Actualitate Politică

Deputat Bogdan Bola: Am depus un proiect legislativ prin care propun două lucruri clare și de bun-simț, care ocolesc blocajul total al CCR cu privire la pensiile speciale

Scris de 
 pe data 
9 aprilie, 2024

Deputat Bogdan Bola:
„Marea reformă a pensiilor speciale de anul trecut s-a dovedit a fi, în final, o contrareformă. Nu s-a eliminat nicio pensie specială, trecerea la principiul contributivitaţii se va face peste 20 de ani, iar magistraţii vor ajunge să se pensioneze la 60 de ani abia din anul din 2062, adică peste 38 de ani.

Cu o Curte Constituţională obstrucţionistă pe tema pensiilor speciale şi o putere politică protecţionistă, era imposibil să le elimini, să le treci pe contributivitate sau să creşti vârsta de pensionare pentru speciali.

Poate că astăzi nu suntem lăsați să le eliminăm, dar le putem „ataca” găsind breşe în argumentaţia judecătorilor CCR. Aşa că, săptămâna trecută am depus un proiect legislativ în Parlament prin care propun două lucruri clare şi de bun-simţ, care ocolesc blocajul total al CCR:

  1. Pensionarii speciali să plătească CASS pentru toată partea necontributivă din pensie. De ce? Pentru că au de unde şi se pensionează devreme, verzi ca brazii, au mulţi ani în faţă de trăit şi nu este normal ca toţi ceilalţi contribuabili să plătească pentru a le susţine lor gratuitatea în accesarea serviciilor medicale publice.
  2. Să se suspende partea necontributivă a pensiei speciale pe perioada exercitării unei funcţii de demnitate publică. De ce? Pentru că un argument des invocat de susţinătorii pensiilor speciale se referă la limitările sau interdicţiile pe care le au anumite categorii profesionale, inclusiv interdicţia de a face politică sau de a ocupa o funcţie de demnitate publică. Însă, practica ne-a arătat că foarte mulţi pensionari speciali înfloresc în politică şi în funcţii de demnitate publică după retragerea din activitatea profesională. În acest caz, măcar o suspendare a pensiei speciale, partea necontributivă, reprezintă o decizie de bun simţ.

Acesta este doar unul dintre proiectele lucrate şi depuse în această sesiune parlamentară care a început pe 1 februarie. Altele privesc teme de administrație publică locală și alte anomalii:

  1. Oraşele şi municipiile să aloce un procent de minimum 1% din veniturile proprii pentru bugetarea participativă. Sancţiunea pentru nerespectarea principiului bugetării participative să fie sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din veniturile bugetului de stat sau transferuri consolidabile, până la aprobarea corectă a bugetului de către autoritățile deliberative (Consiliile Locale).
  2. Dizolvarea Consiliului Local dacă nu a adoptă hotărârea referitoare la taxele și impozitele locale, în condițiile art. 491 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar
  3. Eliminarea restricţiilor pentru avocaţii stagiari care nu îşi pot reprezenta clienţii la Tribunal, deşi un consilier juridic stagiar are acest drept, respectiv eliminarea restricţiei pentru avocații tineri definitivi, care nu își pot reprezenta clienții la CCR sau ÎCCJ pentru că nu au minim 5 ani vechime. Această iniţiativă a fost propunerea unor tineri avocaţi care s-au confruntat cu aceste situaţii absurde şi mi-au propus să remediem anomalia din legea avocaturii.“

Actualitate