Actualitate Politică

Deputatul Bogdan Bola: Forța Dreptei cere demiterea urgentă a ministrului „Catastrofă”, Petre Daea

Bogdan Bola
Bogdan Bola Forta Dreptei
Scris de 
 pe data 
10 aprilie, 2023

Deputatul constănțean, Bogdan Bola transmite că Forța Dreptei cere demiterea urgentă a ministrului Agriculturii, Petre Daea, acuzându-l că „duce în faliment zeci de mii de fermieri români“. De asemenea, Forța Dreptei solicită nominalizarea pentru funcția ocupată de Daea a unei persoane „care să aibă tangență cu realitatea, să o înțeleagă și să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură.“

Din cauza Guvernului, fermierii români sunt la coada clasamentului când vine vorba de despăgubiri primite de la Comisia Europeană. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare 2023/739 al Comisiei ce prevede măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor din Bulgaria, Polonia și România.

Este inadmisibil ca fermierilor noștri să le fie alocată cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, față de cele alocate fermierilor din Polonia (29,5 milioane euro) și Bulgaria (16,7 milioane euro), în condițiile în care pierderea suportată de fermieri este de 100 euro pentru fiecare tonă de grâu.

Pentru aceste motive, Forța Dreptei cere demiterea urgentă a ministrului „Catastrofă”, Petre Daea, care duce în faliment zeci de mii de fermieri români. De asemenea, solicităm nominalizarea unei persoane care să aibă tangență cu realitatea, să o înțeleagă și să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură. Butaforia și circul din fruntea ministerului Agriculturii trebuie să ia sfârșit pentru că dăunează grav tuturor fermierilor din România.

Incopentența lui Daea pune în pericol și recolta din acest an

Totodată, actualul ministru nu a înregistrat niciun fel de progres în creșterea suprafeței irigabile, fapt care va pune în pericol și recolta din acest an. În ceea ce privește anul trecut, despăgubirile pentru secetă sunt un mare eșec. Din cele 365 de milioane de lei trâmbițate în toamnă, doar o mică parte au ajuns la fermieri pentru cele 250.000 de hectare afectate.

Aceasta s-a petrecut din cauza modului de calcul greșit al despăgubirilor și a tertipurilor prin care procesele verbale au fost manipulate pentru a-i favoriza poate pe anumiți beneficiari. Pentru a înțelege mai bine: pentru cele 1,27 milioane hectare afectate de secetă, cultivate în primăvara anului 2022, s-au alocat abia 300 milioane lei (aprox. 250 lei/ha), în condițiile în care cheltuielile pentru 1 hectar anul acesta vor fi de 5.500 – 6.000 lei.

Negocierea despăgubirilor pentru fermierii afectați de importul de cereale din Ucraina a arătat incapacitatea Guvernului de a reprezenta în mod eficient interesele legitime ale agricultorilor din România. Spre deosebire de incompetenții Guvernului de la București, cu prilejul vizitei sale în Polonia, președintele Ucrainei a anunțat un plan convenit cu omologul său care oferă soluții pentru fermierii polonezi, afectați de prăbușirea prețurilor ca efect al pătrunderii libere pe piață a cerealelor ucrainene.

Bogdan Bola: Mii de legumicultori vor rămâne fără subvenții

În schimb, întârziatul premier Ciucă abia acum își pune problema să identifice soluții reale împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, fără a-i fi clar în mod concret ce fel de măsuri vizează. Modul deficitar și neglijent în care a conceput Planul Național Strategic (PNS), raportat la prioritățile agriculturii noastre, duce la plăți mai mici cu 50 euro/hectar. În plus, faptul că mulți fermieri nu vor mai aplica pentru eco – scheme va genera pierderi de sute de milioane în plăți directe.

Mii de legumicultori vor rămâne fără subvenții anul acesta! Pentru că Ministerul Agriculturii a impus creșterea pragului pentru acordarea Sprijinului Cuplat Vegetal pentru legume cultivate în sere și solarii la 1 ha. În noul PNS s-a diminuat drastic (de 4 ori) alocarea de bani europeni pentru acest sprijin: de la 12.400.000 euro/an în perioada 2021-2022, la 4.2 mil. în 2023.

Deci, în acest an legumicultorii vor primi 1.000 – 1.500 euro/ha, fața de 4.844 euro în anii trecuți. În același timp s-au alocat de la bugetul național 40 milioane euro în 2023 pentru așa-zisul „program tomata”, un program care nu are nici o legătura cu performanța și gândit din start pentru fraudare și scopuri electorale. Pentru toate aceste motive, Petre Daea – DEMISIA!!“, a transmis Bogdan Bola pe pagina sa de Facebook

Actualitate