Efectele nocive ale țigărilor electronice asupra sănătății. Sunt mai periculoase decât țigările cu tutun
Țigara electronică este din ce în ce mai utilizată de români ca o alternativă la țigara convențională, dar utilizarea sa a devenit controversată din cauza lipsei de dovezi a eficienței sale ca un agent anti-fumat. In timp ce fumătorii caută modalități de a scăpa de obiceiul lor prost, multe studii au exprimat ingrijorarea cu privire la efectele acestor țigări electronice asupra sănătății.
Țigara electronică este un dispozitiv creat prin încălzirea unui lichid la temperatura potrivita pentru a scoate aburi. Utilizatorul inhalează vaporii, ceea ce îi conferă un sentiment foarte similar cu cel al fumatului. Studiile arată că țigările electronice livreaza un cocktail de substante chimice toxice in plamani, care pot deteriora ADN-ul celular.
Efectele țigăror electronice asupra sanatatii
Producerea de țigări electronice a inceput în urmă cu câțiva ani, avand ca scop sa ofere utilizatorilor de tutun o sursă de nicotină fara fum. De obicei, o ţigară electronică este compusă dintr-un dispozitiv cu rol de încălzire pe bază de acumulator reîncărcabil, un cartuş care conţine nicotină sau alte substanţe chimice asemănătoare şi un atomizator. Atomizatorul este partea care vaporizează soluţia din cartuşul de nicotină al ţigării electronice. O parte dintre vaporii generaţi sunt inhalaţi de utilizatorul final, în timp ce restul se evaporă în aer.
Propilenglicol și glicerina sunt principalele ingrediente de bază ale lichidului. Expunerea la propilenglicol poate provoca iritații ale ochilor și ale tractului respirator. Folosirea in mod prelungit sau inhalarea repetată într-un mediu industrial poate afecta sistemului nervos central, comportamentul, dar și splina. Când este încălzit și vaporizat, propilenglicol poate forma oxid de propilenă, un agent carcinogen tip 2B, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, iar glicerolul formeaza acroleină, care poate irita caile vocale ale tractului respirator superior .
Simptomele au fost depistate la un grup de muncitori ai unei fabrici de popcorn. care au dezvoltat boli pulmonare severe datorită inhalarii unor substanțe chimice regăsite si în unele țigări electronice, subliniaza studiul. Dar se pare că mai există și alte efecte nocive cauzate de utilizarea țigării electronice.
Tigara electronica afecteaza ADN-ul
Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzia ca țigările electronice prin expunerea a 10 șoareci masculi la inhalarea vaporilor unei țigari electronice care conținea 10 miligrame de nicotină, comparabil cu ceea ce oamenii inhaleza: 3 ore pe zi, 5 zile săptămână, timp de 12 săptămâni. S- a descoperit astfel ca soarecii expusi la vaporii de țigară electronică prezentau leziuni ale ADN-ului in inima, plamanii si vezica urinara.
Oamenii de știință au adăugat, de asemenea, că expunerea la vaporii de țigări electronice a stopat procesul de reparare a ADN-ului in tesutul pulmonar al soarecilor. Ei au constatat aceleași rezultate testand expunerea pe termen lung la vaporii de tigari electronice a celulelor pulmonare si a vezicii urinare umane.
Într-un articol publicat in revista de specialitate Circulation, cercetatorii au descoperit ca tigarile electronice elibereaza cantități mari de nanoparticule ce pot provoca inflamații și sunt asociate cu astmul, accidentele vasculare cerebrale, bolile de inima si diabet. Utilizarea țigaretei electronice a condus, de asemenea, la leziuni și boli grave, provocand chiar explozii și incendii. Reacțiile adverse mai putin grave ar fi iritații ale gâtului și gurii, tuse, greață și vărsături.
Folosirea de catre adolescenți a acestor tigari este o cale de acces direct catre țigările tradiționale
Conform unui studiu din The official journal of the American Academy of Pediatrics, utilizarea de tigari electronice in randul tinerilor care nu fumeaza, poate facilita trecerea ulteriora la țigări traditionale. Datorita numarului mare de consumatori de tigari electronice, agentia medicala The Food and Drug Administration din SUA a luat măsuri de reglementare împotriva a mai bine de 1.300 de comercianți cu amănuntul din SUA și cinci producători majori privind accesul tinerilor la țigara electronică.
FDA a cerut acestor mari producători sa puna la punct, în termen de 60 de zile, planul de vânzare către minori a acestor tigari electronice, punandu-le in vedere posibile acțiuni penale sau civile. Agenția intenționează de asemenea să examineze cu atenție folosirea diferitelor arome de sucuri de fructe pentru copii care sa atraga cat mai multi consumatori.
Comisarul FDA Scott Gottlieb a declarat: „Țigările electronice au devenit o tendință aproape omniprezentă și periculoasa printre adolescenti. Traiectoria accelerată a utilizare in randul tinerilor, și drumul acesteia spre dependenta, trebuie să se termine. Acest lucru nu este pur și simplu tolerabil. ”
- tigari electronice
- tigari IQOS