Directorul unei școli din Constanța către Făgădau: „Avem un gard pe sub care poți trece cu mașina!“
Întâlnirea Consiliului Local cu reprezentanții școlilor din Constanța a scos la iveală o serie de nemulțumiri, sugestii și intervenții pe care directorii le-au punctat cât se poate de articulat.
După încheierea ședinței ordinare care a avut loc luni, 5 martie, la sediul Consiliului Local Constanța, directorii de școli, licee și grădinițe din oraș, au luat cuvântul pentru a semnala diversele probleme cu care se confruntă la unitatea lor de învățământ.
Primul care a vorbit a fost directorul Colegiului Tehnic „Tomis“, Cornel Dumitrașcu care, după o lungă prezentare a tot ceea ce a realizat din venituri proprii, în ultimii 12 ani, de când este director, a dorit să se așeze în capul listei de vizite pe care, în timpul întâlnirii, primarul Decebal Făgădău a promis că le va efectua la toate școlile, grădinițele și liceele din Constanța
„Aș vrea să mă poziționez primul pe listă în acest demers, să veniți să mă vizitați, să vedeți ceea ce am făcut eu împreună cu colectivul profesoral și consiliul de administrație. O să vă spunem foarte multe și avem în acest sens și documente și filmări, chiar și fotografii care atestă efortul pe care l-am făcut pentru reabilitarea fizică a colegiului nostru”, a spus directorul Dumitrașcu. El am mai adăugat că la instalația termică a liceului nu au fost făcute îmbunătățiri de 38 de ani. „Eu am 38 de ani în acest liceu, aveam 23 de ani când am venit prin repartiție guvernamentală, au mai trecut peste mine 38. Nu s-a realizat nimic la instalația termică de când mă știu eu în acest liceu. Eu, alături de colegii mei am reușit doar să fac o cosmetizare la etajul 1.”
Răspunsul primarului Decebal Făgădău nu a fost deloc pe placul directorului de la „Tomis“: „Încep prin a vă dezamăgi. Primul liceu pe care îl voi vizita va fi Ovidius, pentru că sunt mircist și am auzit că sunt prea partizan cu Mircea. Așa că voi merge la Ovidius.”
Ulterior a luat cuvântul directorul Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu“, Aurelia Năstase, stipulând și ea, câteva probleme întâmpinate în unitatea sa.
„Aspectul care mă îngrijorează și vreau să-l aflați și dumneavoastră este legat de starea acoperișului clădirii, puternic afectat de viteza vântului întregistrată în 16 ianuarie. Am făcut demersurile necesare către instituția dumneavoastră, de aceea vă rog să aveți în vedere și această problemă. Mă interesează siguranța elevilor și a cadrelor didactice, dincolo de altă reasponsabilitate”, a afirmat Aurelia Năstase.
Directorul de la „Madgearu“ a amintit conducerii primăriei că a fost de acord cu finanțarea un proiect franco-român, invitându-l pe edil să participe la un eveniment din cadrul proiectului: „Vă reamintesc că ați acceptat să fiți parte în cadrul proiectului franco-român și ați semnat un acord de principiu prin care sunteți dispuși să finanțați o parte din aceste cheltuieli, mai precis echivalentul în lei a 5000 de euro. Joi, 29 martie, o delegație franceză se va afla la Constanța, mai exact, la liceul nostru și vă așteptăm și pe dumneavoastră.”
Și de această dată, edilul a dezamăgit prin răspunsul său: „Voi veni ca reprezentant, întrucât nu voi fi în țară de pe 29, dar va fi domnul viceprimar. Mulțumesc pentru invitație.”
Din sală au venit, însă, și alte cereri, la fel de bine articulate, din partea directorului Nicoleta Bercaru, de la Școala 39:
„Vreau să vă fac o propunere, domnule primar, v-aș sugera să ne faceți niște parcări pentru biciclete în curțile școlilor. Poate în felul aceste tentăm copiii să vină cu bicicleta la școală și chiar profesorii și poate ne ajutați un pic la amenajarea spațiilor verzi.”
Nici mulțumirile nu au întârziat să apară, aceastea, însă, fiind însoțite de noi cereri.
„Aș dori, domnule primar, și în special autorităților locale, să vă mulțumesc, pentru că la ultima ședință, dacă vă mai aduceți aminte, mă plângeam de starea deplorabilă a gardului ce înconjoară unitoatea noastră școlară, astăzi, dacă treceți pe acolo, veți vedea că avem un gard frumos ce asigură în special siguranța elevilor noștri. Totodată, împreună cu domnul director Semejai, cerem ajutorul primăriei pentru reabilitarea grupurilor sanitare din internat, mai ales că, începând de pe 15 martie, ne vom mări ca efectiv în internat”, a afirmat directorul Liceului Tehnologic „Gheorghe Miron Costin“.
Ultimul care a luat cuvântul a fost directorul Școlii nr. 29, Denys Ciorogaru, ce a punctat o problemă majoră legată de siguranța elevilor cu care se confruntă în fiecare zi. „Avem un gard pe sub care – pe sub care, nu pe deasupra – poți trece cu mașina. Am făcut o adresă către dumneavoastră, noi nu avem cum să ne ținem copiii în școală”. În același timp, directorul a felicitat inițiativa de a aduce polițiști locali în școli. „Cred că sunt în asentimentul tuturor colegilor când spun că Poliția Locală este cea mai bună măsură pentru siguranța elevilor”.
După terminarea intervențiilor din sală, primarul a încheiat propunându-le celor prezenți să creeze un grup de WhatsApp pentru a facilita comunicarea între reprezentanții unităților de învățământ, inspectoratul școlar și administrația locală și a readus în discuție problema sălilor de sport în școli concluzionând: „Îmi propun ca până în 2020 să fac toate terenurile de sport din școli.”