Constanța

Decizie șoc! Debranșările de la RADET vor fi interzise. Primarul va decide care sunt zonele unitare de încălzire din oraș

Camera Deputaților a votat ieri un proiect de lege care va interzice debranșările populației de la RADET, ca o ultimă soluție de salvare de la faliment a regiilor de distribuție a agentului termic. Potrivit legii, care va pleca spre promulgare, fiecare primar va decide care sunt zonele unitare de încălzire din localitatea sa, acolo nemaifiind permise debranșările de la sistemul centralizat. 

Scris de 
 pe data 
11 iulie, 2018

Proiect de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006 se află, de 10 ani, spre dezbatere și aprobare în Parlament. Ieri, într-un final, deputații au probat cu 216 voturi pentru, 16 contra și 4 abțineri, Legea care va interzice practic debranșările de la RADET în marile orașe. Astfel, debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.

În practică, fiecare primar va decide în ce cartiere sau zone din oraș se va face încălzirea doar prin RADET, alte sisteme alternative de încălzire, mai ales centralele de apartament, fiind interzise. Proiectul de lege a fost abia acum votat de Parlament la presiunea primarilor PSD din marile orașe, care se confruntă tot mai puternic cu dorința cetățenilor de a se deconecta de la sistemul centralizat. Edilii speră astfel că vor reuși să salveze de la faliment regiile de distribuție a energiei termice, care, de la an la an, rămân cu tot mai puțini clienți.

Potrivit noii legi, La articolul 30, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins: 

„Art.30. – (1) Debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiții cumulative: a) acordul scris al tuturor membrilor asociației de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale; b) anunțarea operatorului care are și calitatea de furnizor și a autorității administrației publice locale cu 30 de zile înainte de debranșare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiții cumulative: a) acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;” b) anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte.”

Unele primării PSD, inclusiv cea a Capitalei, cunoscând  că se va aproba această lege, au comandat, recepționat și aprobat deja studii care arată care sunt  zonele unitare de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică. În majoritatea cazurilor, zonele unitare desemnate sunt cele cu aglomerație de blocuri, zonele compacte cu blocuri comuniste. Zonele care ar putea scăpa de prevederile legii sunt cele în care predomină casele, vilele și ansamblurile rezidențiale noi.

De asemenea, potrivit legii,  în toate blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea, până la 31 decembrie 2020, de sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, informează profit.ro.

 

Actualitate