Actualitate Administraţie

După ce a dat 1 milion de euro pe beculețe, în 2022 Chițac alocă 1,8 milioane de euro pentru „bâlciuri“

Bugetul pe 2022 al orașului Constanța a fost pus în consultare publică. Pentru acest an, sunt estimate venituri de 1,2 miliarde de lei și cheltuieli de 1,4 miliarde de lei. Cele mai mari sume din acest an sunt direcționate către transporturi, servicii și dezvoltare publică și învățământ. Față de bugetul pentru 2021, în acest an vor fi alocați mai mulți bani și pentru sănătate, dar și pentru cultură, recreere și religie.

Scris de 
 pe data 
13 ianuarie, 2022

Potrivit documentului, și în acest an, primarul Vergil Chițac va fi pe pierdere, în buget fiind prevăzute cheltuieli cu 1,9 milioane de lei mai mult față de venituri. Iată câteva dintre cele mai importante alocări din bugetul public pe minus al orașului, așa cum au fost ele propuse în proiect:

Cea mai mare sumă, 411 milioane lei, este alocată transporturilor, reprezentând 28,7% din cheltuieli. Cu acești bani, Primăria vrea să aloce fonduri pentru subvenționarea transportului în comun și realizarea de reparații și investiții în infrastructură (drumuri, marcaje rutiere, indicatoare rutiere,semafoare). De asemenea, la acest capitol sunt cuprinse și sumele pentru rambursarea creditului utilizat pentru achiziția mijloacelor de transport în comun.

La „servicii publice generale“, Primăria va aloca 267 milioane de lei. Suma cuprinde finanțarea serviciului local de evidență a populației.

Pentru servicii și dezvoltare publică, este propusă suma de 196 milioane de lei (13,64% din buget), ce va fi direcționată către finanțarea activității SPIT și subvenționarea READPP – sunt incluse subvenții pentru Țara Piticilor, partea de investiții pentru serviciile de iluminat public, întreținere cimitire, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban, serviciul de ecarisaj, alte acțiuni gospodărești. Partea de investiții cuprinde lucrări de reamenajare a locurilor de joacă existente, lucrări de amenajare teren aferent imobilului Cazino Constanța, execuție branșament electric, execuție rețele alimentare cu apă, canalizare menajeră și pluvială, execuție și montare parcări supraterane, reabilitare și modernizare bază de supraveghere a animalelor fără stăpân, reamenajări piețe agroalimentare, reconfigurarea, modernizarea și încadrarea într-un nou concept urban al Pieței Agroalimentare Grivița, reabilitare și modernizare fântâni arteziene, reamenajarea spațiului public din zona Parcului Gării (complet AICI)

La capitolul învățământ, vor fi alocate 172 milioane de lei (11,95% din buget) pentru modernizare, lucrări de reabilitare și dotări, investițiile fiind acoperite majoritar prin fonduri europene nerambursabile și prin cofinanțare de la bugetul local. De asemenea, în document se mai precizează că vor fi în continuare alocate burse sociale, de merit și de performanță pentru elevi.

O altă sumă importantă, ce reprezintă 8,73% din buget, se va duce către domeniul asistenței sociale. Astfel, Primăria propune alocarea a 125 milioane de lei pentru subvenționarea de asociații și fundații, acodradrea de tichete valorice, indemnizații pentru persoanele cu handicap și remunerația însoțitorilor acestora, premii în bani pentru pensionari sau suportarea a 50% din dobânda la creditele ipotecare pentru beneficiarii contractelor de alocație financiară nerambursabilă care și-au achiziționat o locuință, sprijin financiar pentru reproducerea umană asistată medical, rechizite pentru copii și cadouri cu ocazia sarbătorilor Pascale și Crăciunului.

Pentru „funcționarea aparatului birocratic al Primăriei“ este prevăzută suma de 124 milioane de lei (ce reprezintă 8,67 % din totalul bugetului). 18 milioane de lei din această sumă este reprezentată de cheltuielile judiciare pentru litigiile din instanță ale instituției.

Sectorul de „cultură, recreere și religie” primește 101 milioane de lei, bani ce vor fi direcționați către finanțarea și restaurarea Muzeului de Artă Populară sau înființarea Revistei Tomis. De asemenea, aici sunt incluse acţiuni artistice, culturale, sportive și de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, festivalul verii, festivalul iernii, festival marionete, Constanța Coffee Break, pictura murală, revelion 2023, ziua copilului 1 Iunie, zilele municipiului Constanţa, ziua Pensionarului, festivalul etniilor dobrogene – ziua Dobrogei, organizarea de bâlciuri și amenajarea de parcuri de distracții (carusel, patinoar) și alte evenimente culturale conform strategiei culturale, finanţarea sportului de performanţă. Din această sumă, 9 milioane de lei (1,9 milioane de euro) se duc către „bâlciuri“ sau „instituții publice de spectacole și concerte“.

Tot la acest capitol sunt alocate fonduri pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi. La capitolul investiții sunt prevăzute fonduri pentru proiectul creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului Casa Ion Bănescu, Restaurarea Muzeului de Artă Populară, Reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, proiectare și execuție Galerii de artă, Grădina de vară – SF, proiectare și expropriere, elaborare documentație tehnico-economică pentru amenajare parcuri urbane publice noi de mari dimensiuni în municipiul Constanța, lucrări pentru racordarea la utilități și lucrări tehnico – edilitare „Sală sport Polivalentă 5000 locuri – zona Badea Cârțan”, inclusiv proiectare;

În cadrul investițiilor sunt prevăzute fonduri și pentru elaborare documentație tehnico-economică pentru demolarea construcțiilor existente pe amplasamentul complexului Stadion Gheorghe Hagi, lucrare condiționată de obținerea Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici pentru noul Complex sportiv, documentație inițiată de CNI care va realiza investiția.

Pentru sănătate vor fi alocate 89 milioane de lei, în care este inclusă repararea și reabilitarea Spitalului Clinic de Boli Infecționase Constanța, crearea unui spital modular pentru consolidarea capacității medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în contextul COVID 19, salariile medicilor și dotarea cabinetelor din școli sau fondurile necesare funcționării Centrului de vaccinare de la Pavilionul Expozițional.

Pentru mai multe detalii despre împărțirea bugetului local, vă recomandăm să citiți integral Proiectul (AICI) și anexele (AICI și AICI).

PROIECTUL DE BUGET ESTE SUPUS DEZBATERII PUBLICE. Până în data de 27.01.2022 se pot înainta propuneri, sugestii și opinii privitoare la acest material, prin:

  • email pe adresa: dirfin@primaria-constanta.ro
  • poștă pe adresa Primăriei Municipiului Constanța, Bd. Tomis, nr. 51
  • depuse la Centrul de informare pentru cetățeni – Primăria Municipiului Constanța, Bd. Alexandru Lăpușneanu nr.116C, incinta City Park Mall

Materialele transmise primăriei vor purta mențiunea: „Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022”

Actualitate