Timp Liber

De unde vine numele staţiunii Mamaia. Legende sexiste, răpiri şi turci care pofteau la românce

Mai multe legende despre staţiunea Mamaia au în comun același subiect: turcul care poftește la românce și ajunge, cumva, să le omoare. Genul și sexualitatea sunt caracteristici importante atât în simbolistica statului național (națiunea ca femeie), cât și în literatura și arta orientalistă, se arată într-un articol pe vice.com

Scris de 
 pe data 
4 februarie, 2019

Una dintre legendele publicate pe VICE, apare în cartea Legende din ținuturi dobrogene, semnată de Eugenia Doina Gemală. Textul redă povestea lui Costea Alisandru, care trăia pe vremea otomanilor, în zona lacului Siutghiol (în traducere „lacul de lapte”), actual stațiunea Mamaia.

Se zice că pașa de Babadag venea adesea la stâna unui român, Costea Alisandru. Casa lui era deschisă pentru pașa, care îi cunoștea familia – soția, Lia, și o fată.

Cu timpul, pașa l-a adus cu el pe Enver, fiul adolescent, care s-a îndrăgostit de fiica lui Costea. Evident, ca în prea multe povești de secol XIX, adolescentului i s-au urcat hormonii la cap, a răpit fata și a urcat cu ea într-o barcă. Fata se împotrivea și, în timp ce încerca să scape, striga „Mama Lia, Mama Lia!”.

Povestea are un final tragic: fata cade din barcă și moare înecată, iar băiatul sare după ea și strigă „Mamala, mamala!”, pentru a chema ajutor, așa cum făcuse și ea.

La rândul lui, Enver moare înecat, iar tatăl său construiește o moară, în amintirea copiilor. În jurul ei s-a întemeiat un sat, care s-a numit Mamaia.

Articolul complet şi alte legende despre numele staţiunii Mamaia, AICI.

 

Actualitate