Editorial

Eclipsă de bun-simț în Primăria Constanța. Cu ce vrăjeală de tip pesedist ne mai aburește Făgădău

Făgădău revine și, prin departamentul de comunicare al Primăriei, transmite un comunicat de presă în care ne spune că orașul pe care îl administrează „se numără printre orașele pe care oamenii le percep drept atractive“ și că „22,2% dintre români ar alege să se mute la Constanța“. Mai vreți? Ok. Mai spune și că „orașul este într-o continuă dezvoltare și au apărut mai multe cartiere și străzi noi“.

Scris de 
 pe data 
8 octombrie, 2019

Mai țineți minte când primarul Decebal Făgădău a apărut la televizor și, fără nicio ezitare în glas, a justificat bordurile din marmură de pe „Podul de la butelii“ spunând că a ales să le pună deoarece „Constanța e un oraș bogat și trebuie să-și arate bogăția“? Eu țin minte, dar nu pentru că meseria îmi dictează să stochez și inepții, ci pentru că în acea declarație a fost injectat tot amestecul toxic de ideologie, metodologie, tupeu, ignoranță și sfidare specifică unui partid obișnuit să-și scarpine burtihanul slinos în timp ce alții, literalmente, strigă că le e greață.

De această dată, Făgădău revine și, prin departamentul de comunicare al Primăriei, transmite un comunicat de presă în care ne spune că orașul pe care îl administrează „se numără printre orașele pe care oamenii le percep drept atractive“ și că „22,2% dintre români ar alege să se mute la Constanța“. Mai vreți? Ok. Mai spune și că „orașul este într-o continuă dezvoltare și au apărut mai multe cartiere și străzi noi“.

Vedeți? Trăim într-un oraș atât de prosper și modern, iar noi nici măcar nu ne dăm seama. Rușine nouă, zic.

Habar n-am la ce se referă „continua dezvoltare“, dar legat de faptul că au apărut cartiere și străzi noi îi dau dreptate doamnei Primăria Constanța. Datorită din cauza, unor investitori imoboliari care au pus gheara pe niște terenuri și au construit în draci, fără a ține cont de reguli, Constanța a devenit un oraș al betoanelor de mahări cu unda verde și binecuvântarea Primăriei.

Cât despre acei 22,2% dintre români care ar alege să se mute la Constanța… Da. Dar depinde de unde vor să se mute. Pentru că, dacă dăm o fugă prin sate din județe unde sărăcia crește-n pom, cum ar fi Teleorman sau Vaslui și întrebăm un nene: „Bre. Ai vrea să scapi de aici și să te muți la Constanța?”, probabil ar răspunde că deja are bagajele pregătite, doar că stătea la cârciumă și aștepta să-l întrebe cineva.

Ca totul să fie îmbrăcat într-un strat de treabă serioasă și oficială, ni se spune că informațiile sunt date de un sondaj realizat de „experții” Băncii Mondiale la nivel național. Cu toate acestea, în mailul trimis de Primărie, nu este pus niciun document sau link către ceva care măcar să semene cu un sondaj. Într-adevăr, Banca Mondială a realizat o serie de sondaje în cursul verii, însă, pe site-ul lor, Constanța a fost menționată ultima dată în 2017.

În schimb, primim două fotografii: una cu o stradă plină de mocirlă, iar cealaltă cu un excavator pe strada plină de mocirlă. (pozele de mai jos)

Imaginile sunt menite să susțină activitatea Primăriei din cartierul Compozitorilor unde, de ani de zile, oamenii defilează pe străzi ca-n Evul Mediu. Dar acum, dacă au zis experții Băncii Mondiale că atâția români s-ar muta la Constanța și dacă Făgădău le-a adus excavatorul, atunci cred că locuitorii din Compozitorilor pot sta liniștiți.

Stradă fără excavator și stradă prevăzută cu excavator. Sursa foto: Primăria Constanța.

Și dacă tot vorbim pe sondaje, nu am văzut până acum nicio reacție din partea administrației PSD, care guvernează acest județ, cu privire la raportul Comisiei Europene, dat publicității în cursul acestei săptămâni, prin care Sud-Estul României (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) este calificată ca fiind cea mai săracă regiune din UE, iar Constanța mai slabă decât Guyana Franceză.

Dar vă las să citiți comunicatul de presă al Primăriei Constanța, așa cum a fost trimis pe adresa redacției. Ah, și am mai pus și un filmuleț scurt, așa ca bonus.

„Potrivit unui sondaj realizat de experţii Băncii Mondiale la nivel naţional, Constanța se numără printre orașele pe care oamenii le percep drept atractive. Conform acestui sondaj, 22,2% dintre români ar alege să se mute la Constanța. Acesta este motivul pentru care orașul este într-o continuă dezvoltare și au apărut mai multe cartiere și străzi noi.

În cartierul Compozitorilor, de exemplu, Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă programul de investiții în trama stradală. Echipele administratorului drumului public au demarat lucrările de pregătire a terenului pe strada Cella Delavrancea. Strada de pământ este construită de la zero, lucrarea fiind executată din fondul de investiții.

Se consolidează infrastructura străzii. Drumul este săpat, compactat și se vor turna mai multe straturi de piatră pentru ca suprafața să fie asfaltată.

De asemenea, în această săptămână echipele SC Confort Urban SRL continuă intervențiile pe străzile Alexandru Bogza, Prelungirea Eduard Caudella și Dumitru Kiriac.

Locuitorii sunt rugați să manifeste atenție și înțelegere în zonele în care se realizează lucrări.“

 

Actualitate