Dr. Irena Smadea, medic dermatolog, despre dermatita atopică și alergii la COPII: Cum se declanșează boala și unde greșesc părinții
Dermatita atopică și alergiile au devenit, în ultimii ani, boli întâlnite la tot mai mulți copii. Pentru a afla care sunt cauzele acestor afecțiuni și, mai ales, cum ne putem feri de ele, am stat de vorbă cu mediul dermatolog Irena Smadea.
Ce este dermatita atopică?
Dermatita atopică este o boală frecventă a copilăriei, dar din păcate și mulți adulți se confruntă cu ea. Se manifestă printr-o uscăciune intensă a pielii și apariția unor pete roșii inflamate pe față, cote, genunchi. Dar ceea ce cărțile scriu în momentul acesta despre boală nu se mai respectă cu exactitate.
Dermatita atopică cauzează mâncărimi ale pielii care sunt foarte greu de suportat, mai ales de copii. În zonele inflamației, din cauza scărpinatului, apar leziuni care duc la modificarea structurii normale a pielii.
Dermatita atopică are o predispoziție genetică, existând de multe ori aglomerări familiale, atopia fiind moștenită. Este o afecțiune cronică, foarte răspândită în rândul populației în prezent.
Manifestările la nivelul pielii se însoțesc de cele mai multe ori de manifestări de rinite, conjunctivite alergice sau astm, din sfera ORL. Acestea, ori merg mână în mână cu afecțiunile la piele, ori sunt de sine stătătoare.
Care sunt cauzele care pot declanșa aceste dermatite?
O igienă excesivă în casă este un lucru rău pentru atopie.
O casă extrem de bine izolată termic și neventilată corespunzător încurajează de fapt proliferarea acarienilor și alergenilor, deci nu este un lucru foarte sănătos.
Contactul pe termen îndelungat cu animalele poate să declanșeze și să întrețină o atopie. Și vedem că este foarte la modă să avem câini, pisici în contact direct cu copiii, chiar de la vârste foarte fragede, lucru care pe mine, ca medic, mă îngrozește. Vedem pe rețelele social-media multe fotografii, veselie și bucuria familiei în jurul bebelușului care este îngrijit, între ghilimele, de cățel. Pentru mine este un lucru care mă îngrozește, ca doctor.
Expunerea la fumul de țigară, poluarea urbană industrială alte cauze.
Alimentele extraordinar de prelucrate, procesate, foarte multă ciocolată, cafea capuccino prezente în alimentele pentru copii mici, în cremele pentru prăjituri, în bomboane. Ei sunt extraordinar de încântați că pot să guste astfel de arome, dar sunt total contra-indicate copiilor.
Diversificarea la bebeluși
Culmea este că se începe o diversificare cu niște alimente cu care noi nu suntem obișnuiți, cum ar fi mango, avocado, semințe de chia. Astea sunt niște lucruri pentru care noi nu avem informație genetică la nivelul intestinului și nu le poate digera un copil mic. Să începi o diversificare cu alimente de genul acesta poate să de uneori niște erupții fulminante, dermatite alergice de contact, formându-se astfel terenul alergic al copilului. Trebuie mers pe alimentele clasice cu care noi am fost hrăniți: griș cu lapte, orez cu lapte, mere, pere, pepene roșu, pepene galben, fructe de sezon, ardei gras, castravete, acestea fiind neutre și putând fi, evident, consumate crude de către copilul mic.
Cum se declanșează atopia?
În primul rând, persoana care suferă de această boală dar și părinte copilului care are atopie trebuie să înțeleagă că acesta nu are nicio vină în declanșarea bolii. Este vorba despre scutul de la nivelul pielii, microbiomul, care are un dezechilibru. La suprafața pielii există o populație de bacterii care trăiesc în armonie și care contribuie la funcționarea sănătoasă a pielii. Practic, tot ce facem noi din afară în exces poate să distrugă aceste „cărămizi” care asigură imunitatea pielii. În momentul în care apare dezechilibrul acesta al microbiomului pielea are de suferit.
Muntele sau marea?
O mare parte din copiii cu dermatită atopică merg foarte bine ca evoluție la cura heliomarină, adică la mare, iar alții la munte. Trebuie să îți duci copilul să vezi dacă la munte sau la mare îi e bine, căci cel care merge foarte bine la mare se agravează la munte și invers. Sunt idei preconcepute că dacă îți merge bine la munte te vei simți minunat și la mare și forțezi copilul să-l expui la soare și pe plajă, chiar văzând că nu se simte foarte bine pielea în aceste condiții.
Câinii și pisicile agravează boala
Este foarte important să îți aerisești camera în fiecare zi, să dormi liniștit, să eviți încălzirea camerei în mod excesiv pe timpul nopții, să te asiguri că nu îți doarme animalul în pat cu tine dacă ai teren atopic.
Revenind la animale, chiar zilele trecute a venit o pacientă care mi-a spus că nu poate să renunțe la cele două pisici sub nicio formă, deși se tratează de ani de zile și a venit la mine ca ultimă speranță și mi-a spus că într-adevăr, medicii i-au mai spus că trebuie să renunțe la cele două pisici, dar că îi este imposibil. Vedeți, dacă față de un adult nu poți să te impui și să îi spui ferm: dom-le, trebuie să renunți la aceste animale pentru că deși ele nu ți-au produs boala, ele ți-o întrețin și corpul se luptă cu ceea ce faci tu practic împotriva lui și nu îl lași să se vindece, ce pretenții poți avea față de un copil care practic nu se poate apăra singur.
Dermatita atopică netratată corespunzător pe termen lung
O dermatită atopică netratată corespunzător, mai ales dacă este însoțită și de afectarea respiratorie: rinită alergică sau astm, are o evoluție proastă și lucrurile nu vor fi deloc OK. La nivelul pielii apare această afectare gravă, apar eczemele alergice care devin foarte bine structurate pe anumite lucruri: ori faci alergie la antibiotice, ori faci alergie la aditivi alimentar, la parfumuri, la conservanți, la cauciuc, la lemn etc. Pentru această problemă, ca să identific ce fel de alergie face, mai ales dacă copilul nu a fost bine îngrijit din acest punct de vedere și alergiile l-au însoțit până la vârsta adolescenței și chiar mai târziu, fac pacientului un PATCH TEST, bateria standard europeană, ca să văd cât mai bine cu exactitate la ce are alergii pacientul respectiv.
Pe termen lung, afecțiunile se cronicizează și se generalizează, apar efecte secundare. La început face eczeme la nivelul palmelor, apoi pe mâini, pe spate, pe coate, pe picioare și după aceea la nivelul feței. Sau debutează la nivelul feței, lucru care e mai bun pentru că îl aduce pe pacient mai repede la medic.
Dermatita atopică se vindecă sau doar se ține sub control?
Atopia este o boală cronică ce dispare de la sine. Trebuie să se înțeleagă că toate reacțiile alergice vin din senin și pleacă la fel. Doctorul te ajută doar să treci mai ușor prin boală și, în timpul bolii, are rolul să caute pe orice cale să afle ce ți-a produs alergia pentru ca tu să te poți feri de acel factor. Asta înseamnă un doctor bun. În momentul în care afli cauza și îl ferești de acel lucru, evoluția lui pe termen lung va fi foarte bună și la un moment dat, corpul va anula fenomenul alergic. Dar dacă tu nu îi găsești cauza și dai doar antihistaminice și tratamente, nu ai făcut nimic pentru el pentru că se va lupta tot timpul medicația cu modul lui de viață și boala îl va însoți tot timpul. Și nimeni nu se simte confortabil nici cu el însuși, nici cu cei din jur, când are erupții pe piele.
Boala stigmatizează
Știți foarte bine că prima impresie când vezi o erupție la nivelul pielii este că acea boală este contagioasă și, din prima, grupul te-a eliminat din motivul ăsta. Pe urmă, tu, în sine, ești foarte stresat, anxios, nu te poți simți confortabil cu erupții pe piele, că mâncărime, mai ales într-o societate în care la nivel global se pune atâta accent pe felul în care arăți, mai ales că primul contact este cu pielea persoanei respective.
Tratamentul
În funcție de stadiul bolii, la început trebuie să curățăm zilnic pielea cu un produs de curățare blând, să evităm săpunurile și detergenții în special cele lichide, și să folosim geluri de curățare medicale, să folosim o apă situată la temperatura de 32-34 grade (apa foarte caldă nu este bună pentru piele, usucă, irită), să spălăm pielea folosind mâna, fără burete, să clătim bine, să facem toate manevrele de șterge a pielii prin tamponare și nu prin frecare, să folosim emoliente după baie.
Important: să folosim materiale textile precum bumbacul și să evităm lâna, materialele textile sintetice. Văd că tineretul poartă acuma puloverul direct pe piele, fără o maletă de bumbac, lucru care irită și întrețină iritația pielii și nu permite transpirației să se evapore mai ușor.
La persoanele care au teren atopic, lucrurile spălate trebuie clătite bine, chiar și de două ori.
Să se evite pernele, pilotele care conțin pene și puf.
Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente și deși s-au evitat toți factorii alergeni nu se obțin rezultate bune, pentru că nu putem vorbi de vindecare deoarece boala va recădea ci doar de o spațiere cât mai mare între episoade, atunci începe medicația. La început se recomandă tratament la nivelul pielii cu dermato-corticoizi și antihistaminicele oral, după care corticosteroizi. Din fericire, trebuie să știți că la nivelul acesta am adus tehnologie de ultimă oră, adică niște aparate de fototerapie care prin lumina vindecătoare reușesc să te facă să nu mai înghiți pastile și cortizon, mai ales că acest cortizon are reacții adverse, dă dependență, tot timpul vei avea nevoie de cortizon. Practic, un tratament cu cortizon de durată te transformă într-un pacient veșnic și cu o simptomatologie din ce în ce mai dură.
Fototerapia – această lumină are niște spectre vindecătoare și medicii au știut și au simțit că anumite lungimi de unde sunt vindecătoare și acum ei au reușit să separe fiecare lungime de undă, fiecare din aceste spectre având o anumită indicație pe o anumite patologie. Este fascinant.
Igiena obsesivă a părinților față de copii
Igiena obsesivă a părinților de a-și spăla copiii cu tot felul de substanțe, de a dezinfecta tot timpul pielea cu spirt sau alte geluri speciale, este o mare prostie deoarece acest microbiom odată dezechilibrat va reuși foarte greu să aducă corpul la o stare de normalitate. Acum trebuie să înțelegem că nici să îl speli excesiv nu este în regulă, dar nici să nu îl speli cum trebuie nu este o soluție. Foarte important este să ne învățăm copiii să se spele corect pe mâini. Spălarea excesivă duce la omorârea bacteriilor, dar și la îndepărtarea filmului hidrolipidic care are rol protector împotriva infecțiilor.