Declarație pe propria răspundere impusă părinților de Arhiepiscopia Tomisului. Petrecerea de botez în post „ar produce sminteală“
Dacă, din varii motive, botezul copilului se intersectează cu zilele de post, atunci Arhiepiscopia Tomisului vă va obliga să semnați o declarație halucinantă pe proprie răspundere că nu veți ține petrecerea, având în vedere consecințele de ordin divin pe care le atrage acest păcat.
Practic, veți fi puși să semnați o declarație tipizată (foto mai jos) prin care vă veți lua un angajament că nu faceți niciun fel de paranghelie în cinstea copilului proaspăt botezat.
„Înțelegem că o petrecere organizată după oficierea Tainei Sf. Botez este împotriva rânduielilor de post ale Sfintei noaste Biserici și s-ar produce sminteală, de aceea făgăduim să respectăm hotărârea Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului și declarăm pe proprie răspundere, în fața Lui Dumnezeu, că nu vom organiza nicio petrecere cu mâncare de dulce sau cu muzică și dans (care prin nota lor de veselie, nu se potrivesc cu caracterul sobru al zilelor de post) după oficierea botezului, drept pentru care semnăm azi…..“, se arată în textul tipărit pe declarația pe proprie răspundere emisă de Arhiepiscopie.
Documentul trebuie semnat atât de părinți, cât și de nași.
Dacă refuzați să semnați această declarație, atunci preotul are dreptul de a vă refuza botezul copilului.
Aspectul care, probabil, nu a fost luat în calcul de Arhiepiscopia Tomisului este acela că, la fel ca și nunta, pregătirile pentru botez încep cu muult înainte de data stabilită, poate chiar înainte de nașterea copilului. Rezervarea unui întreg restaurant, a unei formații sau DJ, a unui cameraman și fotograf nu este o sarcină destul de dificilă.
Într-adevăr, orice bun creștin ar trebui să evite petrecerea de botez într-o perioadă de post, însă aceasta ar trebui să fie alegerea și decizia fiecăruia, fără ca biserica să condiționeze acest lucru.
1. Postul Paștelui, 11 aprilie – 28 aprilie, este cel mai lung dintre toate cele patru posturi mari din an. Acesta durează 40 de zile și este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei.
2. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 22 iunie – 29 iunie, care s-au ostenit pentru vestirea Evangheliei și pentru răspândirea credinței creștine. Se ține până la 29 iunie.
3. Postul Adormirii Maicii Domnului, 1 august – 15 august, care se ține în cinstea Născătoarei de Dumnezeu și care durează două săptămâni. Din 1 la 15 august.
4. Postul Crăciunului, 14 noiembrie – 25 decembrie. Lăsatul de sec este serbat pe 14 noiembrie.
O situație specială este perioada dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie). Se spune că botezul n-ar trebui ținut în această perioadă pentru că o astfel de petrecere ar reprezenta o abatere de la sfințenia acelor zile. Cel mai bine ar fi să discuția asta cu preotul care va oficia ceremonia pentru 100% certitudine.