Politică

Doar 5,72% prezența la vot, după prima zi. PSD și Biserica își păstrează muniția pentru duminică. Va fi agitație mare în cimitire…

Biroul Electoral Central transmite că prezenţa la vot la ora 21.00, adică la închiderea secţiilor de votare, în cadrul referendumului pentru familie, a fost de 5,72%. Scrutinul se reia mâine dimineaţă la ora 7.00. Referendumul pentru familia tradiţională se desfăşoară sâmbătă şi duminică, între orele 7.00 – 21.00. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.483.548 persoane cu drept de vot.

Scris de 
 pe data 
6 octombrie, 2018

În fața acestui rezultat parțial neașteptat de slab, PSD a sunat mobilizarea în această seară în interiorul partidului, mâine urmând ca primarii și consilierii locali să ducă oamenii la vot, mai ales în comunitățile mai puțin numeroase.

De asemenea, profitând de inexistența sistemului de monitorizare și control al votului (Guvernul a decis ca acest referendum să nu fie organizat în condițiile de rigurozitate ca la precedentele scrutine: nu sunt scanate cărțile de identitate ale votanților, procesele verbale nu sunt înregistrate și centralizate electronic, posibilitatea de a vota în orice secție fără un control al votului multiplu), duminică sunt așteptate adevărate „vrăjitorii”, fraudarea votului fiind o joacă de copii pentru experimentații din PSD.

Așadar, cine își face iluzii că referendumul nu va întruni pragul necesar de prezență la vot este cel puțin naiv. Dragnea, ne va arăta încă o dată cum partidul unic își face nevoile pe democrație și voința poporului.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. Un număr de 672.187 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.

 

Actualitate