Constanța

Este Constanța în pragul falimentului? Făgădău a început cu borduri de marmură și wc-uri de 150.000 euro, iar acum cheltuiește „pe caiet”

sursa foto: facebook

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat ceea ce Făgădău tot ascunde sub preș. Primăria este în pragul falimentului.

Scris de 
 pe data 
10 iunie, 2019

Faptul că municipiul Constanța se află, cel mai probabil, în această situație, este demonstrat fără tăgadă chiar de acțiunile primarului: constănțenii vor plăti taxe și impozite mai mari, Primăria a tăiat substanțial cheltuielile cu investițiile, iar execuția bugetară arată că municipalitatea a terminat anul 2018 cu un deficit de 85 milioane de lei. Anul acesta, după ce Guvernul PSD a transferat cheltuielile cu personalul din asistență socială în sarcina primăriilor, este foarte probabil că bugetul Constanței să termine 2019 într-o notă catastrofală.

”Îmi pare rău că ai mei colegi primari m-au lăsat singură anul trecut să mă bat cu știți dumneavoastră cine, pentru că unii probabil s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat.” – a spus Gabriela Firea. Întrebată de jurnaliști ce înseamnă ”faliment nedeclarat”, primarul general a spus că nu se mai poate asigura funcționalitatea și că această situație a fost anunțată și la cabinetul premierului Viorica Dăncilă. ”Știți ce înseamnă foarte bine. În momentul în care nu mai poți să-ți asiguri funcționarea, activitatea curentă, să-ți plătești subvențiile pentru utilitățile publice și să ții facturile neînregistrate, ca să nu intri pe arierate, ce înseamnă?”

Este clar că și Primăria Constanța se regăsește în această situație, chiar dacă primarul Decebal Făgădău nu a vorbit niciodată sincer despre aceste probleme doar din simplul motiv că ele au fost generate de șeful dânsului, Liviu Dragnea, și guvernul PSD. Este clar că municipiul a făcut un uriaș pas înapoi de la celebra fantezie a primarului Făgădău: „Constanța e un oraș bogat”, cu care edilul încerca să justifice risipirea banului public prin borduri de marmură și wc-uri publice de 50.000 euro bucata. Pe vremea aceea, Făgădău putea face orice cu banul public fără a da socoteală pe motivul că orașul „este bogat”. Cât de bogat am văzut după câteva luni.

Mai întâi, tot fără să spună nimic public, primarul Făgădău închidea anul 2018 cu o gaură uriașă de 85 milioane lei, după ce preluase Primăria cu excedent bugetar. Mai exact, Primăria Constanța a cheltuit anul trecut bani pe care nu îi avea, „pe caiet”, cum se spune la buticurile de cartier. Dar Făgădău nu a văzut nicio problemă și a dat imediat iama la buzunarele constănțenilor. Retorica primarului a fost una absurdă, desprinsă mai degrabă din plenarele comuniste. Făgădău ne explica în ședința de consiliu local că domnul președinte Liviu Dragnea și Guvernul PSD au mărit salariile medicilor și profesorilor ca să nu mai plece în afară, că preaiubitul conducător a majorat pensiile bătrânilor și a crescut alocațiile copiilor, iar din acest motiv Constanța nu mai are bani că a trebuit să-i dea la centru. Iar acum, lăsa de înțeles Făgădău, este datoria constănțenilor să plătească taxe și impozite locale mai mari, pentru ca profesorii, medicii și pensionarii să trăiască bine.

Există însă și primării care au trecut cu bine peste acest jaf al Guvernului, iar cheia succesului a stat în fondurile europene. Clujul nu a resimțit foarte puternic faptul că Guvernul le-a tăiat fondurile deoarece primarul Emil Boc a atras anul trecut câteva sute de milioane de lei bani europeni. Bani de care Guvernul PSD nu s-a putut atinge și care au permis Clujului să se dezvolte în continuare.

Din păcate, în 2018 și în 2019, Primăria Constanța a atras și a cheltuit ZERO LEI din fonduri europene, ceea ce spune multe despre viziunea actualului primar de dezvoltare a orașului. Este mai ușor la mână întinsă și să spargi pușculița constănțenilor decât să-ți pui sutele de angajați ai Primăriei la treabă, să facă proiecte, să atragă fonduri europene.

 

Actualitate