Actualitate

Despre numere norocoase și superstiții. Este 13 un număr cu ghinion?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au crezut în superstiții, vrăjitorii și magii, în numere norocoase sau în alte amulete care, în opinia lor, le aduceau noroc.

Scris de 
 pe data 
26 mai, 2021

Poate vă întrebați de ce oamenii cred în noroc, de ce sunt superstițioși sau de ce au condamnat numărul 13 ca fiind cel ce aduce ghinionul. Doctorul Mike Aitken, psiholog la Universitatea Cambridge, spune că norocul este un aspect cu adevărat interesant al riscului și întâmplării.

Cu toții ne putem aminti de zile în care am avut parte de lucruri bune și zile în care am fost bombardați cu întâmplări neplăcute. Ideea e că le clasificăm în zile cu noroc și în zile ghinioniste.

Unii oameni cred că norocul poate influența evenimentele și reușitele. Mulți cred în anumite zile ca fiind norocoase, iar cumpărarea unui bilet la loto într-o zi norocoasă ar putea crește șansele de câștig. Să fie oare așa?

Mike Aitken spune că această credință este mult mai greu de justificat, deoarece nu există modalități de măsurare a norocului și care să dea crezare că prin cumpărarea biletului la loto într-o zi considerată norocoasă vei avea mai multe șanse de câștig.

Doi psihologi canadieni au dezvoltat scala BIGL în 1997. Studiul canadian care a condus la scara BIGL a dezmințit ideile conform cărora credința în noroc era legată de respectul de sine al unei persoane și de satisfacția generală a vieții.

Însă cei ce se cred mai norocoși sunt în mod normal mai optimiști. O reușită pusă pe seama unor evenimente considerate norocoase îi face să fie mai încrezători și mai optimiști.

7 numărul norocos

Unii au impresia că pot controla norocul. Nu de puține ori am auzit expresia ”azi mă simt norocos”. Sportivii și practicanții de jocuri de noroc au câteva ritualuri superstițioase înainte de a intra pe teren sau de a paria la jocul preferat. Unii poartă lenjeria intimă considerată norocoasă, alții au șosetele pe dos sau cămașa specială. Sunt și foarte mulți jucători care aleg aceeași masă când vine vorba de ruletă, blackjack sau poker, chiar și online. Posibil ca unele evenimente pozitive au fost asociate cu ziua din săptămână, cazinoul și masa în care s-au aflat, iar asta îi determină să repete același aranjament în timp și spațiu pentru un nou câștig. De fapt, nu există nicio garanție pentru noroc sau pentru câștigarea într-un cazinou.

Când vine vorba de jocuri de noroc, puteți calcula probabilitatea de câștig, dar nu se poate determina ziua, ora și minutul în care veți câștiga. Aici intră în ecuație rata de câștig și probabilitatea matematică, dar și hazardul.

Psihologii consideră că e bine să credem în noroc. Când avem evenimente neplăcute, cum ar fi un accident, un atac sau suntem prinși în mijlocul unui dezastru natural, oamenii au tendința să pună totul pe seama ghinionului sau a lipsei de noroc. Mulți mai spun că așa a vrut Dumnezeu. Însă, psihologic vorbind, acest tip de gândire ne poate ajuta să trecem mai ușor peste necaz. Oamenii cred în noroc atunci când circumstanțele unor evenimente sunt dincolo de puterea lor de control.

Hazard, noroc, superstiţii

Dar oare de ce numărul 13 a ajuns să fie asociat cu ghinionul? Ian Stewart, un matematician britanic, a observat că numărul 13 este ghinionist în cultura occidentală, în timp ce numărul 4 este considerat număr cu ghinion în cultura chineză.

Sunt clădiri care nu au etajul 13 sau avioane care nu au rândul 13. Nu că nu ar fi existat, dar a fost omis la numărătoare. Sunt oameni superstițioși care evită să facă anumite acțiuni în ziua de 13 a fiecărei luni, mai ales când pică vinerea.

 Dacă privim în istoria omenirii, există mai multe motive pentru care oamenii cred că 13 este un număr ghinionist, care provin de la religie la știință. Credincioșii asociază 13 cu a 13-a persoană sosită la Cina cea de Taină, acesta fiind Iuda și trădătorul lui Iisus. Când vine vorba de știință, multe întâmplări neplăcute au fost asociate cu 13 și aici avem ca exemplu misiunea Apollo 13, care a fost anulată din cauza unei explozii ce a avut loc pe 13 aprilie 1970.

În concluzie, numărul ghinionist variază de la cultură la cultură, toate acestea sugerând că numerele în sine nu au de fapt aceste trăsături particulare.

În antiteză, numărul 7 este considerat cel mai norocos, chiar și în cele mai dificile culturi. Toată lumea știe că în cazinourile occidentale, o persoană câștigă la slot machine dacă primește trei de șapte, iar șapte este și cel mai întâlnit rezultat la zaruri. Chiar și vechii greci credeau că șapte erau un număr special. În Grecia antică, numărul 3 însemna lumea spirituală la care erau adunate cele patru elemente esențiale (foc, pământ, aer și apă), iar rezultatul era 7.

Credința că numărul 13 este ghinion sau un număr ghinionist este în esență o superstiție. Acestea se dezvoltă prin părtinirea confirmării. Odată ce ai o credință și mintea ta este pusă pe această idee, este greu să te răzgândești.

Subconștientul caută mereu dovezi și amintiri care să susțină / să convingă raționalul că există noroc și ghinion, că unele rezultate țin de hazar, iar toate aceste aspect sunt acceptate mult mai ușor față de ideea de a fi respinse.

Zilele în care se întâmplă lucruri rele vor fi doar vremuri nefericite, dar dacă s-ar întâmpla ceva în a 13- a zi, este din cauza numărului 13. Persoanele cu credințe puternice ar spune, cel mai probabil, că dacă nu ar fi asocierea cu 13, nu s-ar fi întâmplat nimic rău. Însă, așa cum foarte multă lume asociază evenimentele neplăcute cu diferite numere sau zile, așa sunt și oameni care cred că 13 le poate purta noroc sau ziua de vineri poate fi cea mai prielnică. Până la urmă totul ține de convingerile fiecăruia și ar fi bine să învingă raționalul în detrimental subconștientului primitive.

Actualitate