Duplicitatea și minciunile primarului Chițac, pas cu pas. De la parcări, traficul rutier și proiecte, până la umilirea constănțenilor
Primarul Vergil Chițac a mințit mult în campania electorală, iar tot ce critica la fostul edil, acum este literă de lege.
Primarul Chițac s-a dovedit a fi o nevertebrată în ale administrației sau politicii. O amibă care se prelinge printre interese și promisiuni, uitând orice urmă de angajament.
Tot ceea ce critica în mandatul lui Făgădău, acum este perfect pentru domnul Chițac. O scurtă recapitulare:
Taxa de parcare
28 octombrie 2018, Asociația Constanța Altfel condusă de Vergil Chițac la acea vreme, critica public Regulamentul de Parcări inițiat de Făgădău prin care se impunea o taxă de 2 lei/ora doar în parcările din centrul orașului: „Unicul scop al Regulamentului este acela de a ”crea” artificial locuri de parcare, prin tarife prohibitive și transformarea întregului municipiul într-o parcare publică” .
Ce a făcut Chițac după ce a ajuns primar: A făcut un nou regulament, a dublat taxa la 4 lei/ora, și a băgat parcare cu plată în întreg orașul, inclusiv pe străzile care sunt în câmp. Inițial a vrut să pună 7 lei/ora de parcare, dar a cedat după un scandal terbil.
Acces auto în zona Peninsulară
În anul 2018, primarul Decebal Făgădău iniția un Regulament privind accesul auto în zona Peninsulară. Regulamentul prevedea ca circulația rutieră să se facă doar pe anumite străzi, lăsând riveranilor dreptul de a intra cu mașinile și a parca în zonă, indiferent de numărul de autoturisme deținute.
Ce a făcut Chițac atunci: A atacat Regulamentul lui Făgădău în instanță acuzând că acesta încalcă dreptul constănțenilor de liberă circulație și acesta a fost anulat. Pe 7 iunie 2019, Chițac transmitea prin Constanța Altfel: „S-a suspendat regulamentul de acces în zona peninsulară. Bulă (n.r. – așa i se adresa Chițac lui Făgădău) și Babu vă iubim, noi ca voi nu mai găsim”.
Ce a făcut Chițac după ce a ajuns primar: A revenit cu un nou regulament și a pus baiere în toată zona Peninsulară. Nici măcar riveranii nu puteau ajunge acasă, decât cu o singură mașină de familie și doar dacă făceau dovada că aveau loc de parcare amenajat pe domeniul privat. Vă mai amintiți imaginile cu oameni bolnavi cărați pe brațe, cu furnizorii de marfă târând pe asfalt lăzile cu produse pentru că nu li se permitea accesul auto?
Sensurile unice
Decebal Făgădău a institui în timpul mandatului său sensuri unice pe zeci de străzi din oraș, efectul fiind unul dezastruos pentru traficul rutier.
Ce a făcut Chițac: L-a criticat pe Făgădău că „ia decizii greșite pentru șoferii constănțeni”.
„Românii au o vorbă înțeleaptă: măsoară de șapte ori și taie o dată. Din păcate, primarul Constanței n-o știe. Primarul „Răzgândilă”.De câțiva ani, nu de ieri, de azi, primarul Făgădău a început o campanie de instituire a unor sensuri unice în oraș. Așa i-ar fi spus, chipurile, niște specialiști ai unei bănci europene, specialiști pe care nimeni nu i-a văzut la față, care nu au prezentat niciodată – nici ei, nici primăria – un studiu de trafic profesionist, așa cum se face. Zeci de străzi au devenit, peste noapte, cu sens unic. Precum croitorașul cel viteaz din basme, primarul, schimba nu 7, ci 50 de străzi dintr-o dată, de exemplu, în cartierul Coiciu. Pe străzile unde nu era necesar. N-a făcut-o însă niciodată pe străzile unde chiar era nevoie, pe Răsuri, de exemplu”. (Vergil Chițac, 12 noiembrie 2019)
Ce face acum Chițac: Continuă politica de introducere a sensurilor unice în oraș dar într-un ritm mult mai accelerat și cu consecințe și mai proaste. În ultimul an, aproape 100 de sensuri unice au fost instituite, iar rezultatele se văd în ambuteiajele cumplite din trafic.
Întreținerea spațiilor verzi
Pe 29 iulie 2019, Constanța Altfel, condusă de Vergil Chițac, punea o poză cu o palmă de pământ defrișată, cu puțină iarbă uscată pe ea și scria: „Fagadau a pierdut bătălia și cu puținele spatii verzi rămase nebetonate din oraș.Ajungem la concluzia ca el ar putea întreține doar gazonul artificial.Să nu-i dăm idei, nu?”
Ce a făcut Chițac după ce a ajuns primar: A transformat Constanța în cel mai insalubru și neîngrijit oraș din România. Municipiul năpădit de buruieni înalte de câțiva metri, parcurile erau sufocate de boscheți și căpușe, spațiile verzi abandonate de la un capăt la altul. Anul 2021 a fost anul în care Constanța a fost sufocată de bălăriile lui Chițac la propriu.
Bătaia de joc pentru banii publici
În campania electorală, Vergil Chițac îl acuza pe primarul Făgădău că își bate joc de banii publici, investind 100.000 euro în toaletele din Parcul Arheologic și montând borduri de marmură pe podul de la Butelii. „Bun venit în orașul lui Fagadau unde o toaleta costa cat un apartament!” (4 februarie 2020)
Ce a făcut Chițac după ce a ajuns primar: A cumpărat coșuri de gunoi cu 700 euro/bucata, alocând pentru această investiție aproape 1,5 milioane lei, de 3 ori mai mult decât toaletele lui Făgădău. A cheltuit 5 milioane de lei pentru a pune beculețe în Constanța, fiind orașul cu cei mai mulți bani alocați pentru acest lucru, în condițiile în care Primăria cerea bani de la Guvern pentru plata căldurii deoarece bugetul era epuizat.
Proiecte cu fonduri europene
Toate proiectele europene derulate în momentul de față în Constanța: reabilitarea școlilor, modernizarea str. Ștefan cel Mare, modernizarea b-dul Lăpușneanu, modernizarea b-dului 1 Mai, etc., toate, fără nicio excepție, sunt proiectele făcute de fostul primar Decebal Făgădău, iar finanțarea a fost obținută tot de acesta.
În acele vremuri, însă, aceste proiecte europene erau aprig criticate de canddiatul Vergil Chițac: „Într-o postare anterioară arătam că primarul Decebal Făgădău ar putea face ceva notabil pentru acest oraș. Oricum până în prezent nu ne-a obișnuit cu așa ceva. Are în palmares doar proiecte întârziate și bani europeni pierduți din cauza managementului defectuos” (14 februarie 2019).
Ce face acum Chițac: Se laudă peste tot cu aceste proiecte, dar și mai grav, și le însușește ca și cum ar fi ale lui. De la proiectele defectuoase din trecut, brusc acestea au devenit „vaste lucrări pentru reclădirea orașului”.
„Dragi prieteni, Constanța „este un șantier” pentru că așa trebuie să fie. Din păcate, altă variantă pentru a repara ceea ce este stricat nu avem. Fie ne asumăm o perioadă de vaste lucrări pentru a reclădi orașul (la propriu!), fie lăsăm totul cum era înainte, ne strângem lucrurile și așteptăm să treacă timpul. Acesta e răspunsul, foarte pe scurt, pe care îl acord acelora care se declară scandalizați de lucrările din oraș. Acum, dați-mi voie să mă explic.Fiecare proiect de infrastructură (str. Ștefan cel Mare și împrejurimile, Bd. Lăpușneanu – 1 Decembrie și cele care urmează să fie deschise) reprezintă investiții distincte, de sine stătătoare, având la bază contracte și finanțări diferite. Toate proiectele demarate și cele care vor începe în curând sunt finanțate, în proporție de 98%, din fonduri europene nerambursabile. Iar aici legea este foarte clară și nu lasă loc de interpretări: suntem OBLIGAȚI ca în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului cu antreprenorul să începem lucrările, altfel pierdem banii. Și nu vorbim de mărunțiș, ci de zeci de milioane de euro, bani pe care Constanța nu are de unde să îi asigure pentru dezvoltare”, declara zilele trecute primarul Vergil Chițac.
Ceea ce nu a spus Chițac este că acestea sunt „proiectele dezastruoase” făcute de Făgădău. El s-a nimerit în funcți exact când a început execuția.
- Decebal Făgădău
- Vergil Chitac