Constanța

Debranșările de la RADET, interzise prin lege. Cine are centrală de apartament va plăti taxă de poluare, ca la mașini

Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a votat respingerea solicitării președintelui Iohannis de reexaminare a legii care interzice debranșările de la sistemul centralizat de termoficare (RADET-uri). Astfel, șeful statului nu va avea ce să facă decât să promulge legea, așa cum a fost ea votată de parlamentari.

Scris de 
 pe data 
4 decembrie, 2018

Potrivit actului legislativ, primarii vor decide care sunt zonele unitare de încălzire (de obicei cartierele aglomerate, cu blocuri), iar în cadrul acestora nu se va mai aproba nicio debranșare. Mai mult decât atât, pentru a-i pedepsi pe cei care s-au debranșat deja și a-i „stimula” să se racordeze la loc la RADET, ANRE propune introducerea unei taxe de mediu (similară cu taxa de poluare la mașini) pentru fiecare centrală termică pe gaze, taxă care va fi plătită anual de proprietari. Oficialii spun că centralele de apartament poluează și românii trebuie taxați pentru asta.

Legea nu este decât o acțiune disperată al statului de a salva de la faliment RADET-urile din marile orașe, cele mai multe aflate deja în insolvență sau cu datorii uriașe.

Astfel, debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.

În practică, fiecare primar va decide în ce cartiere sau zone din oraș se va face încălzirea doar prin RADET, alte sisteme alternative de încălzire, mai ales centralele de apartament, fiind interzise. Proiectul de lege a fost votat de Parlament la presiunea primarilor PSD din marile orașe, care se confruntă tot mai puternic cu dorința cetățenilor de a se deconecta de la sistemul centralizat. Edilii speră astfel că vor reuși să salveze de la faliment regiile de distribuție a energiei termice, care, de la an la an, rămân cu tot mai puțini clienți.

Potrivit noii legi, La articolul 30, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art.30. – (1) Debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiții cumulative: a) acordul scris al tuturor membrilor asociației de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale; b) anunțarea operatorului care are și calitatea de furnizor și a autorității administrației publice locale cu 30 de zile înainte de debranșare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiții cumulative: a) acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;” b) anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte.”

De asemenea, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a readus în discuție ideea introducerii unei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale.

„Ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”, a spus Viorel Alicuș, șeful Direcției generale eficiență energetică, surse regenerabile, cogenerare și energie termică din ANRE, citat de profit.ro.

Actualitate