Actualitate Social

Deputații au votat Legea plafonării facturilor la gaze și electricitate

Proiectul a fost dezbătut în regim de urgență la solicitarea PSD și merge la promulgare la președintele Klaus Ioahnnis astfel încât, schemă de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie.

Scris de 
 pe data 
27 octombrie, 2021

Deputații au votat Legea plafonării facturilor la gaze și electricitate. Legea a trecut cu 285 de voturi pentru și unul împotrivă, transmite Hotnews.ro

Proiectul de lege stabilește pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învățământ, de cult, ONG-uri.

Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

a) clienţii casnici;
b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
d) spitale publice şi private;
e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;
f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.

Schema de sprijin prevăzută la alin. (1) cuprinde următoarele măsuri: pentru clienţii casnici – acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgență;

De asemenea, este prevăzută exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

Clienţii casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situaţia în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de compensaţia prevăzută la alin. (2) lit. a) calculată ca diferenţă dintre compensarea prevăzută în anexă şi nivelul ajutorului acordat pentru acelaşi client casnic în calitate de consumator vulnerabil.

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu susține că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creșterii preţului la energie oferă o protecţie pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preț ca anul trecut.

„Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut.

Toți clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut.

De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale.

Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu își piardă competitivitate”, a afirmat Popescu, în dezbaterea proiectului din plenul Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, proiectul de lege care aprobă OUG de compensare a creşterii preţurilor la energie merge la promulgare la președintele Klaus Ioahannis.

Actualitate