Social

Deputat Bogdan Bola: „România refuză să valorifice algele marine ca resursă regenerabilă“

Scris de 
 pe data 
17 iulie, 2024

Deputatul din partea Forța Dreptei Constanța, Bogdan Bola:
„Alge marine aruncate la gunoi, disconfortul turiștilor și refuzul României de a le valorifica. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral consumă resurse (umane și financiare) importante în lupta cu algele marine. De multe ori, bătălia este zadarnică deoarece în locul celor adunate noaptea, apar dimineața altele aduse de curenți.

În același timp, România refuză să valorifice aceste alge ca resursă regenerabilă, deși Comisia Europeană a transmis, în 2023, o recomandare în acest sens. Da, multe țări le valorifică în industria farmaceutică și cosmetică, în agricultură (îngrășământ), ca hrană pentru animale și chiar în industria alimentară.
Marea Neagră ne oferă în fiecare an, gratuit, mii de tone de alge pe care România le aruncă la gunoi, în timp ce mai multe țări europene „cultivă” algele marine în scopurile amintite. În urmă cu patru ani, pe vremea când conduceam #ABADL, am propus să valorificăm algele. Planul concret viza preluarea și prelucrarea lor într-o hală pe care am fi construit-o în zona de sud a litoralului. După prelucrare, algele puteau fi folosite în toate aceste industrii…

Detaliasem tot, fiecare pas, fiecare procedură, costurile și beneficiile pentru toți cei implicați. Vă închipuiți cu ușurință soarta acestui proiect: zace ignorat prin sertarele Ministerului Mediului, același minister care m-a informat, în calitate de parlamentar, că „datorită condițiilor actuale fizico-chimice și a schimbărilor climatice, maricultura pentru Marea Neagră, în acest moment, nu este recomandată”.

Ministerul Mediului își motivează refuzul invocând lipsa unor studii care să reflecte impactul asupra Mării Negre, explicații puerile deoarece am citit personal un studiu făcut în anii 1970 în România, privind folosirea algelor ca îngrășământ natural în agricultură sau ca nutriment alimentar.

Toate studiile au demonstrat calitățile deosebite ale acestora, producția la hectar crescând chiar și cu 30% în zonele unde au fost folosite. La animale, în special taurine, algele sunt excelente ca nutreț, prevenind chiar anumite boli ale acestora. Numai că nu se vrea…“

Actualitate