Sănătate

Deputat PNL: Planul național de control al cancerului, îngropat de 3 ani în sertarele Ministerului Sănătății

Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului, elaborat în urmă cu 3 ani, pentru perioada 2016-2020, este „îngropat de 3 ani de zile în sertarele Ministerului Sănătății și nu a fost niciodată adoptat printr-o Hotărâre de Guvern”, atrage atenția Antoneta Ioniță, deputat PNL, medic și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Scris de 
 pe data 
1 aprilie, 2019

În plus, Ministerul Sănătății a demarat, în august 2018, implementarea a șapte programe de screening, care vizează depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul mai multor boli, printre care cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, însă doar „la nivel declarativ”, acuză Antoneta Ioniță.

Deputatul PNL subliniază că „dintre toate acestea, doar în cazul programului pentru cancerul de col uterin s-au achiziționat unități mobile pentru depistarea bolii, dar lipsa de transparență face ca nimeni să nu știe în ce stadiu se află programul, care sunt centrele naționale prin care se derulează și dacă au existat paciente care să beneficieze de testare„.

Această situație vine în contextul în care, cu aproximativ 48.300 de decese cauzate anual de cancer, România se situează mult peste media Uniunii Europene și se menține cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spațiul european. Anual, sunt diagnosticate peste 4.300 de noi cazuri și aproape 2.000 de românce își pierd viața din cauza cancerului de col uterin, pe fondul unui diagnostic tardiv. Situație similară și în cazul cancerului de sân, 80% dintre cele aproximativ 7.000 de noi paciente descoperite anual fiind în fază avansată„, arată Antoneta Ioniță.

Ea atrage atenția că „Planul Național Multianual de Control al Cancerului s-a rătăcit prin niște sertare ale Ministerului Sănătății, deși a fost realizat de experți, în cadrul unor parteneriate finanțate de Comisia Europeană. Cu această incidență pe care o înregistrăm, este evident că avem nevoie de programe de prevenție, de depistarea formelor de cancer în stadii incipiente, de acces la tratamente inovative, de servicii medicale preventive și curative, pentru a diminua numărul românilor victime ale cancerului. Și nu, niciodată asta nu se va întâmpla cu programe naționale peste care se așterne praful, nepăsarea unor funcționari și indiferența celor care ne conduc. De trei ani, guvernul, prin Ministerul Sănătății, a ignorat realitatea bolnavilor de cancer, pe care îi condamnă la dispariție.

În ceea ce privește programele de screening, Ioniță acuză faptul că acestea au fost demarate doar „la nivel declarativ”:

Mai mult, blocajul se menține și în privința altor programe similare de prevenție. Ministerul Sănătății a demarat, la nivel declarativ, în august 2018, implementarea a șapte programe de screening, care vizează depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul mai multor boli, printre care cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal. Dintre toate acestea, doar în cazul programului pentru cancerul de col uterin s-au achiziționat unități mobile pentru depistarea bolii, dar lipsa de transparență face ca nimeni să nu știe în ce stadiu se află programul, care sunt centrele naționale prin care se derulează și dacă au existat paciente care să beneficieze de testare. Aceeași situație se întâlnește și în cazul programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, despre care nu se știe dacă cineva a beneficiat până acum de diagnosticare, altfel decât pe hârtie.

Antoneta Ioniță cere Guvernului și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, „Pintea, să nu mai țină blocat Planul Național de Control al Cancerului. Guvernul trebuie să aibă printre priorități sănătatea românilor, și nu jocurile de imagine folositoare doar pentru câștiguri electorale„.

 

Actualitate