curios de ce laboratoarele unde s-au făcut aceste teste nu au precizat și cantitatea în care au fost găsite aceste substanțe. Sunt de acord că este posibil ca din acest punct de vedere să nu se încadreze exact în cele scrise pe eticheta produsului. Ei vor să mă ducă spre domeniul medicamentelor, dar nu e nicio problemă. Sunt convins că prin bunăvoința ANM, dacă cei de acolo decid că trebuie trecut ca medicament și mă sprijină, în cel mai scurt timp vom reveni pe piață cu Aur Derma Mimoza cu toate modificările necesare.

– Dar este AUR DERM® MIMOSA medicament sau produs naturist?

– Eu le-am spus OK, ați găsi acele substanțe chimice în cremă. Nu știu cum, dar așa au ieșit. Atunci vă rog să îmi spuneți în cei 15 ani de când crema este pe piață, câte reclamații sau sesizări ați avut privind efectele secundare? E nu am avut nici măcar una. Dar dacă voi vreți să fie medicament, atunci îl transformăm în medicament. Am solicitat o audiență la președintele ANM și sunt convins că ei au toată disponibilitatea să mă ajute.

– Dar de ce s-a ajuns la această situație? Mai ales că în spate stă un raport al autorităților austriece…

– Produsul a deranjat foarte mult marile lanțuri farmaceutice și producătorii de cosmetice. Spre exemplu, dacă eu vând 100 de bucăți, pe piață apar 150. De 15 ani este crema pe piață și nu am avut o singură sesizare sau reclamație pentru efecte adverse. Singura reclamație este că vindecă fără urme, fără efecte secundare.

Această cremă nu ar fi deranjat pe nimeni dacă nu ar fi vindecat atât de bine sau ar fi avut efecte secundare. Însă vă dați seama câți bani au pierdut marile companii farmaceutice sau de cosmetice cu cremele lor de sute de lei. Îmi povestea un tată că în Austria a plătit mii de euro pe consultații și tratamente pentru cei doi copii ai săi care aveau dermatită și degeaba. Au rezolvat problema într-un final cu două creme Aur Derm de 50 lei, ambele. Aici deranjăm noi… Vă dați seamă ce pagubă le-am făcut? Cică vreo 150 milioane de euro.

– Deci vor să vă elimine din piață?

– În urmă cu ceva timp am fost contactat de reprezentanții unui grup de laboratoare din Italia. Au spus că au încercat să refacă crema din componentele trecute pe ambalaj, dar nu avea efecte la fel de bune asupra pacienților. Așa că mi-au cerut să le dau rețeta exactă. Bineînțeles că am refuzat, fiindcă dacă aș fi făcut asta s-ar fi deschis în câțiva ani zeci de clinici de dermatologie în Europa, unde ne-am fi dus apoi noi românii să ne tratăm cu mii de euro. Că nouă așa ne place: nu ce este bun și ieftin, ci musai ce este scump, prost și dacă se poate din străinătate. Iar acum plătesc prețul… Toți mă sfătuiau că dacă vreau să rezist pe piață trebuie să fac produse care doar ameliorează și dau dependență. Dar cu ce preț? Cu prețul sănătății românilor…

– Ce veți face în continuare? Crema mai este pe piață?

– Am oprit producția. Am retras toate produsele de pe piață și probabil că o să le distrugem. Deja nu se mai găsește în farmacii sau plafare. Am înțeles că se vinde pe piața neagră cremele care au scăpat cu 100-200 lei. În al doilea rând, am cerut audiență la președintele ANM, să vedem ce formă găsim pentru a lua decizia cea mai bună. Mi s-a recomandat un laborator neutru în Germania, unde să testăm din nou produsul. De asemenea, vreau să mă adresez și Institutului de cercetare Chimico-Farmaceutică să vedem dacă putem vedea în primă fază măcar 1 sau 2 ingredientele din cremă dacă prin procesul de preparare pot rezulta substanțe chimice precursoare a celor descoperite.  Dacă nu voi găsi nicio soluție, atunci trebuie să iau alte măsuri. Deja o firmă din Rusia și alta din Egipt m-au contactat să mutăm producția cremei la ei. Eu am făcut investiții de sute de mii de euro în laborator și echipamente și nu am de gând să renunț.

Dar, cum am mai spus, eu îmi pun toată încrederea în ANM și sunt convins că împreună vom găsi cea mai bună modalitate de a merge mai departe cu acest produs fiindcă, indiferent de ce vor austriecii sau alții, scopul nostru comun este sănătatea românilor și produse calitative și eficiente.

 

Actualitate