După ancheta Recorder, un preot atacă Untold și Neversea: Când iau bani publici, se fac licitații publice?
Preotul Eugen Tănăsescu, purător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, devenit cunoscut în principal pentru declarațiile sale controversate, sare în apărarea BOR. Tănăsescu compară organizarea festivalurilor precum Neversea sau Untold cu modul în care reprezentanți ai Patriarhiei accesează banii publici, așa cum a fost prezentat în investigația Recorder, „Clanul Marelui Alb“.
Ancheta publicată de Recorder prezintă o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.
Într-o încercare disperată de a duce în derizoriu ancheta celor de la Recorder, preotul Eugen Tănăsescu sugerează că dezvăluirile investigației jurnalistice sunt doar o „fentă“ și o „găinărie“, comparând totodată Biserica Ortodoxă Română (BOR) cu un ONG, spunând că „cultele nu sunt obligate prin lege“ să facă licitații.
Făcând abstracție că la 24 de ore după publicarea anchetei jurnalistice DNA a deschis un dosar de cercetare penală în care este vizat și Patriarhul Daniel sau că două persoane prezentate în anchetă au demisionat, Tănăsescu, la fel ca și omologul său de la București, Vasile Bănescu, depune eforturi de minimalizare a gravității faptelor prezentate.
În timp ce Bănescu se arată extrem de deranjat de menționarea Patriarhului Daniel și asocierile făcute cu acesta în cadrul materialului, el admite presupusele fapte de corupție prezentate. De cealaltă parte, aghiotantul lui ÎPS Teodosie de la Constanța, duce mesajul în direcția festivalurilor, insinuând că banii publici obținuți de organizatori se încadrează în același registru cu cel prezentat de ancheta Recorder.
„Am un lipsus: Când UNTOLD-ul și NEVERSEA-ul iau bani publici de pe la primării, se fac licitații publice?“, a scris Tănăsescu pe pagina sa de Facebook.
În mod neașteptat, una dintre replicile la această postare a venit tot din partea unui preot, care îi expune lui Tănăsescu diferențele dintre cele două organizații și faptul că, deocamdată, în cazul Untold și Neversea, nu au fost descoperite probleme.
Amintim că preotul Eugen Tănăsescu este cel în care îi numea „muiengiști“ pe protestatarii din Piața Vitoriei sau „gay“ pe cei care nu au mers la Referendumul pentru familie. De asemenea, pe cei care se opun construirii de noi biserici îi numea „comuniști noi“.
Arhiepiscopia Bucureștilor care acuză „un atac calomnios” și susține că materialul Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor a fost ”construit cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe şi a PF Daniel potenţiala vină a unor angajaţi şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei”.
Arhiepiscopia precizează că „pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menţionat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureştilor de către reprezentanţii Administraţiei Patriarhale”.
„Teoretic, este desigur posibilă o tentativă de inducere în eroare din partea unor oameni rău intentionaţi, fie ei şi angajaţi ai Bisericii. Odată dovedită reaua lor voinţă sau implicarea în ceva reprobabil, aceştia sunt şi vor fi oricând sancţionaţi şi îndepărtaţi, întrucât compromit Biserica. Niciun act de corupţie nu trebuie tolerat într-o instituţie, mai ales în Biserică“.
Comunicatul de presă anunță și demisiile a două dintre persoanele care apar în investigația jurnalistică: „Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl. Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească”.
De asemenea, firma omului de afaceri Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obţine fonduri pentru biserici, a fost descalificată în urma unor cercetări interne, cu interdicţia de a mai participa la licitaţii organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021, cu aproape două luni înainte de apariţia investigaţiei Recorder, mai precizează Arhiepiscopia Bucureștilor.
Organizaţia PSD Bucureşti a anunţat, miercuri, demisia lui Lazăr Neacşu din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. El este indicat de sursele jurnaliştilor Recorder ca un agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri de la administrațiile locale.