Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani”, aplaudat la Ovidiu
Vineri, 3 august 2018, la Centrul Cultural „Elena Roizen” din Ovidiu, agenția de presă Agerpres a lansat documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” și a prezentat expoziția de fotografii „România: Evoluție”.
Documentarul, realizat de agenția națională de presă, Agerpres, prezintă o călătorie captivantă pe urmele celor care au înfăptuit Unirea în Basarabia, Bucovina de Nord și Transilvania, precum și a urmașilor lor.
Evenimentul a fost apreciat, conform Agerpres, în primul rând de primarul orașului Ovidiu, George Scupra, care a mulțumit agenției de presă, precizând că este un moment cu o însemnătate deosebită pentru comunitate „Este foarte important pentru noi şi suntem onoraţi.”
De asemenea, în cadrul evenimentului, directorul Agerpres, Alexandru Giboi a afirmat că documentarul este unul emoționant, menționând importanța culturii în societate, întrucât ea este liantul evoluției.
„Este filmul Centenarului, este un film care vă va emoţiona profund, un film care vă va arăta anumite aspecte legate de istoria noastră pe care poate le cunoaşteţi mai puţin. Sunt lucruri care îl fac special, nu este un film istoric cu o înşiruire de date şi de evenimente, este un film care aduce în prim plan poveştile unor oameni reali ca dumneavoatră, care au trăit fie direct, fie indirect prin intermediul familiilor lor două evenimente care, practic, ne-au definit pe noi ca naţiune.
Marea Unire de la 1918 şi ceea ce eu numesc marea despărţire, care a început în 1940, cu ocazia celui de Al Doilea Război Mondial. (…) Este foarte important pentru o comunitate să nu aibă doar drumuri, grădiniţe şi şcoli. Şi cultura este foarte importantă, pentru că asta ne aduce pe noi în situaţia de a evolua şi a vedea dincolo de anumite lucruri„, a spus directorul Agerpres, Alexandru Giboi.
Documentarul a fost realizat de Mihuț Năstase, Marilena Stănescu, Sergiu Olteanu și Camelia Moise, imaginea fiind semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Grafica, sunetul și montajul au fost realizate de Andrei Cârlan împreună cu asistentul tehnic Alexandru Vintilescu.
Expoziția de fotografie „România: Evoluţie” cuprinde imagini din arhiva istorică a Agerpres, precum și a agenției Associated Press care reflectă fie viața cultural-artistica, politică sau sportivă a țării, fie diferite personalități.
În cadrul expoziției, Agerpres a realizat şi albumul „România: Evoluţie”, o ediţie specială dedicată Centenarului Marii Uniri, care conţine o sută de fotografii înfățișând istoria României (grupate pe trei capitole: Arhivă, Revoluție și Evoluție) dăruite celor prezenți la lansarea documentarului.